Craiova, cel mai fierbinte oraş din ţară: Cum pot câştiga oltenii primul titlu după 29 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Bairam şi colegii săi se pregătesc de sărbătoare
Ştefan Bairam şi colegii săi se pregătesc de sărbătoare

CS U Craiova şi CFR Cluj joacă, diseară, de la ora 20.30, un meci colosal, care va decide câştigătoarea titlului.

La sfârşitul săptămânii trecute, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a trimis UEFA o solicitare, în care cerea lămuriri pentru o situaţie delicată.

Vorbim despre reprogramarea partidelor Astra - Craiova şi FCSB - Astra, care nu mai pot fi jucate înainte de termenul limită, astăzi - ora 23:59, până la care trebuie să fie anunţate la forul european numele echipelor care vor evolua în Europa, în sezonul viitor.

Răspunsul UEFA a fost divulgat de avocatul echipei giurgiuvene, Claudiu Popa. Acesta a anunţat că partida Astra - Craiova, rămasă nedisputată din cauza depistării în lotul Astrei a cinci jucători cu noul coronavirus, va mai avea loc, doar în situaţia în care rezultatul final al acesteia nu va mai influenţa echipa care va câştiga titlul în Liga I.

„Căutăm soluţii să se dispute jocul pe teren, în primul rând, pentru acurateţea rezultatului sportiv şi, în al doilea rând, pentru a nu periclita relaţia comercială pe care Liga o are cu privire la drepturile TV. UEFA, ca un for raţional, a analizat pe conjunctură în limita regulamentului de care dispune, dat fiind faptul că e o situaţie specială, care cere şi măsuri speciale. Au spus foarte clar că nu-i deranjează faptul că aceste jocuri se vor juca şi în afara termenului impus de ei, atâta timp cât nu intervin în stabilirea clasamentului final. Ne-am declarat disponibilitatea de a ne supune oricărei decizii care va avea ca rezultat disputarea partidelor pe teren“, a spus Claudiu Popa, pentru sport.ro.

Singurul scenariu, prin care meciul Astra - Craiova ar mai putea influenţa gruparea care va lua titlul, ar fi cel în care întâlnirea CS U Craiova - CFR Cluj, din această seară, s-ar încheia egal. În rest, victoria oricărei echipe la meciul din Bănie echivalează cu câştigarea trofeului de campioană. 

Remiza generează două neajunsuri 

Hotărârea finală, în legătură cu meciul Astra - Craiova, trebuie luată, astăzi, la Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), înainte ca întâlnirea Craiova - CFR să se dispute diseară. Doar că o eventuală rezolvare a rezultatului restanţei la „masa verde“ va genera alte două situaţii neplăcute. 

Dacă meciul s-ar juca şi Astra ar bate CS U Craiova, echipa lui Bogdan Andone ar fi sigură că termină acest sezon pe locul 3 în Liga I, poziţie care vine cu două mari privilegii. Pe lângă prestigiul medaliilor de bronz, banii sunt un alt motiv important pentru care giurgiuvenii îşi doresc enorm să joace cu Craiova. Astfel, dacă Astra ar învinge Craiova pe teren şi ar prinde podiumul, gruparea patronată de Ioan Niculae ar primi în plus din drepturile TV, aproximativ 190.000 de euro!

A doua problema majoră, în cazul nedisputării şi a unei singure partide din Liga I, e legată de contractul dintre LPF şi compania care are drepturile de transmisie pentru meciurile din primul eşalon. Deţinătorul acestora, firma EAD Interactive, a declarat în mai multe ocazii că, pentru a nu cere despăgubiri, LPF trebuie să asigure disputarea tuturor celor 268 de meciuri programate, conform înţelegerii cu partenerul media. 

În acest context, pentru eliminarea oricăror speculaţii privind meritul echipei ce va fi declarată campioană şi pentru evitarea complicaţiilor contractuale financiare, ce ar genera mari bătăi de cap conducătorilor cluburilor din primul eşalon, ideal ar fi ca meciul Craiova - CFR Cluj să aibă o câştigătoare.

29 de ani au trecut de la ultimul titlu câştigat de Craiova, la finalul sezonului 1990-1991, cu Sorin Cîrţu pe bancă.   2 titluri a câştigat CFR Cluj, în ultimele două ediţii ale Ligii I, cu Dan Petrescu pe bancă.  

Cum se poate decide campioana diseară

*CS U Craiova câştigă - trece cu un punct peste CFR Cluj şi e campioană.

*CFR Cluj câştigă - va avea 5 puncte în faţa Craiovei şi va fi campioană.

*Craiova - CFR Cluj se termină egal - oltenii rămân la două puncte în spatele CFR-ului, dar şi cu un meci mai puţin disputat (cu Astra, în deplasare). Aproape sigur, oltenii vor fi declaraţi campioni, urmând să câştige restanţa cu Astra, la „masa verde“.

Liga I, program

Play-off, etapa a 9-a şi a 10-a

Vineri

FCSB - CFR Cluj 0-2

Sâmbătă

Botoşani - Gaz Metan 4-1

Astăzi

CS U Craiova - CFR 20.30

Clasament

1. CFR Cluj 9 6 2 1 14-6 46

2. CS U Craiova 8 7 0 1 16-11 44

3. Astra 8 3 3 2 12-8 33

4. Botoşani 10 2 3 5 10-12 32

5. FCSB 9 2 3 4 13-14 31

6. Gaz Metan 10 0 3 7 5-19 25

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite