Debutăm la Mondial cu un duel inegal: Ce înseamnă Iranul în handbalul feminin şi cum a ajuns în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Handbal

Reprezentativa tricoloră, singura din lume prezentă la toate cele 25 de ediţii ale turneului final, întâlneşte o naţională islamică, debutantă la această ediţie a competiţiei. Ea a ajuns în Spania cu chiu, cu vai, ironizată şi neglijată la ea acasă.

Nici că se putea un meci mai dezechilibrat pentru naţionala pregătită de Adi Vasile, în debutul la Mondialul din Spania (1-19 decembrie).

Pentru că, dintre toate cele 32 de echipe care s-au calificat pentru turneul final, doar Iranul se află la prima participare. Vorbim despre o formaţie care a obţinut biletele pentru CM 2021, terminând pe 4 la competiţia continentală din acest an, după Coreea de Sud, Japonia şi Kazahstan. La Cupa Asiei, găzduită de Iordania în septembrie, iraniencele au piedut în faţa Japoniei (20-23) în grupe, dar apoi au trecut de Kuweit (38-11), Palestina (52-9), Iordania (28-22) şi Siria (19-38). Mai departe însă, Iranul a pierdut, mai întâi, în semifinale, cu Coreea de Sud (21-46), iar apoi în finala mică, cu Kazahstan (33-38).

Chiar şi aşa, performanţa primei calificări la un Mondial pentru o naţională aflată pe locul 76 în lume - România ocupă poziţia a 16-a - e uriaşă. Mai ales că sportivele sunt obligate să joace cu o ţinută islamică, care le îngreunează mişcările pe teren, şi provin dintr-o ţară în care, în general, sportul feminin e neglijat, subfinanţat. De altfel, două situaţii vorbesc de la sine despre tratamentul de care au parte iraniencele la ele acasă.

Handbal

„Mai bine nici nu le trimiteţi...“

În primul rând, în Iran, sporturile feminine nu sunt transmise la televizor, întrucât regimul de la Teheran susţine că, din motive religioase, la astfel de activităţi pot asista doar reprezentantele sexului frumos. Aşadar, accesul bărbaţilor e interzis inclusiv în tribune. Iar meciul de astăzi cu România, deşi unul istoric pentru naţionala de handbal a Iranului, nu se va vedea la televizor, în această ţară!

Apoi, modul în care iraniencele au ajuns în Spania, pe ultima sută de metri, abia joi, confirmă dezinteresul oficialilor ţării pentru această echipă. Handbalistele ar fi trebuit să plece, mai întâi, luni, spre Madrid. Apoi, călătoria lor a fost amânată pentru miercuri, pentru ca, într-un final, să pornească la drum în preziua partidei! 

Înainte de a părăsi ţara, căpitanul echipei, Shima Zare, a vorbit despre obstacolele întâlnite de ea şi de colegele ei. „Vom merge la un război în care n-avem condiţii egale cu adversarele noastre. Norvegia, de pildă, e de două săptămâni în Spania pentru acomodare. Şi România a plecat de miercuri acolo. Unii au spus că vom merge în Spania ca să facem turism. Chiar s-a spus că mai bine nu le trimiteţi la Mondiale, pentru că, oricum, nu vor face nimic acolo. Astfel de declaraţii ne întăresc însă, ne motivează. Vrem să le demonstrăm tuturor că nu mergem în Spania ca să vedem această ţară. Suntem realiste. Ştim că nu vom termina între primele trei în grupa noastră. Obiectivul nostru e să ne clasăm între primele 15 la acest Mondial. În lumea handbalului, nimeni nu ştie de noi. Dar vrem să progresăm. Necesită timp, dar, dacă muncim, o să ne apropiem de nivelul celorlalte echipe“, a spus Zare.

adrian vasile

„Trebuie să le batem“

În ceea ce priveşte echipa României, până şi selecţionerul Adi Vasile (foto), de obicei, mai rezervat în declaraţii, a spus că tricolorele trebuie să învingă Iranul, fără probleme.

„E clar că ele sunt echipa cu ultima şansă din grupa noastră, n-au nici experienţa unei asemenea competiţii, dar astfel de echipe prezintă un real pericol. Iranul vine cu multe necunoscute, dar e un meci pe care, evident, trebuie să-l câştigăm“, a spus Adi Vasile. Care a admis că pentru România, marile provocări vor urma abia după această partidă.

„Kazahstanul e o echipă care poate pune probleme, dacă nu te respecţi şi nu eşti prezent sută la sută. Au un stil total diferit faţă de ce suntem noi obişnuiţi în Europa şi au şi câteva jucătoare puternice în acţiune unu contra unu. Iar despre Norvegia, campioana europeană en-titre, n-are rost să mai facem comentarii“, a adăugat selecţionerul României.

Visăm la o calificare în sferturi

Ce îşi propun însă tricolorele la această ediţie a Mondialului? Obiectivul declarat al federaţiei e o clasare în Top 10. Adi Vasile vrea însă mai mult, chiar şi fără vedeta Cristina Neagu (33 de ani), retrasă temporar de la naţională.

„Mondialul e văzut ca un prim pas în noul ciclu olimpic de trei ani, ţinta principală fiind calificare la JO 2024 de la Paris. Iar acest turneu final e una dintre bornele construirii unei echipe puternice pentru Jocurile Olimpice. Ce putem promite e că vom fi pregătiţi să ne luptăm cu fiecare adversar şi vom încerca să fim cea mai bună versiune a noastră. Dacă ar fi să visăm, vrem o prezenţă în sferturile de finală“, a spus tehnicianul de 39 de ani.

Lotul convocat de Adrian Vasile

*Portari: Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (Vâlcea), Yuliya Dumanska (Podravka Koprivnica / Croaţia);

*Extreme stânga: Ana Maria Tănasie (Baia Mare), Nicoleta Dincă (Bistriţa), Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti)

*Interi stânga: Anca Polocoşer (Baia Mare), Bianca Bazaliu (Podravka Koprivnica / Croaţia), Bianca Harabagiu (Gloria Buzău)

*Centri: Cristina Laslo (Baia Mare), Andreea Rotaru (Gloria Buzău), Mădălina Zamfirescu (Gloria Buzău)

*Pivoţi: Crina Pintea (Gyor / Ungaria), Lorena Ostase (SCM Slatina), Alexandra Subţirică Iovănescu (Gloria Buzău)

*Inter dreapta: Alina Ilie (Gloria Buzău)

*Extreme dreapta: Oana Borş (Baia Mare), Laura Moisă (Gloria Bistriţa)

Un turneu cu 32 de echipe

*Grupa A: Franţa, Muntenegru, Angola, Slovenia

*Grupa B: Rusia, Serbia, Camerun, Polonia

*Grupa C: ROMÂNIA, Kazahstan, Iran, Norvegia

*Grupa D: Olanda, Suedia, Puerto Rico, Uzbekistan

*Grupa E: Germania, Ungaria, Cehia, Slovacia

*Grupa F: Danemarca, Coreea de Sud, Tunisia, Congo

*Grupa G: Croaţia, Japonia, Brazilia, Paraguay

*Grupa H: Spania, Austria, Argentina, China

Meciurile vor fi găzduite de oraşele Llíria, Torrevieja, Castellón şi Granollers.

Primele trei clasate din fiecare serie vor avansa în cele patru Grupe Principale, de câte şase naţionale. 

Programul tricolorelor

*Vineri (ora 19.00): România - Iran

*Duminică (ora 19.00): România - Kazahstan

*Marţi (ora 21.30): România - Norvegia

Partidele vor fi găzduite de Castellón.

Digi Sport, Telekom Sport şi Look Sport vor transmite meciuri de la CM 2021.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite