Derby în doliu: a murit Alexandru Neagu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta glorie a Rapidului şi omul care a învins Cehoslovacia la Mondialul din 1970 a încetat din viaţă la 61 de ani. Motivul? Un stop cardio-respirator din cauza lichidului de la ciroză. Fostul atacant fusese internat de miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă din cauza unei fracturi de femur la piciorul drept, suferite la un antrenament al Rapidului.

Stadionul Giuleşti, unde Alexandru Neagu a cunoscut cele mai fericite momente ale vieţii, a fost, paradoxal, şi locul care l-a impins pe fostul mare atacant spre ultimul drum. Nenorocirea s-a produs miercuri seară, la unul dintre antrenamentele conduse de Ioan Andone înaintea derby-ului cu Steaua.

Îndrăgostit de Rapid şi la 61 de ani la fel ca în prima zi, Sandu Neagu a participat la şedinţă. La un moment dat, s-a întins după o pasă, i-a alunecat piciorul drept pe iarba udă, iar osul a trosnit sub privirile celor din jur. „Fălcosul" a oprit imediat antrenamentul, l-a luat pe fostul fotbalist de legendă al vişiniilor în braţe şi l-a dus la ambulanţă. Verdictul medicilor? Fractură de femur la piciorul drept.

Voia să fie pe stadion

Reporterii „Adevărul" l-au vizitat pe Neagu la spital. Înainte de a intra la sala de operaţie, acesta glumea pe un ton amar: „Mi-am rupt piciorul acum, la bătrâneţe. Cât am fost jucător, am avut doar o ruptură şi mici probleme pe la gambe". Totuşi, şi pe patul spitalului, Sandu Neagu suferea mai mult pentru Rapid decât pentru necazul personal: „Mor de ciudă că nu mai pot să merg acum la derby-ul cu Steaua!".

Operaţia a decurs bine, însă tragedia s-a produs din cauza unei ciroze care nu-i dădea pace lui Sandu Neagu. Ieri dimineaţă, la ora 7.05, acesta a suferit un stop cardio-respirator, a fost mutat la secţia de terapie intensivă şi legat la aparate, însă tragedia n-a mai putut fi evitată. La ora 13.05, Neagu a părăsit pentru totdeuna Rapidul, familia şi suporterii care l-au iubit. „Doctorii mi-au zis că a fost un stop cardio-respirator din cauza lichidului de la ciroză. Au încercat să-l resusciteze, dar degeaba", a povestit soţia lui Sandu Neagu cu lacrimi în ochi.

Cine a fost Alexandru Neagu

- Data naşterii: 19 iulie 1948 (Bucureşti)
- A jucat numai la Rapid între 1966 şi 1978. A făcut parte din echipa care a cucerit primul titlu din istoria clubului în sezonul 1966 -1967, dar şi din
cea care a retrogradat în Divizia B în 1974. În Giuleşti, a câştigat şi două cupe ale României.
- A adunat 254 de jocuri şi 93 de goluri în prima divizie.
- A bifat 15 selecţii şi 4 goluri la echipa naţională.
- În 1970, a jucat la Campionatul Mondial din Mexic, unde România s-a aflat în grupa a 3-a, alături de Brazilia, Cehoslovacia şi Anglia.
- A fost poreclit Eroul de la Guadalajara după ce a contribuit decisiv la victoria României în faţa Cehoslovaciei la Campi­onatul Mondial din 1970, scor 2-1. Adversarii au deschis scorul, însă Neagu a egalat şi apoi a obţinut penalty-ul din care Florea Dumitrache a stabilit rezultatul final.

Ultimele declaraţii ale lui Sandu Neagu

Reporterii „Adevărul" l-au vizitat, joi, la spital pe Sandu Neagu şi au vorbit cu el despre derby-ul de azi.

Săpunaru mi-a promis că va fi victorie. Şi eu spun că batem Steaua cu 2-0. Marchează Lazăr şi Săpunaru.

Andone va reuşi la Rapid, sunt sigur că va face treabă importantă la noi.

Pe vremea mea era fair-play. Jucătorii aveau caracter, suporterii la fel. Rapidiştii şi steliştii erau prieteni, se îmbrăţişau înainte de meciuri, ăştia se înjură, se bat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite