ANALIZĂ Dinamo a vândut foarte bine. "Câinii" au făcut 2,1 milioane de euro din vânzarea a doi titulari de la echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alexe

Proiectul „new-Dinamo” se ridică cu cheltuieli puţine, dar încasări destul de considerabile. Conducerea „câinilor” a decis să vândă toţi jucătorii pe care putea lua nişte bani şi să alcătuiască un lot nou, cu fotbalişti aduşi din postura de liberi de contract.

Iar în urma acestei strageii, clubul s-a ales cu peste două milioane de euro în cont. Mai precis cu 2,1 milioane de euro, sumă care ar putea creşte prin plecarea lui Dragoş Grigore, care are ofertă din Cipru, de la Apollon Limassol.Pe lista despărţirilor e şi Andrei Cristea, dar atacantul e lăsat să plece fără pretenţii financiare.

Alexe poate mări suma

Primul care a părăsit „haita” a fost Marius Alexe. Împrumutul la Sassuolo, nou promovată în Serie A, le va aduce repede românilor 500.000 de euro. Apoi, dacă italienii îl vor cumpăra definitiv, tranzacţia le va umple conturile bucureştenilor cu încă un milion şi jumătate. Dar şi până atunci, „câinii” mai pot obţine 700.000 de euro, bani fiind prevăzuţi într-o clauză privind numărul de goluri marcate de Alexe: 10 goluri – 300.000 de euro, 15 goluri – 400.000 de euro. Apoi, mutarea lui Costi Nica la Atalanta a însemnat încă un virament de 1.6 milioane de euro în visterie, fundaşul semnând un contract pe cinci ani. Ambii jucători au fost formaţi de Dinamo, deci banii intră toţi în conturile trupei din Calea Floreasca.
La un pas să plece a fost şi portarul Cristi Bălgrădean. Standard Liege şi Dinamo se înţeleseseră pentru 800.000 de euro, o sumă destul de mare pentru un portar, care totuşi nu e un obişnuit al loturilor naţionale. Afacerea a căzut pe moment, discuţiile urmând a fi reluate la iarnă, deoarece belgienii s-au "sucit" şi au cerut întâi un împrumut şi apoi un transfer definitiv, dacă jucătorul confirmă.

Vor să scape şi de Luchin

Din lotul pe care îl are acum, Dinamo ar mai vrea să scape şi de fundaşul Srjdan Luchin. El e cel mai bine plătit fotbalist de la echipă, cu un contract de 12.000 de euro pe lună şi n-a acceptat nici în ruptul capului o micşorare salarială. „Câinii” încearcă să-l vândă şi pentru că fotbalistul are o cotă destul de bună, fiind internaţional A, dar şi pentru a scăpa de un salariu totuşi costisitor.
Din vânzarea fotbaliştilor, dar şi din drepturile TV, de unde Dinamo ia 2,4 milioane de euro, clubul din Ştefan cel Mare şi-a asigurat un buget mai mult decât decent pentru sezonul viitor. Cu 4,5 milioane de euro în cont şi cu investiţiile pe care le-a făcut echipa poate fi la adăpostul oricărui şoc financiar, cel puţin pentru o perioadă.


Au adus o „multinaţională”

Mulţescu are la dispoziţie un lot numeros, dar şi exotic. Jucătorii ce vor îmbrăca tricoul lui Dinamo sunt din toate colţurile lumii, astfel că Dinamo devine, alături de CFR Cluj, Petrolul, Astra şi FC Vaslui, una dintre cele mai cosmopolite formaţii din Liga 1.

Străinii lui Dinamo

Jucător                           Vârstă        Post           Ţară
Alexandre Durimel              23          fundaş        Franţa
Joel  Thomas                       26         atacant       Franţa
Mârza Hasanovici                23          fundaş       Bosnia
Antonio Asanovici                21          mijlocaş     Croaţia
Collins Fai                            21          fundaş      Camerun
Pape Abdoulaye                  23          mijlocaş     Senegal
Elton Figueredo                   27          mijlocaş     Brazilia
Duşan Savici                        27          atacant      Macedonia
Ramon Cardozo                   27          atacant      Paraguay
Zoltan Kovacs                      28          portar        Ungaria
Krstijan Naumovski              25           portar       Macedonia
Boubacar Mansaly                25          mijlocaş     Senegal

Steaua, CFR şi Viitorul, pe profit

Exceptând Dinamo, trei formaţii din Liga 1 se pot lăuda că au scos bani în această vară. Prima este Steaua, care l-a dat pe Rusescu la Sevilla pentru 2,2 milioane de euro. „Roş-albaştrii” alteaptă însă să de lovitura cu Vlad Chiricheş, pe care l-au cotat la 8 milioane de euro, dar vor să-l ţină până ce echipa se califică în Liga Campionilor. A doua formaţie care a făcut profit este CFR Cluj. Ardelenii au schimbat aproape toată echipa, dar bani au luat numai pe portughezul Ivo Pinto şi pe ivorianul Bakary Sare, ajunşi la Dinamo Zagreb pe 1,8 milioane de euro şi respectiv 500.000 de euro. Restul fotbaliştilor disponibilizaţi de clujeni au plecat gratis, clubul fiind mulţumit că a scăpat de cei cu salarii uriaşe, precum Gabi Mureşan, care lua 250.000 de euro pe an. În fine, Viitorul Constanţa este o altă echipă care a mutat inspirat. Gică Hagi l-a vândut pe Aurelian Chiţu la Valenciennes cu 700.000 de euro. La capitolul „păcăleli” pot fi trecute Rapid şi Petrolul. Giuleştenii i-au pierdut pe Roman (Toulouse) şi Herea (Sion), fără a vedea măcar un euro de pe urma lor, în vreme ce „lupii” au ratat şansa de a-l vinde pe Bokila, care avea oferte bune, şi acum se ceartă cu el prin tribunale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite