De ce vrut Ion Ţiriac să-i dea cu farfuria în cap lui Ilie Năstase la o masă şi cine l-a oprit să nu-l nenorocească pe acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ţiriac şi Ilie Năstase
Ion Ţiriac şi Ilie Năstase

Ion Ţiriac şi Ilie Năstase susţin că sunt prieteni la cataramă, o prietenie legată de anii în care cei doi au fost parteneri pe terenul de tenis.

Au fost însă şi episoade în care între cei doi nu a existat numai lapte şi miere, ba din contră. Unul dintre acestea este dezvăluit de Petre Mărmureanu, în cartea sa autobiografică  "Mai mult decat un vis - Din Romania comunista la Casa Alba", pe care fostul component al echipei de Cupa Davis a României, din anii 1970 o va lansa duminică la Bookfest. 

Câteva pasaje din această carte au fost publicate în exclusivitate pentru România de ziare.com, iar unul dintre ele e uluitor.

"Într-una dintre seri, ca de obicei, luam toţi trei masa la hotel şi Ilie i-a zis ceva neadecvat lui Ion. Ion s-a ridicat în picioare, a luat o farfurie şi, dacă nu aş fi sărit în faţa lui în acel moment, ar fi fost mari şanse să-i spargă capul cu farfuria.

Noroc că am putut să reacţionez într-o fracţiune de secundă. Luându-i farfuria lui Ion din mână, le-am zis: 'Dacă vreţi să vă bateţi, n-aveţi decât. Dar aşteptaţi să terminăm cu meciurile întâi. Poate vă trece până atunci!'  Mai tarziu, Ion mi-a mulţumit că-i salvasem capul lui Ilie - cu toate că eu eram de părere că avea un cap atât de tare că ar fi spart fara probleme farfuria", a povestit Marmureanu.

După acest episod, Năstase şi Ţiriac au refuzat să mai joace împreună în finala cu SUA, din Cupa Davis. Totusi, Federatia i-a obligat sa intre pe teren aşa certaţi, iar după prima zi scorul era 2-0 in favoarea SUA.

"Nu voiau să mai joace impreună. Fiecare dintre ei se dusese separat la antrenor ca să-l întrebe dacă ar putea să facă echipă la dublu cu mine. Se vedea de la o poştă că avea să fie un dezastru, avand in vedere animozitatile dintre ei. Dar antrenorul ne-a zis ca decizia federatiei era una finala si ca nu mai putea fi schimbata. Sa nu ne mai certam din cauza asta. Ion si Ilie trebuiau sa joace impreuna.

Prima zi a fost un dezastru complet. Ion si Ilie pierdusera ambele meciuri la simplu. In cea de-a doua zi era meciul la dublu. Ion si Ilie au pierdut la diferenta mare. Spectatorii s-au mirat cand au vazut cum jucatorii romani se invinovateau reciproc de fiecare data cand pierdeau un punct", a mai povestit Marmureanu.

nastase
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite