Dezastru pentru televiziuni: Pro TV şi Digi Sport fug de un eveniment cu estimări groaznice de rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul act din Cupa României programează un meci, Astra – FC Voluntari (sâmbătă, ora 20.45), care a fost „ascuns“ de Digi Sport şi de Pro TV. Motivul e simplu: estimările de audienţă sunt horror, cele mai slabe din istoria măsurătorilor TV.

Ţara arde şi baba se piaptănă! Într-o perioadă în care şefii de la FRF şi LPF sunt în lumea lor, preocupaţi să dea „decisiva“ duşmanului de dincolo de gard, procesul de degradare a fotbalului românesc continuă.

Liga I s-a terminat, însă avem dubii în privinţa câştigătoarei şi aşteptăm să ne lămurească elveţienii de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Iar Cupa României, a doua cea mai importantă competiţie fotbalistică pe plan intern, a ajuns să aibă o finală Astra Giurgiu – FC Voluntari. E pentru prima dată după şase ani când ultimul act din competiţia KO e disputat de două cluburi fără suporteri. Nu e o exagerare, ci o realitate dură: campioana din sezonul trecut joacă, acasă, cu stadionul mai mereu gol, iar ilfovenii adună cam 500 de susţinători în tribune la fiecare partidă din play-out!

S-a ajuns aici şi pentru că şefii de la FRF şi LPF au asistat, impasibili, la dispariţia echipelor de tradiţie. Iar un fotbal rămas fără branduri a ajuns să aibă o finală de cupă care nu interesează pe nimeni. 

Şi federaţia s-a speriat

În aceste condiţii, a fost evident pentru toată lumea că Astra – FC Voluntari va fi un eşec, atât din punct de vedere al asistenţei de pe stadion, cât şi în ceea ce priveşte audienţa TV. Federaţia, forul care organizează cupa, a reacţionat prima: a dus finala pe „Ilie Oană“ din Ploieşti. 

E pentru prima dată după şase ani când ultimul act nu e găzduit de „Arena Naţională“. De fapt, ultima finală care n-a fost pe cel mai modern stadion al ţării a fost Dinamo – Steaua, scor 1-2, în mai 2011. Atunci însă, „Arena Naţională“ nu fusese inaugurată. Acum, Astra – FC Voluntari a fost dus pe un stadion de 15.000 de locuri, fiindcă la Bucureşti, probabil, fiecare spectator ar fi intrat şi ar fi ieşit pe o poartă a „Arenei Naţionale“, dacă ar fi să amintim de o glumă amară făcută, cândva, de Marius Şumudică.

„Meciul de 1% rating!“

Dacă FRF a încercat să micşoreze numărul de scaune goale prin mutarea finalei la Ploieşti, în mod firesc, televiziunile au dorit să-şi diminueze pierderile generate de transmisia unui meci de interes minim pentru public.

Astfel, Pro TV a „pasat“ finala la sport.ro, preferând să difuzeze, sâmbătă, de la ora 20.30, filmul „Need for speed: începuturi“. Iar Digi Sport a anunţat că cele două finale de Cupa Angliei şi Cupa Spaniei, Arsenal – Chelsea (19.30), respectiv Barcelona – Alaves (22.30) vor fi pe Digi Sport 1, în timp ce Astra – FC Voluntari a fost „retrogradat“ la Digi Sport 2. Doar Dolce Sport a păstrat ultimul act din Cupa României pe postul principal, trimiţând Arsenal – Chelsea pe canalul numărul 2.

„Adevărul“ a vorbit cu oameni din lumea media, iar aceştia au confirmat că deciziile luate de Pro TV şi de Digi Sport sunt justificate. „Vorbim despre două televiziuni pentru care contează, în primul rând, publicul comercial care e format din telespectatori de 18-49 de ani. Oamenii din cele două oraşe, Giurgiu şi Voluntari, interesaţi de această finală nu fac, probabil, 1% rating comercial. Adică sunt mai puţini de 56.000. Probabil, suporterii Astrei şi cei ai Voluntariului n-ar fi umplut nici măcar un inel pe <<Arena Naţională>>“, ne-a explicat un specialist media. 

Iar cei de la Pro TV ne-au declarat în ce condiţii finala Cupei României ar fi fost difuzată de postul din Pache Protopopescu: „Noi am fi dat meciul, dacă era implicată Dinamo sau FCSB cu orice altă echipă. Poate că inclusiv un Craiova – Astra ar fi ajuns pe Pro TV, deşi ar fi generat o audienţă mică. Fotbalul e pentru oameni şi, din păcate, acum avem un fotbal cu multe echipe care nu interesează pe nimeni.“

Federaţia a ignorat ce a cerut Digi Sport

Pentru a nu trimite meciul la canalul numărul 2, Digi Sport ar fi dorit ca finala Cupei României să se joace duminică. Astfel, Astra – Voluntari n-ar fi fost „umbrit“ de Chelsea – Arsenal şi Barcelona – Alaves. Cei de la Digi Sport au făcut o solicitare către FRF, în speranţa că finala Cupei României va fi programată pentru duminică. Federaţia n-a fost însă de acord, motivând printr-un e-mail că nu poate pune meciul cu 24 de ore înainte de şedinţa Comitetului Executiv!

Ultimele şase finale ale Cupei României

Meci Scor Unde s-a jucat

Dinamo – CFR Cluj 2-2 (4-5 după penalty-uri) Arena Naţională

„U“ Cluj – Steaua 0-3 Arena Naţională

Steaua – Astra 0-0 (2-4 după penalty-uri) Arena Naţională

CFR Cluj – Petrolul 0-1 Arena Naţională

Rapid – Dinamo 0-1 Arena Naţională

Dinamo – Steaua 1-2 Tineretului (Braşov)

Mircea Şai, director de achiziţii şi programe, Digi Sport

„Românii sunt mai interesaţi de Anglia şi Spania“

„Adevărul“: De ce aţi mutat finala Cupei României pe Digi Sport 2?

Mircea Şai: Pentru că preconizăm că finalele cupelor Angliei şi Spaniei sunt mai interesante pentru publicul din România. Apoi, pentru Chelsea – Arsenal şi Barcelona – Alaves, vom face nişte studiouri speciale pe Digi Sport 1 şi o să acoperim, cu meciuri şi cu studiourile aferente, intervalul orar 19.00 – 00.30. Adică, vreo cinci ore şi jumătate. Pe când, dacă puneam Cupa României pe Digi Sport 1, am fi acoperit cu totul doar trei ore şi jumătate.

Dacă FCSB sau Dinamo ar fi fost în finală, lucrurile ar fi stat altfel?

Da, iar asta pentru că meciul, indiferent de adversara echipelor de care aţi pomenit, ar fi generat o audienţă mai mare.

E adevărat că aţi fi preferat ca Astra – Voluntari să se joace duminică?

Da, dar n-am fost consultaţi de cei de la federaţie. Ne-am trezit cu finala programată pentru sâmbătă şi asta a fost.

Se anunţă cea mai slabă finală din istoria audienţelor. Cifrele din campionat cum sunt?

Cele din play-off au fost OK, fiindcă au ajuns acolo cele mai bune şase echipe din România. Cifrele din play-out însă sunt dezastruoase. Sunt meciuri care, practic, nu interesează pe nimeni, mai ales că se cam ştiu deja retrogradatele. În play-out, s-au înregistrat cele mai mici cifre de audienţă de când transmitem Liga I. Ca să vă faceţi o idee, la UTA – Poli Timişoara, un meci de „B“, s-au uitat 116.000 de oameni. Adică de două ori mai mult decât numărul celor care s-au uitat, duminică, la Voluntari – Botoşani.    

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite