Debut sclipitor pentru Jaqueline Cristian în Fed Cup: a ţinut echipa în viaţă cu victoria carierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jaqueline Cristian (21 ani) a făcut un meci mare la debutul în Fed Cup. Foto: Cristina Huţu / FRT
Jaqueline Cristian (21 ani) a făcut un meci mare la debutul în Fed Cup. Foto: Cristina Huţu / FRT

Jaqueline Cristian (197 WTA) a câştigat punctul care ţine echipa de Fed Cup a României în cursa pentru turneul final de la Budapesta. Aflată la debutul său în competiţia pe naţiuni din tenisul feminin şi abia ajunsă între primele 200 de jucătoare ale lumii, mezina echipei lui Florin Segărceanu a învins pentru prima dată o sportivă din Top 40 mondial, 7-5, 6-3 cu Veronika Kudermetova (38 WTA). Soarta duelului România - Rusia se va decide la dublu.

Jaqueline Cristian (21 ani) nu înfruntase niciodată în carieră o sportivă aflată mai sus de locul 58 mondial la ora meciului direct (având doar o victorie versus Top 100, în iulie 2019, pe zgura de la Bucureşti, contra Soranei Cîrstea). Şi a început temător partida din Polivalenta din Cluj, pierzându-şi serviciul în debut.

A salvat însă în extremis manşa inaugurală, reuşind să schimbe raportul de forţe din teren şi să îşi recupereze break-ul chiar atunci când, la 5-4, Kudermetova a servit pentru set. Completându-şi o serie de trei game-uri, românca în vârstă de 21 de ani a trecut în premieră la conducere pe tabelă, la 6-5, determinând spectatorii din tribună să se implice cu adevărat în partidă. Mai departe, Jaqueline Cristian a alergat impresionant din tuşă-n tuşă în game-ul de retur, lovind din poziţii incomode, reuşind să îşi procure minge de break şi set - pe care a şi fructificat-o, după cea de-a 21-a greşeală neforţată a rusoaicei de 22 ani.

Startul nu a fost unul reuşit pentru Jaqueline Cristian nici în setul secund, ea pierzând patru puncte consecutiv şi, odată cu ele, break-ul, deşi părea scăpată de emoţii, la 40-15. De această dată însă, Jaqueline a recuperat imediat, preluând excelent energia venită din tribună: a pus re-break la 15 pe tabelă, apoi, descătuşată, a pus avantaj de un break între ea şi adversară (3-1), păşind din ce în ce mai prompt pe lansare.

De la 4-5 în primul set, Jaqueline Cristian a câştigat de patru ori consecutiv pe lansarea rusoaicei Kudermetova, ducând-o pe Veronika la egalitate şi în cel de-al cincilea game pe serviciul acesteia.

În cele din urmă, Jaqueline Crisrtian a închis meciul patru al confruntării România - Rusia, contând pentru barajul de calificare la turneul final Fed Cup de la Budapesta (14-19 aprilie), cu scorul de 7-5, 6-3, în 90 de minute.


UPDATE: Florin Segărceanu a decis să le trimită în teren pentru meciul de dublu pe Jaqueline Cristian şi Gabriela Ruse, care, împreună, au câştigat un titlu ITF 60K, în Franţa, chiar săptămâna premergătoare weekendului de Fed Cup. Ele au jucat şi finala de dublu la BRD Bucharest Open 2019. Raluca Olaru, specialistă a probei de dublu, rămâne pe bancă. Rusia şi Igor Andreev păstrează cuplul anunţat încă de la tragerea la sorţi, Anna Blinkova / Anna Kalinskaya.

CITEŞTE ŞI:

România - Rusia, 2-2. Jaqueline Cristian, prima reacţie după victoria care le duce pe „tricolore“ la dublu decisiv

România (căpitan nejucător - Florin Segărceanu):

Ana Bogdan (27 ani, 90 WTA)
Irina Bara (24 ani, 160 WTA)
Gabriela Ruse (22 ani, 166 WTA)
Jaqueline Cristian (21 ani, 197 WTA)
Raluca Olaru (30 ani, 47 WTA la dublu)

Rusia (căpitan nejucător - Igor Andreev):

Ekaterina Alexandrova (25 de ani, 28 WTA)
Veronika Kudermetova (22 de ani, 38 WTA)
Anna Blinkova (22 de ani, 54 WTA)
Anna Kalinskaya (21 de ani, 109 WTA)

Absenţe de ultimă oră pentru Rusia în duelul cu România

Rusia, cu şapte jucătoare în prima sută mondială, va fi condusă din teren contra României de cea mai bine clasată jucătoare a sa, Ekaterina Alexandrova (25 ani, 28 WTA), campioană la Shenzhen în prima săptămână a sezonului, dar debutantă în Fed Cup. Deşi fuseseră convocate, Igor Andreev nu se va putea baza la Cluj pe Pavlyuchenkova (33 WTA, sfertfinalistă la Australian Open) şi Kuzneţova (câştigătoare a două titluri de Mare Şlem). Alte trei tinere jucătoare, Veronika Kudermetova (22 ani, 38 WTA) şi Anna Kalinskaya (21 ani, 109 WTA), fără victorii la simplu în Fed Cup, plus Anna Blinkova (21 ani, 54 WTA), convocată de urgenţă de Andreev, vor juca împotriva României.

Format nou în Fed Cup adoptat de Federaţia Internaţională de Tenis

Fed Cup adoptă o reformă similară cu cea implementată în Cupa Davis, anul trecut. Acum, 16 echipe, printre care România şi Rusia, SUA, Germania şi Spania luptă pentru calificarea la primul turneu final Fed Cup, cu 12 echipe, programat în perioada 14-19 aprilie 2020, la Budapesta. Patru ţări sunt deja calificate: finalistele Fed Cup 2019, Franţa şi Australia, ţara gazdă - Ungaria şi Cehia - beneficiara unui wildcard, datorită celor şase trofee câştigate în ultimii nouă ani.

Indiferent de rezultatul de la Cluj, echipa României se va reuni din nou în aprilie. Dacă se impune, România merge la turneul final de la Budapesta, unde cele 12 echipe participante vor fi împărţite în patru grupe de câte trei, câştigătoarele fiecărei grupe avansând în semifinale, care vor decide ulterior finalistele. Învinsele duelurilor din acest weekend vor juca, tot în aprilie, un play-off împotriva celor mai bune echipe din Grupa I zonală, pentru un loc în calificările pentru turneul final Fed Cup 2021.

În noul format propus de ITF, traseul spre trofeu este mai lung: în vechea formulă, România ar fi avut de învins trei adversare, în timp ce acum trebuie să treacă de cinci adversare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite