CM 2014. Lecţie de omenie a nemţilor faţă de poporul brazilian. Au lăsat şapte milioane de euro în Ţara Cafelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podolski şi Ozil, alături de un localnic din Bahia
Podolski şi Ozil, alături de un localnic din Bahia

Nemţii sunt nemţi şi nu lasă nimic la voia întîmplării. După ce s-au calificat la Mondialul brazilian n-au urmat exemplul celorlalte 31 de echipe participante, care au început să-şi caute locuri de cazare, ci au decis să-şi construiască propriul cantonament în Ţara Cafelei.

La început s-a spus că e doar o aroganţă şi că cele şapte milioane de euro investite într-un complex de 14 căsuţe, un teren de antrenamet, o bază de refacere şi un mini hotel, sunt bani aruncaţi pe geam. Însă dacă ţinem cont că Germania a încasat 28 de milioane de euro pentru câştigarea titlului, investiţia de la Santo Andre n-a fost deloc inutilă.
Mult mai remarcabil este faptul că nemţii au decis să lase totul localnicilor din micuţa localitate pescărească. Pe parcursul Mondialului, Muller şi compania s-au apropiat extraordinar de mult de localnici, aceştia din urmă descoperind nişte oameni simpli, prietenoşi, dornici să cunoască tradiţiile locale. Deloc întâmplător, Klose sau Lahm, fotbalişti consideraţi monumente de seriozitate, au fost surprinşi dansând tribal, specific zonei. Iar nu o dată, în programul lor liber, germanii au fost surprinşi în sat sau pe plajă, unde se relaxau practicând sporturi nautice.


Firma care a ridicat complexul, un concern din Munchen, n-a detaşat muncitori din Germania, ci a folosit forţă de muncă locală, peste 200 de oameni lucrând acolo. O mană cerească pentru nevoiaşi locuitori ai provinciei Bahia. Priviţi la început cu răceală, nemţii au arătat un respect deosebit pentru brazilieni. Primul antrenament l-au făcut pe terenul Şcolii Municipale din Santo Andre, unde au jucat fotbal cu micuţii, după care le-au acordat autografe şi cadouri. Mărinimia lor nu s-a oprit aici. Au donat bani pentru Centrul de Ambulanţe din zonă, iar după ce s-au calificat în finală, când au părăsit complexul pentru a merge la Rio de Janeiro, au oferit 10.000 de euro unui trib local, care i-a învăţat un dans al victoriei, celebrat chiar pe Maracana. Poate mulţi s-au întrebat de ce nemţii dansau în cerc în jurul trofeului, însă acesta era modul prin care au celebrat în stil Pataxos cucerirea Cupei Mondiale.
Respectul german faţă de ţara gazdă se poate deduce şi prin mărturia lui Mats Hummels, care a dezvăluit la pauza meciului cu Brazilia, când scorul era 5-0, că în vestiar s-a ţinut o mică şedinţă. „Jucăm concentrat, dar atât. Nu ne batem joc de brazilieni”, au spus jucătorii Manschaftului, care la întoarcere în cantonament nu s-au arătat aroganţi deşi bătuseră cu 7-1.

image


Prezenţa Germaniei timp de o lună de zile la Santo Andre a fost cel mai important eveniment din istoria localităţii. În baza construită va funcţiona o Academie de fotbal, iar timp de trei ani, Federaţia Germană va orienta donaţii către aceasta. „Sperăm ca într-o zi să ne întoarcem aici”, a spus antrenorul Joachim Low, cel care a insistat ca echipa să aibă propria locaţie în Brazilia. „În 2010, am văzut ce înseamnă distanţele între oraşe, la meciuri şi am vrut să mergem cât mai puţin”, a explicat el. Baza a fost construită la 30 de kilometri de un micuţ aeroport, din care nemţii au zburat uşor şi puţin către Recife, Fortaleza şi Salvador, acolo unde au evoluat în grupă, Santo Andre fiind aşezată strategic între aceste locaţii.    

nemti

 EXCLUSIV | Mirel Rădoi: "E dificil pentru Gâlcă". Ce-a zis despre partida cu Stromsgodset

VIDEO Ultimele informaţii din Norvegia, înainte de Stromsgodset - Steaua 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite