Demenţial, dramatic, istoric: Cele mai importante statistici după două seri memorabile în Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
United a celebrat o calificare fantastică la Paris. FOTO: GettyImages
United a celebrat o calificare fantastică la Paris. FOTO: GettyImages

Cine s-a uitat, marţi şi miercuri, la Real Madrid – Ajax şi PSG – Manchester United se poate lăuda că nu şi-a pierdut timpul. Aceste două meciuri au rescris istoria Ligii Campionilor!

La 24 de ore după triumful demenţial al puştilor olandezi pe „Santiago Bernabeu“ le-a venit rândul tinerilor de la United să strălucească pe o altă arenă impresionantă a fotbalului european, „Parc des Princes“. 

Învinsă pe teren propriu cu 2-0, echipa lui Ole Gunnar Solskjaer era privită ca o victimă sigură în returul cu PSG. Chiar dacă parizienilor le-au lipsit Neymar (accidentat) şi Cavani (a început pe bancă, nerefăcut sută la sută), lista indisponibililor la United era, pur şi simplu, groaznică pentru orice antrenor:

*Antonio Valencia

*Matteo Darmian

*Juan Mata

*Ander Herrera

*Jesse Lingard

*Alexis Sanchez

*Nemanja Matici

*Anthony Martial

*Paul Pogba

*Phil Jones

Aşa s-a făcut că, în repriza a doua, Solskjaer a fost nevoit să-i arunce în luptă pe Tahith Chong (19 ani) şi pe Mason Greenwood (17 ani). Cu aceşti puşti pe teren, United a dat lovitura după un final nebun. În minutul 90, un şut a fost deviat în corner de Kimpembe. Doar că lovitura de la colţ pentru United nu s-a mai executat, fiindcă arbitrul sloven, Damir Skomina, a fost chemat la margine pentru a revedea faza. Verdictul? Kimpembe a deviat mingea cu mâna şi, având în vedere că se afla în careu, s-a dat penalty pentru United! Rashford (21 de ani) l-a învins de la 11 metri pe bătrânul Buffon (41 de ani), trimiţând United în sferturi. 

Pentru al treilea sezon la rând, mega echipă a PSG-ului, ansamblată cu petrodolarii arabilor, a părăsit Liga în optimi! 

Statisticile furnizate după meci vorbesc, din nou, cel mai bine despre dramatismul acestui duel nebun.

PSG, „sinucidere“ fotbalistică

*Paris Saint-Germain a făcut, per ansamblu, un meci slab miercuri seară, însă, chiar şi aşa, senzaţia generală a fost că francezii s-au bătut singuri! Iar cifrele întăresc această impresie. În prima repriză, raportul posesiei a fost de 76% - 24% în favoarea gazdelor. PSG a avut nouă şuturi în primele 45 de minute, comparativ cu cele trei ale lui United, însă englezii au marcat de două ori, după două „cadouri“ primite din partea celor de la PSG.

*Romelu Lukaku a marcat pe „Parc des Princes“ primele sale goluri în acest sezon de Liga Campionilor! Prima sa reuşită, venită după un minut şi 51 de secunde, a fost a doua cea mai rapidă din fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor. Doar Wayne Rooney a înscris un gol mai rapid în Ligă, în 2010, punctând pentru United împotriva lui Bayern după 63 de secunde.

*Lukaku a ieşit în evidenţă şi printr-o altă performanţă: a treia „dublă“ în ultimele trei apariţii în tricoul „Diavolilor“. După câte două goluri cu Crystal Palace şi Southampton în Premier League, belgianul a recidivat şi pe „Parc des Princes“.

*PSG s-a văzut condusă cu 2-1, după 30 de minute. Francezii nu mai primiseră două goluri în prima jumătate de oră a unui meci din Liga Campionilor din octombrie 1997!

*United a reuşit să marcheze mai mult de un gol într-o deplasare din fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor pentru prima dată după opt ani! Mai precis, din 2011 englezii nu mai reuşiseră aşa ceva, de când au bătut cu 2-0 pe terenul lui Schalke, în semifinale.

*Manchester United a egalat, miercuri, un record al clubului, vechi de 62 de ani: 21 de meciuri la rând, în deplasare, cu gol marcat! O astfel de serie a fost reuşită ultima dată, între noiembrie 1956 şi septembrie 1957, sub conducerea legendarului Sir Matt Busby. 

*Marcus Rashford a adus calificarea lui United în sferturi cu golul marcat în minutul 90+4 de la 11 metri, într-un moment în care tensiunea atinsese cote sufocante. A fost primul penalty bătut de Rashford de când joacă la United!

*Manchester United a devenit prima echipă din istoria Ligii Campionilor care a revenit de la 0-2, acasă, în prima manşă, pentru a obţine calificarea în returul jucat în deplasare. În precedentele 34 de situaţii similare, formaţia învinsă în tur a fost eliminată după meciul retur. Doar Ajax izbutise o performanţă similară cu cea reuşită acum de United, însă pe vremea când competiţia se numea Cupa Campionilor Europeni. În sezonul 1968-1969, în sferturi, olandezii au pierdut, în tur, acasă, fiind învinşi de Benfica, scor 1-3. În returul din Portugalia, Ajax s-a impus cu 3-1, aşa că s-a disputat un al treilea meci pe teren neutru, la Paris. Aici, Ajax a câştigat cu 3-0 după prelungiri (Cruyff 93, Danielsson 105, 108) pentru a ajunge în semifinale!

Liga Campionilor, optimi

Marţi

Real Madrid - Ajax 1-4 (2-1 în tur)

Asensio 70 / Ziyech 7, Neres 18, Tadici 62, Schone 72

Dortmund - Tottenham 0-1 (0-3)

Kane 48

Miercuri

PSG – Man. United 1-3 (2-0) 

Bernat 12 / Lukaku 2, 30, Rashford 90+4 (penalty)

Porto – AS Roma 3-1 (1-2) 

Tiquinho 26, Marega 52, Alex Telles 117 (penalty) / De Rossi 37 (penalty)

12 martie

Man. City – Schalke 04 (3-2) 22.00

Juventus – Atl. Madrid (0-2) 22.00

13 martie

Barcelona – Lyon (0-0) 22.00

Bayern – Liverpool (0-0) 22.00

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite