Coronavirus rămâne, viaţa continuă: „Nu poţi să ţii lumea închisă pentru totdeauna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon Guyatt a subliniat că ideea implementării unor lockdown-uri nu mai poate fi de actualitate
Gordon Guyatt a subliniat că ideea implementării unor lockdown-uri nu mai poate fi de actualitate

Pornind de la un studiu privind efectele relaxării restricţiilor, care au adus şi o creştere a cazurilor noi, profesorul Gordon Guyatt, de la Universitatea McMaster din Canada, a explicat de ce nu există altă soluţie decât asumarea acestei creşteri.

Coronavirus va rămâne mereu printre noi şi singura diferenţă care poate exista, la un moment dat, faţă de ce trăim acum, e că e posibil să avem fie un vaccin, fie un tratament, prin care să ameliorăm efectele bolii COVID-19.

„Va trebui să convieţuim cu COVID-19, aşa cum convieţuim cu HIV. Trebuie să admitem că, în acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă. Singura boală virală care a fost eradicată e variola. Şi suntem aproape de a elimina şi poliomielita“, spunea, la începutul lunii, reputatul medic belgian Peter Piot (71 de ani). Un discurs similar l-a avut, zilele trecute, Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat „Adevărul“: „Sigur că boala nu va fi niciodată eradicată, iar virusul va continua să rămână printre noi. Până acum, doar variola a fost complet eradicată, în anii 80, când s-au făcut multe vaccinări“.

Având în vedere aceste păreri avizate, e lesne de înţeles de ce soluţia caratinării totale e una expirată şi, în ciuda numărului mai mare de cazuri la nivel global, nicio ţară din lume n-a mai instaurat acele lockdown-uri din perioada martie - aprilie. Şi nu numai că nu s-a revenit la astfel de restricţii, dar, inclusiv în România, continuă etapele relaxării.

Şi, peste tot, discursul oamenilor de ştiinţă şi cel al guvernanţilor include două idei de bază:

*Trebuie să convieţuim cu noul coronavirus.

*Măsurile sanitare şi cele de distanţare fizică trebuie să fie respectate.

Iar studiile arată că, dacă aceste măsuri, care includ purtarea măştilor în spaţiile închise şi spălarea mâinilor, sunt respectate de populaţie, atunci riscurile răspândirii virusului sunt diminuate drastic! De altfel, în aceste zile, un studiu realizat de Universitatea din Oslo face înconjurul lumii, fiind publicat în mai multe ziare şi site-uri importante.

Vorbim despre un studiu privind redeschiderea sălilor de fitness, care, la un moment dat, erau considerate cu risc mare pentru răspândirea virusului. Doar că, după cum „Adevărul“ a explicat aici, studiul norvegienilor a arătat cu totul altceva, în contextul respectării măsurilor sanitare.

„Niciodată nu vom scăpa de chestia asta“

Inclusiv prestigiosul „The New York Times“ a preluat acest studiu, pe care l-a completat cu păreri, din partea unor specialişti. Printre ei s-a numărat Gordon Guyatt, profesor de medicină la Universitatea McMaster din Canada. Întrebat de ce aceste săli de fitness au fost redeschise peste tot, inclusiv în ţările unde noile cazuri sunt în creştere, profesorul canadian a oferit o explicaţie sinceră.

„Nu poţi să ţii lumea închisă pentru totdeauna. Niciodată nu vom scăpa definitiv de chestia asta (n.r. - noul coronavirus). Iar în zonele în care rata infectării e mai mică şi şansele de a te îmbolnăvi sunt mai mici, indiferent că te duci la sala de fitness, în magazin pentru a face cumpărăturile sau chiar şi în restaurante“, a spus profesorul canadian.

„A fost fantastic că s-au redeschis sălile de fitness, după 11 săptămâni fără ele. Eu chiar cred că şansele de îmbolnăvire sunt mai mari într-un mall, comparativ cu o sală de fitness“, a explicat norvegianul Heide Tjom (57 de ani), arhitect de meserie, care abia a aşteptat redeschiderea cluburilor de fitness.

În ciuda acestui entuziasm, medicii avertizează că riscurile îmbolnăvirii nu pot fi eliminate nicăieri, în totalitate. „Chiar şi după studiul publicat de norvegieni, nu pot să spun că a merge la sală nu e mai periculos decât a nu merge la sală, chiar şi în Oslo“, a spus Jon Zelner, epidemiologist în cadrul Universităţii din Michigan.

Tocmai de aceea, doctorul Zelner crede că e nevoie de mai multe studii, în medii diferite, atât în ţări în care rata infectării e mare, cât şi în unele în care pandemia e ţinută mai bine sub control, pentru a putea răspunde cu exactitate la întrebarea privind siguranţa sălilor de fitness.

CITEŞTE ŞI:

Coronavirus în săli de fitness? Ce a arătat un studiu în Norvegia

   

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite