Sport

articolul anterior articolul urmator

De ce înfrângerea Simonei Halep valorează mai mult decât o victorie

15
26 Oct 2014 15:15:46
Bogdan Diaconu
Simona Halep, imaginea vremurilor în care sportul însemna altceva decât o industrie
Simona Halep, imaginea vremurilor în care sportul însemna altceva decât o industrie

Simona Halep a reuşit mai mult decât dacă ar fi obţinut victoria finală la Turneul Campioanelor, a reuşit să-i redea ideii de competiţie demnitatea şi să rămână consecventă cu ea însăşi. Ar fi putut să o scoată pe Serena uşor din competiţie prin meciul anterior cu Ana Ivanovic, dar nu a vrut să trişeze. Astfel, ne-a demonstrat tuturor că onestitatea este mai valoroasă decât victoria şi că nu trofeul e important, ci felul în care ajungi la el.

Pentru noi, Simona Halep nu este învinsă, ci câştigătoare, prin felul în care şi-a asumat competiţia, fără să caute modalităţi indirecte de a ajunge în top. Ar fi fost simplu să manipuleze clasamentul în aşa fel încât Serena Williams nici să nu ajungă în finală, lucru pe care proaspăta campioană l-a recunoscut în declaraţia de la finalul meciului de astăzi. Nimeni nu se întreabă ce fel de om trebuie să fii ca să nu trişezi la acest nivel, ci să-ţi asumi corectitudinea până la a-ţi mina propriile şanse la victorie. Iar Simona Halep, înainte de a fi sportivă, a dovedit că este un om de o modestie şi de o consecvenţă duse până la absurd. Absurd pentru cei care preţuiesc victoria cu orice preţ şi pentru care mijloacele de a câştiga nu contează, ci doar rezultatul final.

Chiar dacă a pierdut un turneu important, Simona a câştigat o competiţie umană mai valoroasă decât orice titlu. De aceea înfrângerea ei este mai preţioasă decât trofeul!

Ajungem astfel şi la comparaţia inevitabilă dintre româncă şi celelalte sportive de top cu care s-a confruntat. Simona nu este vedetă pe teren, este doar sportivă. Competiţia ei este cu ea însăşi, nu împotriva adversarelor, iar egalitatea ei de spirit, aproape perfectă, în faţa victoriei, ca şi a înfrângerii, este copleşitoare. Numai dintr-un astfel de spirit putea veni o decizie precum aceea de a nu o înlătura pe Serena din finală pentru a-şi netezi drumul către victorie. Simona nu joacă pentru a câştiga împotriva cuiva şi nici nu este sclava victoriilor sale. Decenţa şi reţinerea ei în manifestări este nemaiîntâlnită astăzi în competiţiile sportive de acest nivel. Toate adversarele sale de top sunt, în schimb, vedete, fac demonstraţii şi joacă pentru marele spectacol al industriei sportive. Să ne amintim de meciul, la fel de dramatic, cu Sharapova, într-o altă finală de neuitat. Simona este întruchiparea modestiei şi a autocontrolului pe teren, în timp ce adversarele sale folosesc agresivitatea ca pe ceva natural. Simona vrea, bineînţeles, să câştige, dar pe limba ei. Şi nu renunţă la sine şi la modelul pe care îl întruchipează nici dacă acest lucru îi periclitează victoria. Să întrupezi la acest nivel şi pe asemenea mize Cuminţenia Pământului este ceva care depăşeşte competiţia sportivă. Şi măcar noi ar trebui să recunoaştem şi să felicităm o asemenea realizare umană. Să nu-ţi pierzi minţile şi să nu te laşi cuprins de vedetism şi de febra câştigului cu orice preţ la un asemenea nivel este un test al autocontrolului şi al măreţiei lăuntrice pe care nu ştiu câţi dintre noi l-am trece.

Pentru mine, Simona Halep este marea câştigătoare prin felul în care luptă, pentru că ne aminteşte de o vreme în care competiţia sportivă era menită să clădească spiritul şi să dezvolte fiinţa umană, nu să o transforme într-o maşină de făcut bani şi publicitate. Dacă vorbim de spirit olimpic şi de fair play, sportiva româncă este întruchiparea lor la un nivel care ar trebui să impresioneze lumea întreagă dacă, între timp, nu am fi devenit insensibili la valoarea umană şi nu ne-am fi lăsat atraşi doar de trâmbiţele rezultatelor şi de beţia vedetismului. Simona nu a căzut în această capcană, motiv pentru care, indiferent cum va evolua cariera ei sportivă, sunt sigur că va fi aceeaşi, identică cu ea însăşi în orice circumstanţe. Chiar dacă a pierdut un turneu important, Simona a câştigat o competiţie umană mai valoroasă decât orice titlu. De aceea înfrângerea ei este mai preţioasă decât trofeul!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Francisco Goya
26.10.2014, 18:23:19

Pornesc de la premiza ca deoarece nimeni nu a ajutat-o pe Halep (in afara familiei) absolut nimeni nu are de ce sa o critice sau sa-i pretinda ceva. Este 100% succesul ei si al familiei.Atat. Ca pur exercitiu teoretic: faptul ca jucat trei seturi cu Ivanovici a avut consecinta ca Williams a trecut mai departe. Practic Halep a ales singura cu cine vrea sa joace in finala. Putea sa o prefere pe Ivanovici ca fiind mai accesibila sau pe Williams pentru a demonstra ca poate sa o bata oricand si in orice conditii. A fost la libera ei alegere. Insa decizia nu avea nicio legatura cu sportivitatea, pentru ca in tenis ca in orice sport profesionist, 90% este bussiness si 10% (poate!) sportivitate. Sistemul premiaza castigarea turneului si nimic altceva.

+2 (8 voturi)
Menumorut
26.10.2014, 19:15:34

Ei..nici chiar asa.. In aceleasi conditii de fair-play...ar fi fost mai buna o victorie.. Dar are destul timp... E de amintit aici si sportivitatea acelui fotbalist roman din Bulgaria...care a aparat penaltiurile cu Steaua.. Hai..ca nu stam rau la capitolul asta... DE-aia spuneam odata ca practicarea unui sport chiar si la nivel de semiperformanta...inseamna mai mult decat ora de religie...

+4 (6 voturi)
Menumorut
26.10.2014, 19:22:15

Desi carcotasii ar spune ca asta e "spirit mioritic"..eu spun ca se numeste simplu...ONOARE.. Pe de alta parte hai sa judecam drept..DACA..ar fi "impiedicat-o" pe Serena sa ajunga in primele 4..prin non combat..si DACA Simona ar fi castigat finala cu poloneza...sau poate chiar cu sarboaica..de care s-ar fi lasat invinsa initial cu 2-0....cam ce umbra ar fi planat pe trofeul ei..? Fata e si fair..si desteapta.. Merita sa ajunga Nr 1...si va ajunge...

+4 (8 voturi)
Paun Al
26.10.2014, 20:57:40

E bine si frumos ca o felicitam , noi si mai ales politicenii... pentru performanta ei , pentru caracterul ei ... Dar mai important ar fi sa o luam model de corectitudine , ca mod firesc de ne trai viata ... si mai ales sa ne asumam responsabilitatea faptelor noastre , a reusitelor , sau esecurilor noastre. La capitolul asta stam cam prost .

+2 (4 voturi)
Danut Munteanu
27.10.2014, 09:19:44

Cat de trista trebuie sa fie lumea in care existati ( ca nu puteti TRAI ) daca spiritul sportiv vi se pare " o mare chestie " ! Ce clisee, ce naivitati, ce exprimari ravisante ( sic ) ... Moti si-a aparat propriul buzunar si culorile clubului sau, SIMONA a stiut ca a castiga inseamna puncte si bani. Ar fi carat cu ea in finala impotriva ANEI IVANOVICI probabil, COMPLEXELE din meciul manipulat intru eliminarea SERENEI. Ar fi pierdut SI CU ANA , la fel ca si cu SERENA. PROBLEMA MAXIMA a SIMONEI NU este conditia fizica ( a fost invinsa si de jucatoare din top 200 in turneele anterioare ) , asa cum a clamat ea - pt ca stia ca doar asta sunt in stare sa inteleaga romanii. In fapt insa, deficitul ei maxim e la jocul mental, e uriasul decalaj care o separa de lumea buna a tenisului mondial, de acele jucatoare care au inteles sa joace tenis, nu sa isi etaleze conditia modesta pe marile arene ale lumii. Cand SIMONA va intelege asta si nu va mai fi ca si o tarancuta dusa la teatru, imbracata in port popular si cu straita dupa ea, cand va renunta sa se mai comporte ca si " o fata obisnuita, o romancuta normala " , de-abia atunci va reusi sa devina VEDETA care la ora actuala e captiva unui samanatorism ieftin si desuet... Desigur, victoriile SIMONEI sunt meritele ei si ale parintilor care au investit in ea, si ale staffului sau tehnic. Insa pana cand nu isi va completa acest staff cu un PSIHOLOG SPORTIV RENUMIT ( nu pish--ologi romani de 2 parale ) , nu va mai castiga niciun turneu major. Indiferent pe ce parte a tabolului va juca, indiferent cine se va retrage din turneu. Desigur nu ma refer la turnee de incurajare, ci la MARI TROFEE... Altfel insa, SIMONA merita toate felicitarile noastre, a reusit sa aduca romanismul la nivelul de gala al lumii. Cand va reusi sa inteleaga regulile de acolo si se va lepada de conditia modesta...va STRALUCI ! Sa dea DUMNEZEU ca asta sa se intample cat mai repede...

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările