Sport

articolul anterior articolul urmator

De ce a optat Simona Halep pentru vaccinul Pfizer, nu pentru AstraZeneca: „A fost alegerea dânsei”

15
24 Feb 2021 21:53:25
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Simona Halep a fost imunizată miercuri dimineaţă, la Institutul Naţional Cantacuzino, fiind inclusă în etapa a II-a de vaccinare, alături de sportivii din loturile olimpice şi naţionale. Tenismena a optat pentru serul Pfizer, care, alături de Moderna, sunt singurele aprobate de Agenţia Mondială Anti-Doping.

”Îmi doream dar tot timpul am emoţii, însă am venit cu sufletul deschis şi sunt foarte bine”, a declarat Simona Halep, după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID, transmite Libertatea.ro
 
Faptul că Simona Halep a primit serul de la Pfizer a ridicat însă o întrebare printre internauţi: „de ce nu a fost imunizată cu cel de la AstraZeneca, având în vedere că are 29 de ani?”. 
 
Astra Zeneca poate fi folosit în România pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 55 de ani, în timp ce Pfizer şi Moderna nu au limită superioară de vârstă. 
 
Astfel, doctorul Florin Oancea, directorul general al Institutului Naţional Cantacuzino, a declarat: ”A fost opţiunea doamnei Halep. Sunt centre de vaccinare care merg cu Pfizer, centre care merg cu AstraZeneca şi centre care folosesc Moderna. Dacă doamna Halep ar fi vrut AstraZeneca, probabil ar fi trebuit să aleagă alt centru de vaccinare. Loturile naţionale sportive intră în etapa a doua, nu e niciun privilegiu faptul că Simona Halep s-a vaccinat acum.
 
Potrivit doctorului Florin Oancea, tenismena a fost imunizată cu Pfizer în baza unui „agreement (acord, n.red.) între Institutul Cantacuzino şi Comitetul Olimpic Român” şi că vaccinul „a fost alegerea dânsei”. 
Doctorul militar a adăugat că a purtat discuţii cu reprezentanţii Comitetului Olimpic „şi concluzia a fost că pentru a creşte mobilitatea şi a scurta perioada de vaccinare, Pfizer sau Moderna sunt soluţia, fiindcă pentru un sportiv contează distanţa faţă de rapel”.
 
”Sportivii se mişcă rapid şi fiecare zi de repaus pentru ei contează. Gândiţi-vă că Simona trebuie să plece la turnee şi nu ai când să îi faci rapelul.”, a explicat directorul Institutului Cantacuzino.
 
De asemenea, şeful COSR, Mihai Covaliu, a precizat că doar Pfizer şi Moderna sunt aprobate de Agenţia Mondială Anti-Doping, iar Valeriu Gheorghiţă a declarat că Pfizer a fost varianta potrivită pentru Simona Halep.
 
Conform strategiei naţionale de vaccinare, în etapa a II-a intră şi „sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice, precum şi stafful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi”. Simona Halep a fost în ultimii ani în lotul naţional pentru FedCup.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

elfu
24.02.2021, 22:13:37

si cum poti afla cu ce se vaccineaza in fiecare centru ? trebuie sa mergi acolo sa vezi ce scrie pe geam ?

-4 (8 voturi)
Augustin Man
24.02.2021, 22:26:50

@Dlui Elfu: Pe geam nu scrie nimic :) Doar indirect: dupa programarea pe platforma, pe recipisa de programare apare data rapelului: "Rapel varianta 1" -Pfizer-BIONtech (3 saptamini); "Rapel varianta 2" - Moderna (4 saptamini) "Rapel varianta 3" - AstraZeneca (8 saptamini). Teoretic, oricine poate renunta si sa se programeze altundeva, dar practic este prea anevoios.

+4 (4 voturi)
Augustin Man
24.02.2021, 22:18:58

Nu cred ca-i bine pentru cititori, ca media sa foloseasca expresia "a fost imunizata" pentru prima doza a unui vaccin , care presupune doua doze. Simona va fi imunizata, conform instructiunilor, dupa doua saptamini de la a doua doza.

+3 (3 voturi)
Sorin Ionascu
24.02.2021, 22:45:47

Mda, exact asta remarcasem si eu, folosirea total aiurea a expresiei "a fost imunizată". Ca sa fie imunizata e necesar sa parcurga tot procesul de vaccinare si sa aiba reactia dorita, lucru care nu e obligatoriu sa se intample. Dar in capul sec al unora e totuna. Cum era cu cei peste 50% analfabeti functional?

nae
24.02.2021, 23:00:02

E un schepsis aici : în etapa a doua sunt mai multe categorii care se vor vaccina " simultan" , dar fiecare categorie are traseul ei pentru a se programa ; în plus de asta , medicii din prima etapă care nu au binevoit să se vaccineze în prima etapă, au și acum prioritate în etapa a doua, pe criteriul " sunt proști, dar sunt proștii noștri" ,nuu ? Prostimea bătrână care a fost cel mai puternic protejată prin restricții și amenzi ( din grijă pentru sănătatea ei , bineînțeles) este acum în așteptare non-stop, pentru că centrul de programare pentru ea nu are niciodată vaccin . Chestia cu grija pentru alții a fost preluată din folclor, asta se vede acum cu ochiul liber !

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările