Coronavirusul provoacă un dezastru financiar: Bilanţ teribil prezentat în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diego Simeone are de ce să fie îngrijorat când vede pierderile suferite de Atletico Madrid
Diego Simeone are de ce să fie îngrijorat când vede pierderile suferite de Atletico Madrid

Cine a fost curios să vadă ce a însemnat oprirea activităţilor din cauza pandemiei are acum o primă variantă de răspuns, cu cifre concrete.

Mulţi s-au întrebat de ce majoritatea ţărilor europene au încercat, cu disperare, să-şi repornească fotbalul, într-o perioadă în care, aparent, aceasta ar fi trebuit să fie o problemă minoră.

Pe scurt: fotbalul e o industrie uriaşă, cu contribuţii majore la bugetul de stat. De aceea, inclusiv Spania şi Italia, ţările afectate puternic de pandemie, au anunţat deja datele reluării campionatelor interne. În Italia, ministrul Sporturilor, Vincenzo Spadafora, tocmai a acceptat ca Serie A să se joace, din nou, după 13 sau 20 iunie. Decizia finală va fi luată joi. Oricum, echipele se antrenează deja, chiar colectiv, de la 19 mai. După ce sezonul se va relua, vor fi 12 etape rămase de jucat.

Inclusiv Spania a fixat data reînceperii meciurilor: 11 iunie. Cel mai probabil, prima partidă va fi un derby: Sevilla - Betis. De acum, singura problemă e „driblarea“ temperaturilor caniculare, motiv pentru care meciurile se vor juca de la ora 17.00, 19.30 şi 21.30.

Fără bilete, dispar 15 milioane de euro!

UEFA, forul care conduce fotbalul european, dar şi federaţiile naţionale s-au dat peste cap pentru a găsi soluţii pentru continuarea acestui sezon, fiindcă anularea lui ar fi putut însemna faliment pentru multe echipe! Chiar şi aşa, cu datele reluării competiţiilor stabilite deja, în mare parte, sunt formaţii, inclusiv unele puternice, care au suferit pierderi colosale. Cazul celor de la Atletico Madrid, prezentat de presa spaniolă, e elocvent. De la începutul pandemiei, formaţia pregătită de Diego Simeone e pe minus 100 de milioane de euro! 

Pierderile au fost cauzate de sistarea plăţilor făcute de sponsori, dar şi de pierderea încasărilor din drepturile TV şi din vânzarea biletelor. Chiar şi când se vor juca, din nou, meciurile, unele pierderi, precum cele cauzate de lipsa fanilor, vor rămâne. Atletico mai are de jucat 11 meciuri, în actuala ediţie de campionat, dintre care cinci, acasă, pe „Wanda Metropolitano“. Cum aceste partide se vor juca în faţa unor tribune goale, se vor pierde 15 milioane de euro, doar pentru că nu se vor mai vinde bilete!

Francezii se revoltă: „Proştii Europei!“

Dintre principalele cinci campionate ale Europei, doar Franţa s-a grăbit să închidă acest sezon, în mod prematur. Şi, la un moment dat, preşedintele Emmanuel Macron chiar ar fi avut o tentativă de a-şi convinge omologii din alte ţări să pună capăt fotbalului, până în septembrie! Bineînţeles, cererea lui Macron a fost refuzată, fiindcă e evident că nici virusul nu va dispărea până în septembrie şi nici vaccinul nu va apărea până atunci. Rămaşi fără fotbal şi cu pierderi financiare colosale, conducătorii sportului-rege din Franţa se revoltă acum. Preşedintele celor de la Lyon, Michel Aulas, s-a dezlănţuit deja, criticând vehement decizia opririi campionatului.

„UEFA ne-a transmis la şedinţă că trebuie să avem răbdare. Când vedem că liderii noştri au participat, dar au tras concluzii diferite, înseamnă că suntem prea proşti. Scuzaţi-mi termenul! E paradoxal că o ţară ca Spania, care a fost mult mai afectată de pandemie decât Franţa, a stat să se gândească şi a găsit răspunsuri“, a spus Aulas, pentru „L'Equipe“.

3 ţări europene şi-au reluat întrecerile fotbalistice din weekend: Armenia, Cehia şi Ungaria.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite