„Colonelul“ tenisului împlineşte 38 de ani. VIDEO: una dintre cele mai simpatice faze de la Wimbledon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TENIS: Rusul Iujnîi e ţar la el acasă

Rusul Mihail Iujnîi împlineşte, astăzi, 38 de ani. De numele fostului număr opt mondial se leagă unul dintre cele mai simpatice momente din istoria recentă a turneului de la Wimbledon.

Concret, în 2012, Iujnîi a făcut spectacol pe Terenul Central în timpul duelului din faza sferturilor de finală, chiar dacă Roger Federer îi administra o veritabilă corecţie: 6-1, 6-2, 6-2. După o revenire anevoioasă în turul trei, împotriva francezului Benneteau, de la 2-0 la seturi pentru francez, elveţianul îşi regăsise cadenţa din primele două runde, în care îi învinsese clar pe spaniolul Albert Ramos-Vinolas şi pe italianul Fabio Fognini.

Iujnîi trecuse greu de partida din optimi cu Denis Istomin, din Uzbekistan, 7-5 în decisiv. Iar în faţa lui Federer, a părut vlăguit şi total neinspirat. Rusul trăise şi la Roland Garros dezamăgirea de a-şi fi ratat complet meciul din turul trei, împotriva lui David Ferrer: a pierdut primele opt game-uri ale partidei, iar după ce a punctat, în fine, în actul secund, a scris cu piciorul pe zgură mesajul „Sorry“ (n.r. - scuze), declarând ulterior la conferinţa de presă că a simţit nevoia să facă asta pentru că a realizat că nu le oferă spectatorilor un meci interesant.

La Wimbledon, în faţa unui Federer autoritar, Mihail Iujnîi a făcut altceva. La începutul setului trei, a ridicat privirea spre Loja Regală şi i s-a adresat direct lui Andre Agassi, cerându-i un sfat: „Andre, ce pot să fac? Tu ştii ce trebuie să fac. Spune-mi!“

La despărţirea de tenis a rusului, în 2018, organizatorii turneului de la Wimbledon au selectat tocmai acest moment pentru a-l omagia, afirmând că cea mai frumoasă lecţie este aceea că nu ar trebui niciodată să îţi fie ruşine să ceri un sfat.

„Colonelul“ tenisului

Mihail Iujnîi şi-a încheiat cariera de jucător profesionist cu bilanţ de 499 de victorii şi 416 înfrângeri, cu zece titluri ATP câştigate. A petrecut 13 sezoane consecutive în Top 50 ATP şi a jucat două semifinale în turneele de Mare Şlem, la US Open. Victoria care l-a făcut celebru a venit în 2008, în finala de la Chennai: un 6-0, 6-1 care rămâne până în prezent cel mai drastic scor administrat vreodată spaniolului Rafael Nadal.

Mihail a fost poreclit „Colonelul“, pentru că după fiecare victorie îşi saluta milităreşte fanii, transformându-şi racheta de tenis în pălărie, ca un omagiu adus răposatului său tată, fost colonel în armata sovietică. Mihail Iujnîi Sr. şi-a sacrificat propria carieră pentru a-i asigura viitorul în tenis fiului său, fiind şi cel care a reuşit să îl convingă pe Boris Sobkin să îi devină antrenor puştiului cu ochi albaştri, pe când acesta avea doar zece ani.

Recent, Mihail Iujnîi a devenit antrenorul tânărului jucător de tenis canadian Denis Şapovalov (21 ani, 16 ATP).

  • Wimbledon 2020 ar fi trebuit să debuteze luni, 29 iunie, însă ediţia din acest an a fost anulată dinn cauza crizei provocate de COVID-19.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite