Conflict deschis între LPF şi FRF! Cine este de vină pentru amânarea introducerii sistemului VAR în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burleanu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a acuzat,  joi, Liga Profesionistă de Fotbal că vrea să îşi asume managementul implementării VAR, deşi nu contribuie financiar la acest proiect.

De asemenea, şeful FRF a mai spus că îi suspectează pe reprezentanţii LPF că doresc „controlul arbitrajului”, pe care să-l tranzacţioneze în favoarea anumitor cluburi.

„Federaţia română de Fotbal primeşte de la UEFA doar 100.000 de euro anual pentru arbitrajul românesc în timp ce cheltuielile depăşesc 350.000 de euro în fiecare an, bani care se duc în pregătirea arbitrilor. Iar de anul trecut am preluat inclusiv testarea arbitrilor. Banii nu pică din cer, nu sunt nişte fonduri la UEFA pe care FRF le-ar putea accesa şi refuză să facă acest lucru. 

Pentru orice proiect nou trebuie să identificăm fonduri. Pentru finanţarea VAR am considerat că este responsabilitatea federaţiei să facă eforturi financiare, să ne implicăm şi noi şi să finanţăm acest proiect extrem de important pentru Liga I şi Cupa României. Ne-am oferit încă din 2019 că vom acoperi cheltuielile pentru pregătirea arbitrilor, am investit deja câteva zeci de mii de euro în pregătirea teoretică a arbitrilor, care a început din 2019. 

Am avut însă surpriza să văd că, deşi deţinătorul de drepturi TV a oferit această posibilitate de a acoperi cheltuielile cu tehnologia VAR, LPF nu acoperă niciun cost în cadrul acestui proiect chiar dacă Liga I nu este organizată de către federaţie. Discuţiile s-au blocat fiindcă, deşi se acoperă cheltuielile cu pregătirea arbitrilor în cuantum de aproximativ 500.000 de euro, palavragiii de la LPF îşi doresc să îşi asume acest proiect şi au solicitat să îşi asume managementul implementării VAR, deşi LPF nu acoperă niciun leu în acest proiect. Altfel spus, LPF îşi doreşte să conducă arbitrajul românesc pe banii Federaţiei Române de Fotbal. Îi suspectez chiar că îşi doresc un control pe arbitraj, pe care să îl tranzacţioneze în avantajul vreunui club, aşa cum există astăzi suspiciuni că o fac la nivel de comisii jurisdicţionale”, a declarat Burleanu, într-o conferinţă de presă.

Vineri, secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a reacţionat la acuzaţiile lui Burleanu printr-un mesaj postat pe contul de FB. 

“Am văzut că lui Răzvan Burleanu îi plac cifrele, aşa că îi ofer câteva:

1. În acest sezon, cluburile din Liga I vor plăti pentru indemnizaţiile arbitrilor şi ale observatorilor de arbitraj suma de 5.9 milioane lei, adică peste 1.2 milioane euro (fiecare club din Liga I plăteşte pentru un meci suma de 18.642 lei, iar numărul total de meciuri este 317).

2. În sezonul trecut, fiind doar 268 de meciuri, cluburile din Liga I au plătit pentru arbitri şi observatorii de arbitri suma de aproximativ 1.02 milioane euro.

Cât despre calitatea prestaţiilor pentru care cluburile din Liga I plătesc peste un milion de euro anual, cred că o ştim cu toţîi.

Răzvan Burleanu trebuie să înţeleagă că FRF furnizează un serviciu cluburilor din Liga I, iar acest serviciu lasă multe de dorit. Cred că Burleanu ar trebui să fie primul interesat de îmbunătăţirea prestaţiilor sau măcar de corectarea greşelilor prin intermediul sistemului VAR, deoarece arbitrii sunt în subordinea lui.

În cadrul protocolului VAR, LPF şi FRF au anumite obligaţîi: LPF să furnizeze tehnologia (există deja 2 mSşini de VAR, aşa încât LPF şi-a făcut treaba), iar FRF să furnizeze formarea arbitrilor VAR, ceea ce am constatat cu toţii că nu s-a întâmplat până acum.

LPF nu poate acoperi costurile pentru educarea arbitrilor deoarece această chestiune ţine, potrivit legii şi regulamentelor, de FRF. Ba mai mult, după ce FRF va furniza arbitrii VAR, cluburile din Liga I vor plăti baremurile acestor arbitri. Aşadar FRF trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi ajuta arbitrii să se califice profesional şi să poată câştigă mai mulţi bani.

Şi dacă tot vorbeşte de transparenţă, îl aşteptăm pe domnul Burleanu să ne spună cât la sută din veniturile FRF (inclusiv pomana primită de la FIFA şi de la UEFA), merge efectiv în bugetul cluburilor afiliate la FRF? Nu de alta, dar în cazul LPF, circa 90% din veniturile comerciale realizate de noi merg către cluburile din Liga I.

Iar acum, pentru că m-a făcut curios, îi adresez şi eu domnului Burleanu câteva întrebări, deşi sunt sigur că vor rămâne fără răspuns:

1. Care este bugetul anual de salarii al FRF?

2. Care este valoarea anuală a diurnelor de deplasare plătite de FRF preşedintelui Burleanu din 2014 până în prezent?

3. Câţi bani s-au cheltuit de FRF în proiectele eşuate ale centrelor de excelenţă?

Cât despre suspiciunile de control al LPF asupra arbitrajului şi asupra comisiilor jurisdicţionale, îl aştept pe Răzvan Burleanu să vină urgent cu probe, pentru că altfel este de-a dreptul ridicol. Mi se pare că după 7 ani de mandat domnul Burleanu nu ştie că CCA, comisie din cadrul FRF, deleagă arbitrii şi observatorii de arbitri, iar Comitetul Executiv al FRF numeşte membrii comisiilor jurisdicţionale. Aşa încă mă întreb retoric nu cumva cei care îi deleagă sau îi numesc pe arbitrii şi pe membrii comisiilor jurisdicţionale sunt primii care pot avea controlul asupra celor delegaţi sau numiţi?”, a postat Ştefan pe Facebook.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite