Cristea nu uită şi nu iartă Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul are o ambiţie aparte pentru derby-ul de luni: vrea să bată echipa lui Sabău prin golurile sale, ca o revanşă faţă de tratamentul la care a fost supus în Banat. Dacă acum este printre cei mai buni jucători din Liga I, în urmă cu trei ani Cristea trăia clipe grele. Nu juca la Timişoara, în mare parte din cauza preşedintelui Gheorghe Chivorchian.

Viaţa i-a oferit lui Andrei Cristea momente de satisfacţie, dar şi numeroase ghinioane. Omul care în iarna lui 2005 reuşea să bată Valencia avea să fie, peste numai un an, o simplă umbră a fotbalistului de la Steaua.


Actualul „câine" fusese aruncat de Gigi Becali ca o măsea stricată în Banat, unde chinul său s-a prelungit. Paradoxal, din cauza unui om cu care se cunoaştea foarte bine şi de la care nu se aştepta să-i pună beţe-n roate. Cristea şi Chivorchian se ştiau de la FCM Bacău, unde atacantul şi-a început cariera. S-au reîntâlnit la Timişoara, în aceleaşi funcţii: Chivorchian, preşedinte executiv, Cristea, mare speranţă.


Dar relaţia celor doi s-a răsturnat cu 180 de grade. La fel şi cariera jucătorului. Andrei nu a reuşit să se impună în primul „11", a fost ignorat de antrenorul Dusan Uhrin jr şi, ulterior, a ajuns pe lista de transferuri. Toate astea s-au întâmplat, deşi Cristea s-a pregătit la fel de intens cum o face şi acum la Dinamo. Nedumerit de ce este marginalizat, Andrei a căutat şi a aflat motivul.

Prietenul de altădată, Chivorchian, a fost cel care l-a „lucrat" pe atacant. Acesta i-a transmis lui Uhrin jr că viaţa de noapte din Bucureşti, tentaţiile Capitalei, în general, l-au schimbat pe jucător, care nu prea mai are chef de fotbal! Cehul a ţinut cont de „avertismentul" preşedintelui şi l-a pedepsit pe Cristea. Până la urmă însă, tot răul a fost spre bine. Andrei a ajuns la Dinamo, unde face furori în acest sezon.

Ilie Dumitrescu l-a „vândut" la Dinamo

Eroul României din meciul cu Argentina de la Cupa Mondială 1994 a avut un rol determinant de-a lungul carierei lui Cristea. L-a promovat în 2001 la echipa mare a Bacăului şi l-a scos din „mocirla" în care intrase la Timişoara. Andrei a ajuns în atenţia lui Dinamo după o discuţie între Ilie Dumitrescu şi acţionarul Vasile Turcu.

Fostul internaţional i-a spus dinamovistului să-l cumpere cât mai rapid pe Cristea de la Timişoara, pentru care garantează. Turcu a vorbit apoi şi cu Borcea, iar afacerea s-a parafat în primăvara lui 2008.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite