Djokovici, culisele unui fiasco: Jurnaliştii australieni explică cum a apărut un caz exploziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici

Organizatorii Australian Open au dorit să-l aibă pe Nole în turneu din motive financiare, în timp ce reprezentanţii Guvernului au făcut tot posibilul să-l gonească pe sârb, pentru a-şi spori popularitatea, demonstrând că aplică regulile la sânge.

Novak Djokovici (34 de ani, 1 ATP) şi-a început călătoria spre Australia, profitând de statutul său de vedetă, pentru ca, odată ajuns la Melbourne, să devină victima notorietăţii sale.

Iată un rezumat al cazului care arată, încă o dată, nebunia vremurilor pe care le trăim. În care o competiţie sportivă majoră e trecută în plan secund de problema vaccinării. Cum s-a ajuns însă aici? „Weekend Adevărul“ explică, în rândurile de mai jos, folosindu-se de amănunte furnizate de jurnalistul australian, Paul Sakkal. Acesta a acoperit acest fiasco pentru „The Age“, un ziar care apare la Melbourne.

Declaraţia care a anunţat furtuna

Djokovici a pornit la drum, cu destinaţia Melbourne, după ce organizatorii Australian Open i-au acordat o scutire medicală de la vaccinare. Din start, era evident că vorbim despre un document dubios, în condiţiile în care Nole, sănătos tun, n-a vorbit niciodată despre problemele sale de ordin medical, care nu i-ar fi permis să se vaccineze. În schimb, sârbul de 34 de ani a criticat vaccinarea obligatorie, spunând că decizia, una personală, trebuie să fie luată de fiecare om în parte.

Când s-a aflat că Nole a pornit spre Melbourne - şi-a anunţat călătoria printr-o postare pe Twitter - având o scutire medicală de la vaccinare, informaţia a stârnit un val de reacţii explozive în Australia. Pentru că aici, oamenii de rând au îndurat unele dintre cele mai draconice restricţii pandemice, în ultimii doi ani. Care au inclus şase lockdown-uri! 

Morrison

Văzând furia australienilor, prim-ministrul Scott Morrison (foto), deja prăbuşit în sondajele de opinie din cauza măsurilor de restricţie pe care le-a adoptat în ultimii doi ani, a sesizat că e momentul să se folosească de acest episod pentru a se mai redresa în ochii publicului. „Aşteptăm prezentarea lui Djokovici şi ce dovezi ne oferă pentru a susţine acest lucru (n.r. - scutirea de la vaccinare). Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit faţă de alţii şi va fi urcat în următorul avion spre casă“, a spus Morrison, înainte ca liderul ATP să aterizeze în Australia.

Un calvar de 12 ore

Iar prim-ministrul Australiei n-a aruncat vorbe goale! Aterizat, miercuri seară, pe aeroportul Tullamarine de la Melbourne, la ora locală 23.30, Djokovici aproape că a fost tratat ca un infractor! Pentru că a fost imediat separat de stafful său, plasat într-o cameră cu doi poliţişti înarmaţi şi supus unui interogatoriu care a durat peste 9 ore!

După o telenovelă urmărită de toată planeta, viza lui Djokovici a fost anulată. Sârbul n-a plecat însă acasă, pentru că avocaţii săi au demarat procedurile de apel. Ei trebuie să depună documentele necesare până sâmbătă, urmând ca audierile să aibă loc, luni dimineaţă, la ora locală 10.00 (în noaptea de duminică spre luni în România, cu nouă ore mai devreme). Până atunci, după 12 ore petrecute în aeroport, Novak a fost plasat în Hotel Park, destinat refugiaţilor. El va sta, în continuare, separat de stafful său, în izolare, şi nu poate părăsi camera sa.

Apărarea lui Nole: COVID-19

Reporterii „The Age“ au aflat din surse oficiale, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Djokovici a ajuns, la Melbourne, la bordul unui avion în care au mai fost trei persoane nevaccinate, care au călătorit în Australia pentru primul Grand Slam al anului. Ei au trecut de controlul paşapoartelor, Nole nu! De ce? Pentru că documentele prezentate de sârb, legate de scutirea sa de la vaccinare, au fost considerate insuficiente de Poliţia de Frontieră. 

Concret, Djokovici ar fi prezentat, de fapt, un singur document, semnat de un singur medic, din care reieşea că a avut COVID-19, în ultimele şase luni, motiv pentru care nu se poate vaccina. Prin comparaţie, ceilalţi pasageri nevaccinaţi ai avionului au avut mai multe documente, eliberate de diferite instituţii medicale, prin care şi-au susţinut scutirea de la vaccinare. 

Tiley

Craig Tiley, director Australian Open

Revenind la Djokovici, scutirea sa medicală avea antetul Federaţiei Australiene de Tenis. Şi, potrivit jurnaliştilor de la „The Age“, acest for e deja într-un conflict mocnit cu Guvernul Federal din Australia, fix din cauza scandalului cu Djokovici. Oficialii federaţiei sunt de părere că acest caz a fost creat artificial şi apoi amplificat pentru că îl implică pe Djokovici. Adică, o vedetă internaţională pe spinarea căreia politicienii încearcă să-şi facă imagine, spunând că regulile sunt valabile pentru toată lumea, indiferent de statut.

Pe de altă parte, oficiali ai Guvernului susţin că, în ultimele luni, i-au notificat de două ori, în scris, pe cei de la Federaţia de Tenis că trecerea prin boală nu justifică eliberarea unei scutiri de la vaccinare. 

Întreg scandalul devine şi mai complicat, când aflăm că, fix pe baza unor scutiri medicale eliberate pentru trecerea prin boală, alţi jucători au intrat deja pe teritoriul Australiei, în ultimele zile! În cazul lor însă, nu s-a făcut niciun scandal pentru că n-au avut notorietatea lui Djokovici. Poliţia de Frontieră a anunţat deja că, după acest fiasco cu Nole, vor fi anchete şi în cazul celor care au intrat în Australia pentru primul Grand Slam al anului, justificându-şi nevaccinarea printr-o trecere recentă prin boală.

CITEŞTE ŞI:

Două opinii pro şi contra Djokovici: „Adevărul“ analizează subiectul momentului în lumea sportului

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite