CM 2014. Brazilia a ajuns pe lista ruşinii, alături de Haiti şi Zair. Nemţii le-au luat nu doar victoria, dar şi trei recorduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haitienii au jucat la Mondialul din 1974
Haitienii au jucat la Mondialul din 1974

Germania a administrat Braziliei cea mai urâtă înfrângere din istoria Cupei Mondiale, aruncând o întreagă ţară în lacrimi, haos şi bătăi.

Ştiţi care este asemănarea dintre naţionalele Braziliei, Haiti şi Zairului? Sunt singurele echipe din istoria fotbalului care au încasat câte cinci goluri într-o singură repriză la un meci de Cupa Mondială. Brazilia, cea mai titrată echipă a lumii, cu cinci titluri supreme în palmares, a ajuns pe lista ruşinii, după ce Germania a învins în prima semifinală a Cupei Mondiale cu 7-1. Doar de 18 minute au avut nevoie nemţii pentru a face 5-0. Polonia le-a dat celor din Haiti 5-0 în 17 minute (7-0 la final), iar Iugoslavia a dus scorul la 5-0, cu Zair, în 26 de minute (9-0 la final). Ultimele meciuri s-au jucat la CM 1974.

Drama şi contraperformanţa Braziliei sunt însă mult mai mari decât ale celorlalte două ţări, neînsemnate pe harta fotbalistică a lumii, şi seamănă, dacă nu chiar o depăşeşte, ca proporţii, pe cea din 1950, când “Selecao” a pierdut acasă titlul mondial, în faţa Uruguayului, în finala de la Rio, care a rămas în istorie sub numele de “Maracanazo”. Atunci a fost doar 2-1, acum însă în ceea ce se poate numi “Mineirazo”, după numele stadionului din Belo Horizonte, scorul a avut proporţii neverosimile. În toată istoria ei, Brazilia a pierdut o singură dată cu 6-0, în 1920, în faţa Uruguayului, şi o dată cu 6-1, în 1940, în faţa Argentinei.

Nemţii le-au luat trei recorduri

Brazilia

Dincolo de înfrângerea în sine, Brazilia a pierdut şi trei recorduri răpite de Germania. Nemţii au devenit primii din istorie care înscriu şapte goluri într-o semifinală, depăşind Brazilia care marcase cinci goluri, în 1958, contra Franţei (scor 5-2). Germania este de acum şi formaţia cu cele mai multe goluri marcate la turneele finale. Are 223 şi a depăşit Brazilia, care a rămas cu 221 de goluri. Asta în condiţiile în care, brazilieni au fost la toate cele 20 de Cupe Mondiale, iar Germania doar la 18 dintre ele. Dacă Mesut Ozil ar fi înscris în minutul 90, pentru 8-0, “panzerele” ar fi egalat performanţa din 2002, când au bătut Arabia Saudită cu acelaşi scor. La pauză a fost însă atunci 4-0. Germania va juca cea de-a opta finală de CM, depăşind Brazilia, care are şapte. Iar nemţii, cu trei titluri în vitrină, sunt favoriţi cerţi pentru câştigarea celui de-al patrulea.

Acestea sunt datele statistice, pe care istoria le va reţine în manualele ei. În spatele lor e sfârşitul tragic al visului brazilienilor de rând, care au înghiţit în sec la toate cheltuielile monstruase făcute de Guvern în stadioane şi care au împovărat şi mai mult un popor şi aşa foarte sărac. “Ne cerem scuze tuturor brazilienilor. Îmi pare extrem de rău că nu am reuşit să facem populaţia să zâmbească măcar pentru fotbal. E o zi tristă, o zi din care trebuie să învăţăm, deşi va fi greu să trecem peste această suferinţă”, a declarat David Luiz, cel care în absenţa suspendatului Thiago Silva, a purtat banderola de căpitan al echipei.

Scolari: “Eu sunt vinovatul!”


Destinul a făcut ca antrenorii care au adus Braziliei ultimele titluluri mondiale să fie pe bancă la dezastrul cu Germania. Felipe Scolari a trimufat în 2002, iar Carlos Pareira în 1994.  Cel de-al doilea fiind acum secundul lui “Felipao”.  Acesta din urmă şi-a asumat pe deplin vina eşecului, recunoscând că a fost lipsit de soluţii. “Eu su t responsabil pentru acest rezultat. Vina eşecului poate fi împărţită la toţi, dar eu sunt persoana care a ales echipa şi tactica, iar acestea au fost proaste. Am dat tot ce am avut, dar a venit peste noi o echipă uriaşă a Germaniei şi nu am putut reacţiona. Nici nemţii nu cred că pot să vă spună ce s-a întâmplat. E clar că au câştigat datorită abilităţilor pe care le au. Rog tot poporul brazilian să ne ierte pentru acest coşmar. Îmi pare rău că nu am putut ajunge în finală.Vom încerca să câştigăm locul 3, mai avem un meci şi trebuie să ne luăm revanşa”, a declarat Scolari, care are toate şansele să fie înlocuit la sfârşitul turneului final.

“Aş fi preferat să pierdem cu 1-0, din cauza unei greşeli făcute de mine. E complicat să explici ceea ce nu poate fi explicat, dar trebuie să recunoaştem valoarea fotbalului german”

image

Julio Cesar, portar Brazilia

Incidente grave în toată ţara

Eşecul Braziliei şi proporţiile scorului au făcut ca oamenii să iasă pe străzi în marile oraşe ale ţării, unde fanii nervoşi au ars steaguri, au dat foc la maşini şi s-au ciocnit cu forţele de ordine. La Rio de Janeiro câteva bande de hoţi au declanşat un atac violent asupra turiştilor, jefuindu-i pe cei care asistau la meci pe una din plajele de pe Copacabana, unde fusese montat un ecran uriaş.  

David Luiz, în lacrimi. "Cer iertare poporului brazilian"

Scolari îşi asumă umilinţa: "Este un rezultat catastrofal, sunt principalul responsabil"

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite