Dependenţa de jocurile de noroc, o „boală“ grea: Un psihiatru explică în ce constă vindecarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul psihiatru Cristian Andrei e expert şi în problematica jocurilor de noroc, iar din 2015 face parte din Asociaţia Joc Responsabil, dedicată persoanelor care au această dependenţă.

Am vorbit cu doctorul Andrei despre dependenţa de jocuri de noroc, despre ce soluţii există pentru cei care ajung să aibă o astfel de problemă, dar şi despre procesul de vindecare în cazul acestor persoane. „Până la a ajunge să vorbim despre dependenţă, e important de ştiut că principiul numărul unu în jocul responsabil este faptul că joci ca să te distrezi, nu ca să produci bani. O distracţie presupune o cheltuială de bani, nu un câştig de bani.”

Domnule doctor, este dependenţa de jocuri de noroc o problemă în România?

Peste tot în lume există probleme de comportament ale unor practicanţi de jocuri de noroc, dar care nu se încadrează în zona „dependenţei”. Separat de asta, există Tulburarea de Joc Patologic care este mult mai puţin răspândită. Această tulburare este menţionată în manualele de psihiatrie că fiind corespondentul ştiinţific al aşa zisei „dependenţe” de jocuri de noroc. Estimările statistice oficiale de care dispunem noi în acest moment şi, de altfel, singurele la care ne putem raporta arată că jocul patologic  se situează sub nivelul de 0,6% din numărul total al populaţiei adulte. România se încadrează în media europeană, respectiv 0,5-2% practicanţi împătimiţi ai jocurilor de noroc. Aşadar, nu este nicidecum un fenomen de amploare şi care ne ameninţă societatea.  

Cum îşi pot da seama persoanele care obişnuiesc să joace dacă au o problemă?

În general, şi am să mă adresez acum direct cititorilor care îşi pun această întrebare, cei din jur observă că tu ai putea avea o problemă cu jocurile în timp ce tu încă nu îţi dai seama de acest lucru, mai ales dacă eşti bărbat şi eşti tânăr. Este o problemă atunci când renunţi la alte activităţi importante pentru a juca, atunci când ai încercat de mai multe ori să te laşi şi nu ai reuşit, atunci când pariezi sume din ce în ce mai mari şi dacă simţi o nelinişte când eşti împiedicat să joci. Un prim pas pentru a afla dacă ai o problemă poate fi completarea unui chestionar de auto-testare pe criterii de diagnostic şi care se regăseşte pe site-ul Joc Responsabil. 

Aşadar este mai dificil ca un jucător să conştientizeze că are o astfel de problemă?

Se poate spune că persoanele de sex masculin, dominate de ideea de reuşită prin acţiune, au dificultăţi în a conştientiza că au o problemă. Mulţi cred că stăpânesc tehnica jocului mai bine decât maşina de joc şi că vor reuşi să câştige bani, astfel încât să aibă senzaţia de succes social rapid şi fără efort.

Ce soluţii există pentru cei care au început să aibă probleme? 

Este important ca persoana care sesizează probleme cu jocul de noroc să discute cu cineva chiar atunci, în acel moment, de preferat cu o persoană profesionistă, şi să înceapă un proces de control al jocului, astfel încât să nu se răzgândească şi să ajungă să se mintă. Aceştia au acum la îndemână o interacţiune directă şi la orice oră cu o persoană specializată în acest domeniu şi care îi poate ajuta. Mă refer la posibilitatea de a fi consiliat non-stop, 24/7, de către un psiholog, prin intermediul site-ului www.jocresponsabil.ro.  La capătul liniei se află psihologi pregătiţi special de către mine şi sunt disponibili la orice oră, chiar şi în timp ce noi vorbim. Este un serviciu unic în Europa!

Apoi, există terapii pe termen lung, aşa cum oferim şi noi prin programul Joc Responsabil. Mai exact, oferim cinci şedinţe gratuite de consiliere psihologică, inclusiv familiilor acestora, o linie telefonică gratuită, 0800.800.099, prin intermediul căreia pot discuta cu un psiholog şi se pot programa la aceste şedinţe de terapie de la unul dintre cabinetele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa sau Craiova sau prin Skype ori alte medii de interacţiune audio-video. 

În plus, din ce în ce mai mulţi organizatori de jocuri oferă posibilitatea auto-excluderii temporare sau definitive. Deci după cum puteţi vedea, cei care îşi doresc un mai bun control al timpului şi resurselor alocate jocurilor au la îndemână diverse variante de suport. 

 „Jucătorii sunt distribuiţi pe coduri de urgenţă ca să putem interveni eficient”

Cum decurge acest program? Spuneaţi că este unic în Europa?

Da, în Marea Britanie mai există ceva similar, dar acolo e cu program limitat, la finalul zilei chat-ul se închide şi primeşti un mesaj automat. Pe chat-ul nostru, timpul de răspuns din partea unui psiholog este de mai puţin de un minut, respectiv între 39 şi 53 de secunde. Dat fiind faptul că acum avem psihologi special pregătiţi să te întâmpine pe portalul de consiliere al Joc Responsabil, iar ei sunt accesibili non-stop, ţi se creează posibilitatea de a te ţine de cuvânt faţă de tine însuţi şi de a porni în rezolvarea problemei fără să te mai răzgândeşti.

Ce presupune procesul de "vindecare"? 

În cazul jocului de noroc patologic vindecarea este destul de dificilă, marcată de numeroase recăderi, de multă minciună şi de episoade depresive. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt acelea de simple probleme de joc şi se pot rezolva prin consiliere psihologică pe termen scurt. Cazurile mai complicate sunt, de fapt, un efect. Efectul problemelor emoţionale deja existente şi neabordate pe care persoana le manifestă în viaţa de zi cu zi. În ceea ce priveşte prevenţia, lucrurile stau şi mai bine, pentru că acest serviciu, cel de consiliere psihologică online, vine în completarea programului de educaţie Antrenat de Majorat, desfăşurat de noi în liceele din ţară pentru a educa adolescenţii. Revenind la consilierea psihologică online, jucătorii care apelează la consilierea psihologică online de la Joc Responsabil sunt distribuiţi de noi pe coduri de urgenţă de la verde la roşu şi astfel putem interveni eficient în momentul producerii problemelor, fără a mai aştepta o programare la consultaţie. 

Care sunt regulile de respectat pentru un joc responsabil?

Principiul numărul unu în jocul responsabil este faptul că joci ca să te distrezi, nu ca să produci bani. Principiul al doilea este că trebuie să îţi stabileşti un buget pentru această distracţie. Principiul al treilea este că merită să fii sincer cu tine şi cu oamenii care te iubesc când îţi spun că ai o problemă, astfel încât să te poţi opri. Al patrulea principiu este să discuţi cu cineva în momentul în care sesizezi că ai o problemă.Şi ar mai fi faptul că un prieten adevărat nu se supără pe tine dacă nu mergi cu el să joci un joc de noroc.

Ce recomandări aveţi pentru cei care joacă? 

Cred că este util ca un jucător care simte că a depăşit limita să se gândească la persoanele din jur care sunt afectate de pierderile financiare, sociale şi emoţionale. De obicei, o distracţie presupune o cheltuială pe bani, nu un câştig de bani. Dacă îţi propui să câştigi nişte bani dintr-o activitate menită pentru divertisment, fără efort, acel lucru poate să îţi tulbure capacitatea de a estima valorile în viaţă şi te face să nu ai niciun respect pentru ceea ce ai câştigat. Lansez o întrebare la care vă rog să vă gândiţi: prietenie pe bani? Libertate pe bani? Să râzi pe bani? Iubire pe bani?

 „Un operator de jocuri nu îşi doreşte un client cu probleme pentru că îi complică viaţa”

Consideraţi că industria de jocuri de noroc se adresează aşa cum trebuie acestui tip de probleme?

Observ că în comparaţie cu industriile din alte ţări din zona noastră, industria jocurilor de noroc din România a învăţat repede ce înseamnă responsabilitatea socială şi se implică din ce în ce mai mult în susţinerea programelor preventive şi în respectarea legalităţii. Sper din toată inima ca acest lucru să se manifeste în continuare la fel de mult.

Se spune că operatorii de jocuri de noroc sunt interesaţi numai de profit şi nu de soarta jucătorilor, întrucât de pe urma acestora câştigă.

Pare oarecum natural ca un operator de joc să îşi dorească să aibă clienţi fideli, dar dacă ar avea clienţi dependenţi ar avea atât de multe probleme în administrarea afacerii sale, încât ar deveni un coşmar. Mai degrabă vorbim aici despre un mit care a apărut în comunităţile de oameni mai puţin informaţi. În România există din ce în ce mai mulţi operatori de joc care conştientizează importanţa jocului responsabil şi postează afişe, linkuri sau îndeamnă către Joc Responsabil. Există bineînţeles, mai ales în rândul organizatorilor mai mici sau care sunt la început de drum, un nivel scăzut de conştientizare a importanţei educării jucătorilor, dar noi, cei din Asociaţia cu acelaşi nume ne propunem să îi convingem şi pe aceştia să promoveze acest concept. În fond, cred că sunteţi de acord cu mine că oricine îşi clădeşte o afacere îşi propune mai întâi să fie durabilă, sustenabilă, nu să aibă parte de probleme, ori s-o închidă în câţiva ani. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite