Djokovic vs. Australia. Cum am devenit suporterul lui Nole

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE (arhiva)
Foto EPA EFE (arhiva)

Oameni care nu vor o sănătate perfectă, vaccinată, pudrată şi arogantă, făcută în laboratoarele corporaţiilor care dictează politicile publice, ci preferă imperfecţiunea simplă de a rămâne uman, mai ales aici, în Balcani şi de a empatiza cu balcanicul Djokovic, acest anti-erou al noii religii.

Întrucât m-am poziţionat în apărarea lui Novak Djokovic înaintea finalizării epopeii australiene, unde Nole a rămas în ambele roluri principale, eroul şi infractorul, Batman şi Joker în acelaşi timp, aş vrea să punctez aici două dileme cu care am rămas după şi pe care nu le-am văzut abordate de mass media noastră unilaterală, care rareori invită oameni cu opinii diferite radical, pentru a oferi publicului nu doar o dezbatere interesantă, dar şi un exerciţiu iniţiator în gândirea critică, adică elementul esenţial al dubiului în locul certitudinilor absolute. Urmează un articol lung, aşadar haterii să ignore, obosiţii şi pătrunşii de convingeri imuabile la fel. Deşi l-am antipatizat pe Djokovic ani la rând, abia recent m-am întrebat de ce şi am înţeles că am preluat, pe nemestecate, opinia indusă de mass media despre el. La o cercetare mai atentă am înţeles cât de falsă este percepţia media construită despre el.


Aşadar, câteva dileme şi întrebări legitime, poate avansăm puţin în calitatea dezbaterilor locale:

Este legitim să i se ceară unui sportiv de top, numărul 1 mondial în domeniul său, deci lider absolut, să fie un ”model” de comportament şi acţiune conform cu dorinţele şi deciziile politice sau de politici publice? Adică să se conformeze şi să livreze mesajul dorit de guvern/e şi popor?

Acesta a fost argumentul suprem al unor propagandişti celebri de la noi, extrem de intransigenţi cu Nole, dar foarte puţin cu sine: puneţi oameni buni disclaimer de informare că sunteţi plătiţi din banii guvernului pentru a promova mesajul dorit de politicieni, aşa ar fi fair, să ştim de ce urlaţi de dimineaţa până seara împotriva unui om despre care nu pare că ştiţi prea multe sau ignoraţi cu rea-credinţă. Deci: ar dreptul Novak Djokovic să aleagă el singur pentru ce tip de mesaj şi acţiuni doreşte să fie model. Se pare că Djokovic a ales: da, el decide. După succesul fabulos al carierei sale ca tenismen, fiind la ani-lumină în urma lui Roger Federer şi Rafael Nadal, cu un singur meci câştigat, în 10 ani, Nole a reuşit să domine orice tip de teren şi să ajungă egalul celor doi: toţi trei au 20 de şlemuri câştigate, iar o victorie la Australian Open 2022 l-ar fi plasat pe Djokovic ca cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, titlu pe care o serie de analişti, comentatori şi chiar tenismeni i-l acordă deja. Cum a ajuns Djokovic la această performanţă remarcabilă, după ce iniţial a vrut chiar să renunţe definitiv la tenis pentru că îşi pierdea suflul şi respiraţia pe teren, fiind suspect de astm? Renunţând la gluten, carne, lactate şi dulciuri, cu o dietă extrem de strictă, care i-a permis să reziste şi să domine în meciuri de câte 4 sau 5 ore. Văd că i se neagă inclusiv acest traseu şi această experienţă. Abuzivă abordarea unor jurnalişti locali. Dacă un om ajunge să îşi cunoască corpul atât de bine şi cu ajutorul nutriţioniştilor, medicilor şi antrenorilor săi este extrem de atent ce permite în corpul său, cine este jurnalistul X de îşi permite să ştie el mai bine că Djokovic trebuie vaccinat cu forţa? Dieta lui Djokovic a inspirat o serie de alţi sportivi, iar experienţa sa de viaţă, dintr-o ţară săracă bântuită de război, la star mondial o foloseşte pentru a inspira şi ajuta alţi copii, prin fundaţia sa, mai ales în ţara sa de origine, Serbia. Deci Djokovic este un model pentru cauzele în care el crede, a spus-o chiar el recent, când a ales să producă un documentar despre dieta pe bază de plante şi cum modul în care alegem să ne hrănim influenţează mediul, animalele, solul, planeta. Sunt cauze în care crede. Nu crede în vaccinul obligatoriu, nah, asta e. Un studiu MIT arată că scepticii în privinţa vaccinării anti-Covid-19 sunt extraordinar de bine informaţi ştiinţific, iar opiniile pe tema vaccinării ale scepticilor extrem de sofisticate.

Este legitim să îl judecăm şi anulăm pe Novak Djokovic pentru o singură eroare şi să ignorăm tot restul acţiunilor sale?

Interesant de dezbătut, mai ales cu intransigenţii absolut, care nu vor să-l mai vadă jucând niciodată. Mărturisesc că Nole îmi era antipatic şi mereu ţineam cu Federer sau Nadal, dar am devenit un suporter absolut al sârbului, îi voi urmări toate meciurile, dacă scapă din ghearele sectanţilor noii religii globale, amin!

Djokovic a fost făcut şmecher, balcanic, nesimţit, ticălos, bogat (ninonino!), prost (wow!), Isus, Spartacus şi multe altele, doar pentru că a minţit în legătură cu acţiunile sale anterioare venirii în Australia şi pentru că a completat greşit viza. Ok, condamnabil, dar totuşi anulabil? Când eşti un sportiv de talia lui Nole, adică extrem de competitiv, extrem de bătăios, într-adevăr cu o mentalitate de gladiator, care ani de zile ai jucat cu un public ostil ţie şi ai învăţat să îţi auzi propriul nume atunci când fanii strigă Roger sau Nala, când ai fost huiduit şi intimidat la fiecare lovitură, când s-a spus despre tine că te prefaci că ai dureri pe teren şi anulezi jocul, când mass media te-a prezentat, ani la rând, ca fiind tipul rău, imprevizibil, care rupe rachete şi urlă, oare ratezi şansa de a deveni cel mai bun din toate timpurile jucând în Australia, cu obţinerea permiselor şi excepţiilor necesare sau te resemnezi şi stai la televizor? Evident că faci tot posibilul să ajungi să joci, inclusiv să minţi. Tenisul este viaţa şi pasiunea lui Djokovic, a spus-o de nenumărate ori, indiferent dacă în joc sunt premii, medalii, clasamente, joacă de plăcere, adoră să joace şi, mai ales, adoră Australian Open. Nu ştiu câţi dintre detractorii şi atacatorii săi ar fi procedat altfel, într-o situaţie similară şi cu convingeri personale puternice similare.

Însă ceea ce personal mă şochează este anularea unei individualităţi, a unei identităţi personale foarte complexe, a unui tip care este extrem de polarizant şi controversat dintotdeauna, dar totodată un om sofisticat, cu infinite nuanţe. Pe lângă faptul că este un tactician al tenisului de excepţie, abilitate dată de extrema sa inteligenţă, Djokovic are un simţ al umorului fantastic şi o generozitate ieşită din comun. Djokovic a renunţat la 1 milion de euro din propriul său onorariu în turneul Australian Open din 2020, pentru ca tinerii jucători să poată fi plătiţi mai mult. Nu doar atât, dar a înfiinţat un sindicat menit să ajute tinerii jucători.   Pe terenul de sport, de-a lungul timpului, a fost remarcată, de nenumărate ori, extrema sa colegialitate şi spirit sportiv desăvârşit, este primul care îşi felicită competitorii, mai ales când el pierde. Djokovic a inspirat numeroşi alţi tineri tenismeni, atât ca stil de joc, cât mai ales în plan psihic, Nole fiind faimos pentru puterea sa mentală, care vine şi din convingerile sale spirituale, dar şi din constantul efort de a depăşi numeroase obstacole şi ostilitatea pe care colegii săi nu au avut-o din partea publicului. Întotdeauna Djokovic a câştigat prin înfruntarea adversităţii, ceea ce a făcut şi acum, mergând în Australia. Argumentul că trebuia să se vaccineze, că ştia care sunt regulile ignoră cu rea-credinţă faptul că, de asemenea, se ştia că Nole are propriile convingeri puternice şi un stil de viaţă extrem de particular. Ceea ce îl face nu doar un sportiv excepţional, dar şi un om interesant. Nu întâmplător, Djokovic este cel care sare şi donează sume enorme de bani pentru cauzele în care crede, inclusiv în pandemie, pentru cumpărarea de ventilatoare de către Italia, la începutul pandemiei, când situaţia în Italia era absolut devastatoare. Tot Djokovic a sărit să o apere pe Naomi Osaka când a fost criticată pentru decizia ei de a se retrage, tot Djokovic a sărit pentru Peng Shuai şi a declarat că ar trebui boicotat orice tuneu viitor în China, tot Djokovic a sărit să ajute un coleg mai tânăr cu avionul său privat când acesta nu putea ajunge la meci. (Şi) acesta este Novak Djokovic, mai ales acesta, de aceea nu înţeleg propaganda cu spume la gură împotriva deciziei lui de a nu se vaccina şi, totodată, de a dori să practice tenis, profesia şi pasiunea sa. Din cauza propagandei, proprii săi colegi ezită sau se tem să îl apere în mod deschis, frontal, ceea ce, iarăşi, spune multe despre cine este Novak Djokovic şi cine sunt ceilalţi tenismeni. 

Este legitim să privim critic măsurile abuzive şi reglementările ilogice ale unui stat cu populaţie 95% vaccinată, cum este Australia?

Unii au numit Australia dictatură, ceea ce evident că nu este cazul, justiţia este independentă, deşi în mod bizar Curtea Supremă a Australiei a respins neconstituţionalitatea măsurilor pandemice, care nu permit accesul în ţară a niciunei persoane suspectate că ar fi infectată şi a restricţiilor excesive, există alegeri libere, oamenii încă vorbesc liber. Dar: este Australia un stat poliţienesc, cu măsuri draconice şi puteri discreţionare date unor birocraţi, cu legi care permit monitorizarea cibernetică şi confiscarea identităţii digitale fără mandat? Da. Dacă în România sau în Europa un ministru ar fi avut puterea deplină să declare el singur, din capul lui, că este de interes public să suprime dreptul unei persoane să-şi exercite profesia, după ce a fost invitat să îşi facă meseria chiar de Stat (e adevărat de Tennis Australia şi statul Victoria, nu guvernul federal, însă nu e vina lui Djokovic, ci a autorităţilor locale şi federale, care ar fi trebuit să se pună de acord asupra excepţiilor pe care le permit la intrarea în ţară, înainte ca sportivii să zboare până în Australia). Întrucât legea permite aceste puteri discreţionare, era evident că Djokovic va pierde această revizuire judiciară, aşa cum am spus înaintea verdictului, întrucât judecătorii verifică strict legalitatea unei astfel de decizii, adică temeiul juridic pe care s-a întemeiat. În primul său dosar, contestaţia la măsura revocării vizei, Djokovic a avut câştig de cauză pentru că nu i s-a permis să îşi exercite dreptul la apărare, prin refuzul de a-i permite să discute cu avocaţii săi – şi acesta a fost fondul, adică obiectul dosarului, că am văzut tot felul de veleitari care explică practicienilor, adică viza nu i-a fost revocată după ce i s-a permis să se apere şi să explice ceea ce i s-a cerut. Din punct de vedere politic, oricum o imensă prostie, să pretinzi că nu ştii cine e Novak Djokovic şi de ce a venit în Australia, chiar dacă ar fi greşit formularul de viză, putea completa ad-hoc altul corect şi gata. Dar nu, Djokovic trebuia pedepsit exemplar pentru că e diferit şi mai dă şi cu tifla pe Instagram minunaţilor politicieni australieni. Jap!

Ceea ce este însă consternant este faptul că Djokovic a fost deportat ca un infractor, pe premisa unor potenţiale fapte viitoare, care s-ar putea sau nu produce. Motivarea ministrului Hawke a fost aceea că Djokovic ar fi perceput ca lider global al mişcării antivacciniste – fără nicio dovadă în acest sens, zero, nada, nimic – şi că ar pune în pericol sănătatea celor 5% nevaccinaţi australieni. Alo, nino nino, Australia, am sunat la balamuc? Se pare că da. Ceea ce a făcut guvernul federal australian a fost să se folosească de Djokovic pentru a demonstra australienilor că nu au îndurat 2 ani de propagandă şi restricţii degeaba. Nole a greşit fundamental când a postat pe Instagram că a obţinut excepţia, deşi ştia că povestea sa cu reinfectarea este şubredă, în condiţiile în care a participat la diferite evenimente publice. În mod sigur, Djokovic a presupus că, invitat fiind şi cu exceptarea de la obligativitatea vaccinării obţinută, totul este cool, aparenţele trebuie menţinute. Nu s-a aşteptat că Scott Morrison se va gândi să profite politic pe socoteala sa şi să îl facă mascota politicii de vaccinare obligatorie a Australiei şi, de ce nu?, a lumii întregi. Focus grupuri rapide şi sondaje au arătat că 71% dintre australieni doreau ca Nole să fie deportat. Politicienii s-au conformat, dar trebuie să înţelegem în ce hal le-a tulburat minţile propaganda bieţilor australieni: un cuplu ieşit în parc a atacat un tânăr care îşi făcea şi el exerciţiile, pe motiv că nu era suficient distanţat; o mamă şi-a băgat propriul copil în portbagaj până la spital, de frică să nu o contamineze cu Covid-19. Spitalele sunt luate cu asalt de oameni cu simptome foarte vagi, frica fiind mai gravă decât posibila boală. În magazine adie vântul, întrucât guvernul a raţionalizat porţiile alimentare, întrucât restricţiile foarte dure îngreunează nu doar libertatea de circulaţie a oamenilor, ci şi a mărfurilor, iar măsurile abuzive au lăsat oamenii fără locuri de muncă, ceea ce a generat o criză de personal. O femeie de 46 de ani a fost arestată de 5 poliţişti când a ieşit să bea o cafea, pentru că nu a prezentat certificatul de vaccinare. Există familii despărţite de luni de zile, oameni care fie nu pot intra în Australia, fie nu pot ieşi din Australia din cauza durităţii măsurilor de carantină. Deja nefericitele campus-uri de carantinare obligatorie sunt subiectul unor documentare, toţi aplaudacii guvernului australian de la noi vor fi şocaţi când se vor lămuri. Nu mai discutăm despre minorităţile etnice şi refugiaţii în Australia, că ar ieşi o carte, Australia are deja track-record privind încălcarea gravă a drepturilor omului şi măsuri de lipsire de libertate pe perioade lungi de timp (ani) absolut nejustificate). Sindromul Stockholm bântuie aproape toată Australia, dacă 71% dintre australieni îşi susţin proprii opresori şi cred sincer că un sportiv talentat la tenis îi va convinge automat să nu se mai vaccineze pe cei 5% rămaşi nevaccinaţi. Halucinant. O dovadă în plus că politica o fac deseori idioţii.

Concluzie

Gloata trebuie satisfăcută, ştim deja acest fapt dovedit istoric de mii şi mii de ori. Poporul vrea capul lui Djokovic, poporul l-a primit. Dacă tot l-a primit, atunci să facem un pas mai departe şi să impunem vaccinarea obligatorie şi în celelalte turnee, uite că la australieni a funcţionat. Nu contează că experţii spun că pandemia se va sfârşi cu Omikron, nu contează că efectele virusului nu mai sunt mortale, nu contează revolta acumulată şi care va izbucni cu forţă, dacă se continuă cu aberaţii poliţieneşti precum certificatul verde, care nu face altceva decât să discrimineze ad infinitum o minoritate – cea a vaccinaţilor – care nu vor fi convinşi niciodată în acest mod să se vaccineze. Serios, dacă urlă cineva la voi, de dimineaţa până seara, timp de un an de zile, vă înjură, vă insultă, vă blochează accesul în restaurante, turnee de tenis, jocuri sportive, concerte, spitale, vă simţiţi deodată obligaţi să vă conformaţi sau reacţia este fix invers? Cu cât insistă să mă oblige cineva să fac ceva, cu atât mă opun mai tare, din reflex, iar agresivitatea şi recitarea unor sloganuri care nu se verifică în realitate mă fac mai dilematică decât sunt. Nu poate nimeni explica cum anume vaccinarea obligatorie va opri pandemia cât timp vaccinaţii se îmbolnăvesc în continuare? Nu poate nimeni explica cum unii oameni, expuşi la virus, nu s-au îmbolnăvit niciodată. Nu poate nimeni explica de ce unii vaccinaţi au probleme medicale, inclusiv o serie de sportivi care s-au retras recent din competiţii, inclusiv la Australian Open. Nu poate nimeni explica de ce vaccinurile actuale nu oferă imunitate pe o perioadă mai lungă de 8-12 săptămâni, astfel încât raportul cost-beneficii să fie în favoarea beneficiului vaccinării. Nu poate nimeni explica de ce vaccinaţii cu Johnson and Johnson nu mai sunt consideraţi vaccinaţi, ci nevaccinaţi, iar cei vaccinaţi cu două doze, fără booster, la fel. Poate suntem toţi balcanici, ca Djoker Nole. Asta este, ne asumăm. Sau poate politicienii mediocri care guvernează zilele acestea au rămas fără soluţii şi explicaţii şi atunci e mai simplu să înjure şi să demonizeze nevaccinaţii. Mi se pare civilizat, mie, o balcanică. Macron, Trudeau, Morrison, Johnson nu au nicio problemă cu lipsa de legitimitate democratică în încălcarea unor drepturi fundamentale, problema e la noi, cei care gândim prea mult, dilematicii sceptici. Altfel este OK să dai buzna în restaurante şi pe străzi, cu poliţia, să scanezi coduri QR, să deportezi oameni sănătoşi pentru că sunt un pericol de sănătate (ninonino!!!), să pui forţat în carantină 14 zile în locuri insalubre oameni doar suspecţi de boală, nicidecum confirmaţi, să fie bine, să nu fie rău, să amendezi pentru libertatea conştiinţei, să intimidezi, să ameninţi şi să radicalizezi vaccinaţii împotriva nevaccinaţilor şi invers. Super inteligent!. În faţa impunerii cu forţa a noii religii globale a vaccinării obligatorii spunem nu, avem dreptul să alegem. Mai mult, avem dreptul şi forţa să trimitem la coşul de gunoi al istoriei astfel de politicieni care îşi permit să îi depriveze de cetăţenie şi drepturi fundamentale pe cei care se îndoiesc, deci cugetă. Vremea prohibiţiei întotdeauna naşte soluţii: există locuri unde nevaccinaţii petrec, la fel cum există locuri în care fumătorii fumează, publice, dar secrete. Fumează, cugetă şi pun la cale revolta. Oameni care nu vor o sănătate perfectă, vaccinată, pudrată şi arogantă, făcută în laboratoarele corporaţiilor care dictează politicile publice, ci preferă imperfecţiunea simplă de a rămâne uman, mai ales aici, în Balcani şi de a empatiza cu balcanicul Djokovic, acest anti-erou al noii religii. Ne plac rebelii, ne regăsim în acest spirit, pe care niciun birocrat, politician, poliţist, corporatist nu va reuşi vreodată să îl înfrângă.

Link-uri utile: 

- https://www.youtube.com/watch?v=geI7Ij7xSSw

https://www.youtube.com/watch?v=lp2bHYhqJqg

- https://www.youtube.com/watch?v=uj2VlfpLwyM

-https://www.youtube.com/watch?v=MpnETtO3er4

https://www.youtube.com/watch?v=7Jidp6R1bUs

- https://www.youtube.com/watch?v=cAplLWS4n_M 

- https://thevegankind.com/news/2020-01-22-novak-djokovic-reveals-why-he-took-part-in-documentary-game-changers

https://www.awesemo.com/sideaction/novak-djokovic-sides-wta-over-peng-shuai-decision-china-bjs/

-https://www.theguardian.com/business/2022/jan/07/australians-face-worse-fresh-food-shortages-unless-covid-isolation-rules-ease-industry-warns

-https://www.news.com.au/finance/business/retail/tip-of-the-iceberg-australias-food-shortage-crisis-to-escalate-as-cases-explode/news-story/4f0c889937ef58cdf143ee01df292ce0

- https://www.scmp.com/week-asia/economics/article/3163301/australian-supply-chain-chaos-fuelled-supermarket-shortages

- https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/qld-woman-arrested-at-cafe-during-covid-vaccine-checks-charged-with-obstructing-police-c-5294265 

- https://nswcourts.com.au/articles/high-court-rules-lockdown-restrictions-are-constitutional/

-https://mashupmd.com/mit-study-vaccine-hesitancy-is-highly-informed-scientifically-literate%E2%80%8B-and-sophisticated%E2%80%8B/?

- https://africa.espn.com/golf/story/_/id/12687830/justin-rose-says-novak-djokovic-style-gluten-free-diet-good-masters-showing

- https://www.stuff.co.nz/sport/olympics/125714777/new-zealands-oldest-tokyo-olympian-bruce-goodin-was-inspired-by-a-tennis-superstar

- https://bangkokbobbysports.wordpress.com/2012/02/21/michelle-wie-adopts-gluten-free-diet-motivated-by-tennis-1-novak-djokovic/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite