Coronavirus naşte fake news: Cum se răspândeşte o minciună în mediul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elham Sheikhi a murit, această fiind singura informaţie corectă dintr-o ştire cu multe greşeli
Elham Sheikhi a murit, această fiind singura informaţie corectă dintr-o ştire cu multe greşeli

Deja a apărut, inclusiv pe site-urile din România, ştirea potrivit căreia o jucătoare de futsal din naţionala Iranului a murit din cauza epidemiei care a terorizat planeta.

Coronavirus a ajuns să creeze o isterie la nivel global şi pentru că foarte mulţi oameni încearcă să profite de această situaţie din varii motive. În ceea ce priveşte mass-media, ştirile pe această temă fac audienţe mari, aşa că, din păcate, multe informaţii sunt distribuite, fără a fi verificate.

Cel mai bun exemplu în acest sens e o ştire care, astăzi, s-a distribuit în mediul online. Concret, s-a scris că o jucătoare din naţionala de futsal a Iranului, Elham Sheikhi, a murit, fiind doborâtă de coronavirus!

Ce reiese însă după o căutare pe site-urile iraniene? Potrivit ISNA, în primul rând, Elham Sheikhi nu doar că n-a fost jucătoare de naţională, dar nici măcar nu practica futsalul la nivel de performanţă.

Povesteşte antrenoarea ei, Babataher: „Sheikhi venea la antrenamente, pentru relaxare, de două ori pe lună. Juca bine, dar nu era profesionistă şi nu participa în nicio competiţie oficială. Pentru că nu venea constant la antrenamente nu ne puteam baza pe ea“.

Aceeaşi antrenoare dezvăluie apoi că nici măcar cauza decesului lui Sheikhi nu e cunoscută decât la nivel de zvonuri: „Ultima dată, a venit la antrenamente acum o lună. Jucătoarele mele spun că a fost activă pe reţelele sociale până săptămâna trecută. Pentru că era măritată, nu era apropiată de nimeni şi n-avem multe informaţii despre ea. Miercuri, am văzut că s-a distribuit o ştire despre moartea ei în grupul nostru online. M-am întristat foarte tare, însă, deocamdată, n-am apucat să vorbesc cu familia ei. Am auzit doar de la o elevă de a mea că a fost bolnavă şi că a stat în carantină, după care a murit ieri“.

Aşadar, o fată care juca futsal în timpul ei liber e prezentată drept o componentă a naţionalei Iranului şi, în acest moment, nici nu se ştie cu exactitate cauza morţii, însă ea a fost legată, imediat, de coronavirus!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite