Djokovici, distrus de americani: Cu cât l-au amendat pentru că a absentat de la conferinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novak Djokovici a rămas şi fără cecul de 250.000 de dolari pentru accederea în optimi
Novak Djokovici a rămas şi fără cecul de 250.000 de dolari pentru accederea în optimi

La ce a păţit la US Open 2020, probabil, liderul mondial regretă acum decizia de a participa la primul Grand Slam de după pandemie.

Fie că eşti fanul lui Djokovici (1 ATP), fie că îl dispreţuieşti, din diverse motive, nu poţi să rămâi indiferent la ceea ce i s-a întâmplat, duminică seară, în optimile de la US Open, în duelul cu Pablo-Carreno Busta (27 ATP).

În primul set, la scorul de 6-5 pentru spaniolul de 29 de ani, liderul mondial a comis un gest care i-a marcat deja cariera pentru totdeauna! Nervos că tocmai îşi pierduse serviciul, Novak a trimis o minge spre marginea terenului, dar nu în mod violent. Prin comparaţie, cu câteva minute mai devreme, lovise o altă minge, cu furie, pentru a-şi descărca nervii. În prima fază însă, incidentul a rămas fără urmări, întrucât Djokovici a luat la ţină un panou publicitar. Apoi însă, spre marele său ghinion, mingea pe care a trimis-o în afara terenului, după ce şi-a pierdut serviciul, a lovit-o fix în gât pe o arbitră de linie! Care, pur şi simplu, s-a prăbuşit şi i-a speriat pe toţi cei din jur, în frunte cu însuşi Djokovici, când a avut probleme de respiraţie!

Pe reluări se vede, clar, că liderul ATP n-a avut, în niciun moment, intenţia de a lovi femeia aflată pe marginea terenului. De altfel, din reacţia lui Novak se vede că el s-a şi speriat, când a văzut unde s-a dus mingea trimisă de el. Din păcate, aceste detalii nu l-au ajutat deloc. Chiar dacă lipsit de intenţie, gestul sârbului a fost taxat de arbitrul Soeren Friemel cu regulamentul în mână, prin descalificare!

Degeaba a încercat Novak să negocieze, minute în şir, spunând că femeia lovită nu trebuie dusă, totuşi, la spital şi amintind că, în toată cariera sa, n-a fost niciodată descalificat. Decizia lui Friemel a rămas neschimbată şi l-a aruncat pe Djokovici în afara turneului pe care era mare favorit să-l câştige pentru a patra oară.

Organizatorii i-au luat tot: şi punctele, şi banii!

Imediat după meci, Federaţia Americană de Tenis (USTA) a explicat, printr-un comunicat oficial, de ce a fost descalificat jucătorul numărul 1 din lume. „În concordanţă cu regulile aflate în vigoare la un Grand Slam privind lovirea periculoasă a mingii în mod intenţionat sau fără grijă sau fără a lua în calcul consecinţele lovirii ei, arbitrul a decis descalificarea lui Novak Djokovici de la US Open 2020“, a fost primul fragment din comunicatul USTA. Mai departe, au fost anunţate şi primele măsuri luate împotriva lui Novak, după descalificare: „Djokovici pierde toate punctele acumulate la US Open 2020 şi va fi amendat prin neacordarea premiului câştigat, în afară de alte amenzi care pot apărea în legătură cu acest incident“.

Concret, sârbul de 33 de ani a rămas fără 180 de puncte ATP şi un cec în valoare de 250.000 de dolari. Foarte probabil însă, el va primi cel puţin încă o amendă, de 20.000 de dolari, deoarece a refuzat să se prezinte la conferinţa de după meci.

Mesaj de bun simţ: „Îmi cer scuze“

Chiar dacă a primit o lovitură dură, Novak şi-a arătat, totuşi, clasa, prin mesajul pe care l-a publicat pe reţelele sociale. Fără a încerca să-şi justifice gestul, liderul mondial şi-a cerut scuze, acceptând fără a acuza pe cineva, decizia organizatorilor.

„Întreaga situaţie m-a întristat mult şi mi-a lăsat o senzaţie de gol. M-am interesat de starea arbitrei de linie şi organizatorii turneului mi-au spus, mulţumesc lui Dumnezeu!, că se simte bine. Îmi pare foarte rău că i-am provocat un asemenea stres. A fost atât de neintenţionat. Atât de greşit. Nu îi voi dezvălui numele, pentru a-i respecta confidenţialitatea. În ceea ce priveşte descalificarea mea, trebuie să mă uit în înteriorul meu, să iau dezamăgirea mea şi să transform toate acestea într-o lecţie, pentru dezvoltarea şi evoluţia mea ca jucător şi ca persoană. Îmi cer scuze US Open şi tuturor celor asociaţi pentru comportamentul meu. Le sunt foarte recunoscător echipei şi familiei mele pentru că au fost stânca mea de susţinere, şi fanilor mei pentru că mi-au fost mereu alături. Mulţumesc şi îmi pare rău“, a scris Djokovici pe Instagram.

26 de victorii şi zero înfrângeri avusese Djokovici în 2020, până la descalificarea de la US Open. A câştigat trei trofee: Australian Open, Dubai şi Cincinnati.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite