Sport

articolul anterior articolul urmator

Danemarca atacă pandemia fără măsuri extreme: „Ies din casă fără declaraţii, alerg zilnic“

8
8 Apr 2020 18:40:46
Autor: Amir Kiarash
Costel Gâlcă antrenează de peste un an şi jumătate în Danemarca
Costel Gâlcă antrenează de peste un an şi jumătate în Danemarca

În România, lupta cu COVID-19 înseamnă până acum Ordonanţe Militare pe bandă, ameninţări cu amenzi şi cam atât. În alte ţări din Occident însă, precum Austria, Germania sau Cehia, restricţiile devin deja mai relaxate, în timp ce altele nici nu le-au avut.

România a prelungit starea de urgenţă de la 16 aprilie până la 16 mai şi şeful spitalului „Matei-Balş“, Adrian Steinu-Cercel, spune, mai nou, că e nevoie ca oamenii să stea în case, cel puţin până la 6 iunie. Vorbim despre acelaşi om care, într-un interviu memorabil acordat la 26 februarie cataloga coronavirus drept „un virus prăpădit“. 
 
Pe când în România sunt oameni cărora li se pare absolut firesc ca lumea să stea în case, inclusiv încă doi ani, până la apariţia unui vaccin, Germania, Austria şi Cehia se pregătesc de revenirea la normal, în mod gradual. Asta în timp ce în multe ţări nordice, precum Suedia şi Danemarca, aceste restricţii nici nu prea au existat. Ceea ce reiese şi din declaraţiile oferite de Costel Gâlcă (48 de ani) pentru Digi Sport. Antrenor la formaţia dandeză de liga secundă Vejle Boldklub, Gâlcă a disputat ultimul meci cu formaţia sa la 7 martie. Vejle e lider în liga a doua, cu şapte puncte avans peste ocupanta locului 2. 
 
Din 7 martie, fotbalul s-a oprit în Danemarca din cauza pandemiei, însă aceasta a fost printre puţinele decizii luate de autorităţi, în lupta cu COVID-19. Iar acum, inclusiv fotbalul se pregăteşte să se reia, după cum a povestit Gâlcă.
 
Ce a spus Costel Gâlcă?
 
*Aici parcă îmi vine să spun că lucrurile sunt mai relaxate. În sensul că nu sunt atâtea restricţii. Putem ieşi din casă oricând fără niciun fel de declaraţie sau alte formulare. Oamenii îşi continuă viaţa într-un ritm apropiat de normal.
 
*Sunt relaxaţi oamenii, nu atât de relaxaţi ca în Suedia, dar în orice caz. Nu zic că e bine sau rău, doar constat. În mare am acelaşi program. Ies la alergare zilnic, mici cumpărături, mult studiu, cărţi de lectură, filme, ştiri. Chiar nu am timp să mă plictisesc.
 
*Mica mare diferenţă faţă de normal e că nu merg la antrenamente. Păstrez legătura cu echipa, cu stafful şi sperăm ca previziunile să se adeverească şi imediat după Paştele de aici (n.r. - duminică 12 aprilie) să reluăm deja pregătirea, astfel încât în mai să jucăm iar fotbal.
 
*Copiii sunt pe la şcoli acasă, noi mai avem o reşedinţă şi în Spania, astfel că soţia îşi împarte timpul petrecut. S-a nimerit să fiu singur aici în această criză globală. Dar, repet, aici nu o simt neapărat atât de pregnant cum citesc că se întâmplă acasă şi nu mai zic prin alte părţi ale continentului.
5.386
de cazuri confirmate de coronavirus are Danemarca, unde s-au înregistrat 218 decese. Prin comparaţie, în România sunt 4.761 de cazuri şi 215 decese.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Vasile Preda
8.04.2020, 18:51:41

Dar haideți să vedem cu ce sunt diferite țările enumerate în articol? Toate exportă extrem de mult raportat la populație, își mențin nivelul ridicat de trai din exporturi de mărfuri scumpe. Deci, țărilele enumerate doresc ieșirea din carantină pentru reluarea expoturilor pentru că le scad veniturile. În plus, ei au un sistem de sănătate bun, deci le pasă mai puțin de coronavirus. Noi importăm acele mărfuri de la țările deștepte și închițim ca pelicanii orice mizerie o trimit ei, la orice preț. Bineînțeles, pelicanii nu au sistem de sănătate performant, că de aia sunt pelicani...

+2 (4 voturi)
Radius
8.04.2020, 20:07:16

Nu ăsta e motivul, în țările nordice există o tradiție a respectului față de cetățean. În România există un reflex dictatorial care se manifestă la orice ocazie, cu așteptarea de a închide gura în fața abuzurilor. Dacă nu vă convine afirmația, vă rog să dați exemplu o singură perioadă în istorie când statul român a funcționat pe baza respectului față de cetățean...

+4 (4 voturi)
Dana DK
8.04.2020, 20:56:35

De acord cu tine, dar cetateanul nordic merita acel respect. In Romania, fara armata si politie pe strada, ar fi jale. Cetateanul danez, ca despre el e vorba, stie ce inseamna responsabilitate si respectarea legilor. Nu iese ca idiotul la iarba verde, gratar si manele in plina pandemie. Sta in casa cu copiii, face lectii online sau iese in natura cu ei fara sa se apropie de alti oameni. Nu stiu cum va fi saptamana viitoare cu scoala, am un fiu clasa a 4-a, deci va trebui sa mearga la scoala. Am indoielile si temerile mele, nu cred ca copiii pot respecta distanta, mai ales dupa atata timp de stat in casa, departe unii de altii. Si cum sa faci un copil de cresa/gradinita sa inteleaga sa nu se apropie de tine, ca pedagog, atunci cand are nevoie de consolare ca a cazut, s-a lovit, ii curge nasul si trebuie sters, trebuie sa ii schimbi scutecul, sa il schimbi de hainute, sa il pui sa doarma, etc.? Cum sa procedezi cu atatia copii de scoala cu spalatul pe maini, pauza dureaza 15', in scoala sunt sute de copii? Cum faci cu pauza de masa, unde ii asezi astfel incat sa pastreze distanta de 2 m? Complicat...

+1 (1 vot)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
8.04.2020, 19:51:54

si nu e harmata si politia pe strazi ca in tara vernerului.Totusi adunarile de peste 10 persoane sunt interzise, astfel ca festivaluri precum Roskilde sau Smukfest sunt anulate anu asta, ceea ce le a inebunit pe.pitipoance.Oricum economia e in cadere libera ceea ce arata ca masurile chiar si relaxate care s au luat nu au fost cele bune.

-3 (5 voturi)
Unul oarecare
8.04.2020, 20:53:26

Ideea acolo este ca nu au minoritari si ciobani care trebuie neaparat sa dea " o masa" cu fiecare ocazie.Sau un gratar.Si nu trebuie sa ii pazaesti cu mascatii de ei insisi.Adica sunt civilizati.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările