Sport

articolul anterior articolul urmator

Despre buna guvernare. În fotbal

13
5 Feb 2016 15:23:43
Doru Pop
Florian Walter, patronul clubului FC Universitatea Cluj, este urmarit penal, iar echipa de fotbal riscă să fie desfiinţată
Florian Walter, patronul clubului FC Universitatea Cluj, este urmarit penal, iar echipa de fotbal riscă să fie desfiinţată

Multe cluburi de sport din România se află în situaţii financiare disperate. Printre acestea se află şi clubul meu de suflet - „U” Cluj. Modul cum sunt administrate cluburile de fotbal din România nu reprezintă doar o problemă a microbiştilor. Este şi o problemă de bună guvernare.

Prea mulţi au transformat sportul într-o trambulină de lansare politică, făcând din acţiunile sportive spaţii de promovare personală. Unii au folosit competiţiile sportive ca paravan pentru activităţi frauduloase. Alţi bogătani ai devălmăşiei capitaliste „şi-au tras” cluburi de fotbal pe post de „jucării” personale.

Dacă am fi urmat bunele practici ale guvernării din sportul european nu am mai fi ajuns la situaţii cum au fost transferurile frauduloase.

Buna guvernare nu ar permite transformarea cluburilor în instrumente de publicitate pentru feluriţi rechini locali, sau adăposturi ori găuri negre pentru bani la fel de tulburi.

Iubitorii fotbalului şi nu numai ei au o soluţie de salvare pentru sportul pe care îl iubesc. Aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor europene şi cluburile de fotbal trebuie să devină organisme conduse democratic, chiar de către fanii lor, prin intermediul unei formule de finanţare colectivă. Deşi soluţia aceasta vine din partea unui fan tăcut - pentru că nu sunt un microbist înflăcărat, nu mă duc pe stadion chiar la fiecare meci şi nici nu scuip galeriile adverse când ajung în gara din Cluj - trebuie să recunosc că sunt „U”-ist încă din studenţie.

Cred că echipele de fotbal care au atâţia de mulţi fani (printre care mă număr şi eu) nu mai pot fi lăsate la cheremul arivismului unor capitalişti sălbatici. Cluburile trebuie să fie conduse şi administrate de asociaţiile suporterilor.

Principiul nu l-am inventat noi, el se aplică cu succes în multe ţări din lume, iar aceste practici ar trebui implementate prin lege şi în România. De fapt în unele ţări, cum este Suedia, cluburile de fotbal nici nu pot avea alţi proprietari decât suporterii. Calea de mijloc este folosită în Germania, unde cel puţin 51% dintre acţionari trebuie să fie membri ai cluburilor de fotbal.

Doar la noi este posibilă transformarea echipelor şi a sportului în instrumente de propagandă, în oportunităţi pentru diverşi parveniţi să dobândească onorabilitate. Aceasta este boala adevărată a sportului românesc, care nu poate fi rezolvată prin simple măsuri punitive, cum ar fi arestarea unor şefi de cluburi.

Cum putem să recuperăm cluburile de fotbal şi cluburile sportive în general din mâna proprietarilor oneroşi? Conceptul pe care îl avansez se aplică în multe locuri şi produce rezultate remarcabile. De la cluburile din Argentina unde doar fanii sunt proprietarii, până la exemplele din Marea Britanie, unde fanii au salvat echipe considerat pierdute, trebuie să impunem o legislaţie modernă, o administraţie democratică şi în sport.

Aş vrea să se întâmple şi la „U” ce s-a întâmplat la Exeter, unde Liga Suporterilor a preluat clubul şi a reuşit redresarea. Un alt exemplu pentru „U”, şi pentru multe alte echipe, ar putea să fie Portsmouth F.C., cel mai mare club al fanilor din Anglia. Ca şi în cazul cluburilor engleze, varianta elegantă ar fi ca Primăriile şi autorităţile locale să ofere un împrumut rambursabil pe 10 ani suporterilor, astfel încât aceste asociaţii să se poată înfiinţa.

Desigur, modelul ideal ar trebui să fie F. C. Barcelona – echipă şi regiune ce are similitudini importante cu Clujul. Membrii clubului barcelonez, numiţi şi „socis” sunt proprietarii direcţi ai acestuia, iar în 2010 Barcelona avea 170,000 de astfel de socis. Sigur, azi Barcelona valorează aproximativ 3,2 miliarde de euro şi comparaţiile par deplasate.

Dar dacă fiecare iubitor al lui „U” ar pune o sumă echivalentă cu 500 de euro, ar fi suficienţi 1.000 de oameni pentru a face din „U” Cluj o echipă de forţă. La un oraş cu 300.000 de clujeni adevăraţi acest ideal nu ar trebui să fie imposibil – deşi pare acum mai degrabă o iluzie naivă. Sigur că unii fani ar putea fi oameni de afaceri locali, care ar avea un statut special, să zicem similar cu cel al membrilor „penyes” de la Barça, cu păstrarea principiului „un membru, un vot”, pentru ca nimeni să nu „fure” prim-planul.

Evident, pentru ca acest lucru să se întâmple echipele au nevoie de multe alte ingrediente. Un management vizionar, un administrator financiar, un antrenor carismatic, o galerie fantastică. Modelul ar trebui să includă şi posibilitatea ca aceste cluburi să presteze şi o serie de activităţi conexe – un restaurant care să poarte logo-ul echipei şi unde să aibă loc, sub formă de club, diverse activităţi de socializare; realizarea şi vânzarea de produse sportive (mingi, şepci, tricouri), dar şi nesportive (pixuri, geci, calendare) ar putea fi un alt obiect de activitate. Nu în ultimul rând atragerea de publicitate şi vânzarea de produse cu caracter publicitar. S-ar putea comercializa şi alte tipuri de produse – pe lângă tradiţionalele căni cu „U” s-ar putea realiza propria marcă de cafea „U” şi tot aşa mai departe.

Dar fără o legislaţie care să ducă democratizarea şi în zona sportului de masă cluburile vor rămâne în continuare captivele unei caracatiţe de interese îndoielnice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Corneliu Dusan
5.02.2016, 18:11:49

In sfarsit dl. Pop scrie un articol bun, proband ca nu poate da decat rateuri. Ar trebui sa se cantoneze in acest fel de subiecte care , se pare , sunt de nivelul dumnealui si sa lase in pace "reactionarii" si pe Santa Claus.Propunerile sunt interesante si pentru ca"boborul" are nevoie de "circenses" si atunci de ce sa lasam sa fie mintit si furat de "borci" , " becali" , " coposi", "penesti" si alti pradatori de aceiasi teapa. Legiferarea unor procente de participare a publicului si alte reglementari impuse pe cale administrativa, ar parea unor oameni normali o limitare a libertatii si a liberei initiative si o practica nu foarte democratica. Dar sa observam ca principiile libertatii si ale democratiei se aplica oamenilor corecti, liberi si democrati si ar fi o greseala sa lasam sa se bucure de ele infractori impotriva carora trebuie luate masuri preventive de "carantina" juridica.

0 (2 voturi)
catalin toader
5.02.2016, 19:41:40

@ Corneliu Dusan: Corecte observatiile dumneavoastra si daca ignoram unele excese de limbaj (cu radacini tot in ideologie), consider articolul ca fiind bun (si i-am dat votul meu). Mi-ar parea rau ca si "U" Cluj sa ia calea fara intoarcere a statisticii (cum au patit-o alte simboluri fotbalistice), mai ales pentru traditie si pentru sustinatorii ei. Totusi, ma gandesc ca daca ar avea cativa lideri cu suficienta tenacitate, fanii care au inventat celebra zicere - "mama, te iubesc, dar nu ca pe U" ar pune mana de la mana si ar salva echipa (eu spun ca si municipalitatea si mediul de afaceri ar trebui sa ajute, Clujul este un oras in care multa lume castiga bine). Carcotas cum sunt, am ramas si cu o nelamurire : "desigur, modelul ideal ar trebui să fie F. C. Barcelona – echipă şi regiune ce are similitudini importante cu Clujul". Sunt curios la ce "similitudini" se gandeste domnul Pop, ca n-a detaliat.

0 (2 voturi)
koko mirla
5.02.2016, 21:23:42

Aaa, deci asta ți-e problema cAcademică: cum să preluați voi clubul ăsta de arrrahat de la Bușcă penalul, că altfel dispare, și voi aveți ordin de la Bucale să-l duceți înainte, că altfel moare stindardul șovinismului miticesc în Cluj ! Cine să mai facă demonstrații pe străzile civilizate ale Clujului ? Unde să se mai defuleze puii de olteni și de moldoveni imigrați în inima Ardealului ? Cine să mai dea cu dala de beton în capul unui cameraman nevinovat, care-și face treaba pentru care e angajat la Jandarmerie ? Cine să mai lase aproape orfan un copil de vîrstă școlară (care până la urmă să aibă totuși norocul să-i rămână tatăl în viață, doar cu un handicap de la lovitura la cap primită mișelește din spate de la un "susținător de suflet" ca și tine ? Nu te-a deranjat că ani la rând au fost (și sunt și acum, cu mafioata aia de Anastasescu... are neamuri în magistratură și în lumea penală împușcăriată de la Bucale ?) numai ILEGALITĂȚI pentru menținerea artificială în viață a acestui arrahat cu ochi fotbalistic. Nici că Primăria mincinoasă a păstrat 0,00001 % din acțiunile clubului, doar pentru a avea controlul politic, încă, în haznaua finanțată CU BANI NEGRI de Bușcă penalul (pe care - foarte ciudat ! - milițienii mitici NU-L GĂSESC CA SĂ-L ARESTEZE... că doar era acționar înainte la clubul MAI-ului...). Nu te-a deranjat că jucatorii ardeleni au fost transvazați pur și simplu de Bușcă, de la Clujul ardelenesc la Ploieștiul miticesc, că așa cereau interesele lui de buzunar și de moment fotbalistic, și că au fost înlocuiți cu jucatori MITICI, aduși de la Bucale, de import de la echipele departamentale controlate de clanul de ciobani makidoni. Nu te-a deranjat circul de la meciurile de importanță capitală (programate special de FRF-ul miitcesc la finaluri de campionate, fiindca așa avea nevoie ciobanul pușcăriaș Gigel, prietenul și tovarășul de blaturi al lui Bușcă. Nu te-au deranjat arbitrajele miticești de la meciurile acelea, ce trebuiau să încurce echipa lui Paszkany și să favorizeze mizeria "U", întru gloria nepieritoare (și buzunarul plin cu milioane) a ciobanului Gigel. Nu te-au deranjat multe, atunci... Nici pe ceilalți (care vreți acum să facă societatea un efort public pentru a vă salva mizeria... juridic, acum este un CLUB PRIVAT, dacă proprietarul nu rezolvă problema, nu e treaba opiniei publice să o rezolve ! ...iar faptul că e în liga a II-a spune totul despre cum merg lucrurile în club, de mulți ani ! ...chemați-o iarăși pe "tovarășa Mop", să vă salveze ! :)))))))))) ). Sper SĂ FIE DESFIINȚAT CLUBUL ȘOVIN MITICESC "U" CLUJ, și să nu mai audă nici câinii vagabonzi de el și de voi ! P.S. Știi că în 1945 veritabilul club "U" Cluj a dispărut ? Echipa a refuzat să se mai înapoieze de la Sibiu, unde a stat în timpul războiului cu finanțarea asigurată de Primăria Sibiului, clubul a rămas și el pe loc, așa că Clujul a rămas fără "U" Cluj ! Bolșevicii AU INVENTAT un nou club "Universitatea" în 1946. Deci nu este nici o continuitate între 1921, cu ce vă lăudați voi, și 1946 ! Ceaușescu (pe atunci locțiitor politic al armatei roșii de la Bucale, și prezent foarte frecvent la Cluj, olteanul cu pistolul permanent în mână în fața unor oameni fără arme) a făcut un nou club în locul lui "U" cel vechi, special pentru a avea o contrabalansare rromînească a echipei ungurești KVSC a lui Pisti Kovács. Fiindcă bolșevicii au fost și sunt maeștrii băgării zîzaniei între diversele grupuri din care e compusă societatea. Așa că voi, cei de azi, sunteți CREEAȚIA BOLȘEVICILOR, la fel ca echipele staliniste departamentale înființate în 1948, "Dynamo" și "(a.(.A.- Styaua" ! :)))))))

-1 (3 voturi)
koko mirla
5.02.2016, 21:25:55

Aaa, "Facultatea de Teatru și Televiziune, departamentul de Cinema și Media" ? ...m-am lămurit asupra "capacităților"... și motivelor !

-1 (3 voturi)
Paun Al
5.02.2016, 21:45:53

"Dar dacă fiecare iubitor al lui „U” ar pune o sumă echivalentă cu 500 de euro, ar fi suficienţi 1.000 de oameni pentru a face din „U” Cluj o echipă de forţă" Acum daca dv credeti ca cu 500 de mii de Euro se poata mentine o echipa in prima liga si sa fie si "de forta '...aveti o problema. In schimb aveti dreptate in cea ce priveste raportul dintre fani si sponsori . Cei ce iubesc fotbalul , sau o echipa de fotbal trebuie sa vina si cu banul , sa -si asume si responsabilitatea administrarii si sponsorizarii echipei . Iar responsabilitatea asta ar trebui sa ne -o maifestam peste tot ... Vrem de ex. democratie , trebuie sa ne implicam ca ea sa functioneaze , sa o sustinem si controlam permanent si sa nu degenereze in hotie si coruptie , totalitarisme ... in dezechilibre care sa faca viata majoritarii grea . E valabil si in fotbal ca si in administartie cunoscutul proverb ... cine plateste comanda muzica .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările