Sport

articolul anterior articolul urmator

Datele cheie ale cazului Novak Djokovici: Pe unde a umblat şi ce a declarat sportivul care va fi expulzat

5
16 Jan 2022 09:44:23
Autor: Afrodita Cicovschi

Datele cheie ale cazului liderului ATP Novak Djokovici, care a intrat în Australia pentru a participa la Australian Open nevaccinat, cu o scutire de la imunizare bazată pe faptul că a fost infectat recent, şi căruia i-a fost anulată viza de ministrul Imigraţiei, decizie menţinută şi de cei trei judecători de la tribunalul federal.

La 18 noiembrie, lui Djokovici i s-a acordat o viză pentru activitate temporară (subclasa 408). Vizele pentru activitate temporară le permit celor care le primesc să muncească în Australia perioade scurte, iar subclasa 408 face referire la activităţi sportive.
 
La 29 noiembrie, ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, i-a scris directorului Tennis Australia, Craig Tiley, precizând că sportivii care vor să intre în Australia şi să nu stea în carantină trebuie să fie vaccinaţi cu schemă completă şi nu pot conta pe faptul că au fost infectaţi ca motiv pentru exceptarea de la regulă.
 
La 16 decembrie, Djokovici a făcut un test PCR şi un test rapid antigen pentru coronavirus.
 
La 17 decembrie, Djokovici a participat la evenimente. El încă nu primise rezultatul pozitiv la testul covid.
 
La 18 decembrie, Djokovici a participat la un interviu deşi primise rezultatul pozitiv al testului PCR.
 
La 30 decembrie, Djokovici a primit o scrisoare de la şeful departamentului medical al Tennis Australia, prin care era anunţat că a primit o derogare medicală de la vaccinarea împotriva coronavirusului, în baza faptului că s-a vindecat recent de covid-19.
 
La 1 ianuarie, Djokovici a primit o confirmare automată online, pe site-ul/aplicaţia Australian Travel Declaration, conform căreia întrunea cerinţele pentru “sosire în Australia fără să intre în carantină, acolo unde jurisdicţia locală o permite”.
 
Înainte de miezul nopţii, la 5 ianuarie, Djokovici a sosit la Melbourne cu un zbor de la Dubai şi a fost reţinut la aeroport.
 
În primele ore ale zilei de 6 ianuarie, Djokovici a fost chestionat de Poliţia de Frontieră, după care viza sa a fost anulată şi sportivul a fost transferat la un hotel în care sunt reţinuţi imigranţii.
 
În aceeaşi zi, avocaţii sportivului au depus un apel împotriva anulării vizei. S-a emis un ordin prin care i s-a permis lui Djokovici să rămână în Australia până la 10 ianuarie, zi în care s-a programat o audiere la Tribunalul Federal.
 
La 10 ianuarie, tribunalul a decis că viza lui Djokovici a fost anulată incorect şi cere ca sportivul să fie eliberat din hotelul în care era ţinut. După eliberare, Djokovici îşi declară intenţia de a rămâne în ţară şi a concura la Australian Open.
 
La 13 ianuarie, a avut loc tragerea la sorţi a Australian Open în care s-a decis adversarul lui Djokovici în primul tur: compatriotul său Miomir Kecmanovic.
 
La 14 ianuarie, ministrul Alex Hawke a anunţat că i-a anulat viza lui Djokovici.
 
Câteva ore mai târziu, Djokovici şi avocaţii săi au făcut apel la această decizie.
 
În 16 ianuarie, tribunalul federal din Melbourne a decis să respingă apelul lui Djokovici şi să menţină decizia ministrului Imigraţiei. Decizia luată în unanimitate de cei tre judecători nu poate fi atacată.
 
Astfel, liderul ATP va fi expulzat şi riscă o interdicţie pentru trei ani pe teritoriul Australiei.
 
Deşi organizatorii l-au anunţat în programul meciurilor de luni, de la primul grand slam al anului, el urmează să fie înlocuit cu un lucky-loser.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

J0369 Wolf
16.01.2022, 09:59:20

Loser este ...Nole..ho home...

-1 (1 vot)
Liviu Noviciok
16.01.2022, 11:02:38

Australia NU este un stat esuat ! Cel tarziu acum au aflat asta si sosocarii. Totodata au vazut si jalnicii lasi din politica romaneasca cum trebuie procedat cu sosocarii. DAR... le trebuie cojones pentru asa ceva si ei tocmai asta nu au.

+1 (3 voturi)
petre Constantin
16.01.2022, 11:33:05

Serios Afrodita ? Deportat?

Mihai Medias
16.01.2022, 14:43:25

Evident ca este serios, a facut un "copi-paste(fainoase)", deportat (engl) = deportata (rom) :))) Pacat ca nu are la dispozitie dictionare si alte dex-uri pentru documentare :)))

moftronix88
16.01.2022, 12:51:48

Dictatura democrației IPOCRITE Dictatura ipocrită simulează respectarea drepturilor omului. Nu il obligă direct ca să ii dea senzatia de libertate, il obligă indirect după ce il chinuie și il hărțuiește ca pe animale. Toate agențiile de informații, toți securiștii lumii il vânează pe Djokovici, media revasră miliarde de parainformații. Avocații, procurorii intregii omeniri il caută la acte. Procese, recursuri și pararecursuri. Vaxerii și antivaxerii au ajuns in pragul isteriei colective, a războiului civilil. In realitate problema e simplă si se rezolvă rapid....Jucătorul e supus unor testări PCR și gata. E pozitiv NU participă la turneu, e negativ participă. Tot balamucul mondial este creat de faptul că Guvernele lumii NU au incredere in vaccinuri si nu fac vaccinarea obligatorie dacă medicul nu o recomandă. Cum Djokovici suferă de afecțiuni sensibile, medicul NU i-ar fi recomandat vaccinarea chiar dacă era obligatorie..

-2 (2 voturi)
Modifică Setările