Cum îţi poate afecta vremea performanţele sportive

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara e pe sfârşite, iar vremea se răceşte. Ploaia, frigul, ninsoarea pot avea o influenţă negativă asupra ta, mai ales dacă obişnuieşti să faci multă mişcare în aer liber.

Aşa că a venit momentul să iei treningul pe tine şi să ţii cont de sfaturile următoare.

Umiditatea şi ploaia, cei mai mari duşmani

Umiditatea îţi poate afecta destul de mult performanţele sportive. Dacă alergi în parc, te vei simţi mult mai greoi, te vei încălzi mai repede şi te-ai putea deshidrata, pentru că vei transpira mai mult. Aşadar, bea cât mai multă apă pentru a te feri de surprize neplăcute.

Pe ploaie, este mai indicat să stai în casă sau să mergi la sală. Pe lângă faptul că vizibilitatea este scăzută şi nu vei putea practica sporturi de echipă, cresc şi şansele de a aluneca şi de a suferi accidentări. De asemenea, când te vei opri din alergat, îţi va fi foarte frig. Dacă vrei neapărat să faci mişcare în aceste condiţii, asigură-te că ai un rând de haine uscate la tine sau că ajungi repede într-un loc bine încălzit.

Gerul şi zăpada ar trebui să te ţină în casă

Pe timp de iarnă, activităţile în aer liber ar trebui reduse spre zero. Gerul blochează muşchii şi îţi limitează capacitatea de a respira. Contracţiile musculare provocate de frig sunt extrem de periculoase, pentru că poţi suferi accidentări grave.

Ninsoarea este, la fel ca şi ploaia, o barieră pentru sport. Nu vei vedea mai nimic şi vei resimţi din plin frigul. Poţi suferi degerături şi trebuie să fii atent la porţiunile îngheţate de pe asfalt sau terenul de sport.

Alte pericole în sezonul rece

Nici când afară este ceaţă nu este o idee prea bună să faci sport. În principal, pentru că sunt şanse să te loveşti de cineva care vine din sens opus, umiditatea este crescută şi nu te vei bucura prea mult de experienţă.

Trebuie să ştii că şi poluarea afectează performanţele sportive. Încălzirea globală chiar există, iar cel mai bun exemplu vine din Rusia. Jocurile Olimpice de la Sochi din 2014 au fost cele mai scumpe din istorie. S-au cheltuit aproximativ 50 de miliarde de dolari, iar o mare parte din sumă s-a folosit pentru întreţinerea sutelor de mii de metri cubi de zăpadă artificială.

Concluzia este simplă: mişcarea face bine, dar trebuie să ştii întotdeauna la ce pericole te expui, mai ales când temperaturile de afară nu sunt prea prietenoase.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite