Sport

articolul anterior articolul urmator

Documente incendiare din arhivele Securităţii. Cum i-a „terminat“ generalul Iulian Vlad cariera legendarului Ilie Balaci, alias „Obiectivul Iordan“

6
28 Mar 2017 05:02:53
Autor: Adrian Epure

Securitatea Statului a mobilizat de-a lungul timpului un număr impresionant de angajaţi pentru a-i ţine sub urmărire pe cei susceptibili de a rămâne peste graniţă. Unul dintre ei era şi marele fotbalist Ilie Balaci. Sau “Obiectivul Iordan”, aşa cum apare în arhivele CNSAS.

lie Balaci a fost accidentat grav la genunchi de Grigore Arezanov pe data de 21 februarie 1984, într-un meci al Universităţii Craiova cu FC Baia Mare. În urma acestui incident, Ilie Balaci (28 de ani la acea vreme) a stat pe tuşă aproximativ un an, iar după revenire a mai prins numai 65 de meciuri în cinci sezoane! „Pe mine Arezanov m-a rupt intenţionat. Şi acum visez cum m-a lovit. Preluasem mingea undeva în tuşă, iar el a venit prin spatele meu în plin elan, cu ambele picioare înainte, printr-o alunecare necruţătoare. Mi-a distrus cariera”, povestea fostul mare fotbalist într-un interviu acordat „Weekend Adevărul”. 

Securitatea Statului era îngrijorată de faptul că Balaci insista să meargă la tratament în Republica Federală Germană pentru a se recupera în timp util, în condiţiile în care visa să joace la Campionatul European din 1984. În plus, conform site-ului vanatoruldelegende.blogspot.ro, fotbalistul avea relaţii cu Nicolae Covalenco, ziarist român stabilit în 1976 în Olanda, care desfăşura şi activităţi de impresariat şi era urmărit de Direcţia a 3-a a Securităţii. Din rapoartele întocmite de ofiţerii de Securitate  - locotenent major Adrian Vilău, maior “P.M.”, colonel Gheorghe Lungu şi locotenent colonel Şerban Pascu – rezultă că în vara 1984 Ilie Balaci a fost urmărit constant iar convorbirile sale telefonice au fost interceptate. Toate rapoartele au ajuns la “cabinetul tovarăşului adjunct al ministrului, general locotenent Iulian Vlad”. 

Pe 9 iunie ‘84, cu 5 zile înaintea debutului la Euro, Mircea Lucescu îl suna pe Ilie Balaci din Franţa :

Mircea Lucescu : Cum merge cu piciorul ?
Ilie Balaci : Plec miercuri dimineaţă la Frankfurt la o clinică.
Mircea Lucescu: Fii atent Ilie că şi eu am vorbit, lângă Munchen, la o clinică de recuperare.
Ilie Balaci: Tot de recuperare e şi clinica asta la Frankfurt unde merg.
Mircea Lucescu: Măi şi asta de care îţi spun eu este senzaţională şi te aşteaptă dar dacă e aranjat acolo e perfect. Cine ? Externele, da ?
Ilie Balaci: Da. Ştii ce am păţit la federaţie ? Două zile m-au ţinut ca până la urmă să nu-mi dea viza.
Mircea Lucescu: Cum să nu-ţi dea viza ?
Ilie Balaci: N-au vrut să-mi dea, au vrut sa facă o comisie de doctori care în baza unui proces verbal să spună că nu-s bun de recuperat în ţară, numai afară. Păi care e doctorul ăla să spună?

La scurtă vreme după discuţia avută cu Lucescu, Balaci începe să se plângă apropiaţilor că Miliţia refuză să îi dea paşaportul.

Pe 12 iunie ’84 este înregistrată o convorbire avută de Ilie Balaci cu tatăl şi cu mama sa :

Tatăl: Formidabil ! Băi, ăştia sunt tâmpiţi ! Dar cine nu îţi dă, ăştia de aicea ?
Ilie Balaci: Nu-mi dau ăştia de aicea. Cinci inşi trebuie să se întrunească, comisia aia a lor, nu ştiu cum dracu…
Tatăl: Aha. Care zice <dă-i d-le drumul că nu rămâne>. Ăştia sunt tâmpiţi !
(…)
Mama : Deci nu rezolvaşi cu plecarea nimic.
Ilie Balaci: Nu mamă, mă ţin şi pe nimic încurcat.
Mama : N-ai rămas tu, vorba aia, ci rămâneai acum (înjură).
Ilie Balaci: Dracu ştie ! Noapte bună. 

Din nefericire pentru cariera sa, Ilie Balaci n-a ajuns niciodată la clinica din Frankfurt. Fostul mare fotbalist a povestit, de altfel, într-un interviu acordat „Weekend Adevărul”:  „Ştefan Andrei ne-a mai ajutat. Mai o aprobare pentru maşină, mai... Dar nu era un om determinant, cum era Valentin Ceauşescu pentru Steaua. Mi-am rupt piciorul la Baia Mare. Dacă i se întâmpla unui jucător de la Steaua, ce credeţi, acela putea pleca în străinătate să se opereze? Ştefan Andrei era ministru de externe. De ce n-a putut-o face? Omul mi-a aranjat să mă operez la Köln. Dar ca să ajungi acolo îţi trebuie paşaport. De ce n-am putut să primesc paşaport?!”. 

Ulterior, el a mai jucat la FC Olt Scorniceşti (1985-1986) şi Dinamo Bucureşti (1986-1988), însă n-a mai atins niciodată forma care l-a consacrat. „Nu ştiu câtă nevoie avea Dinamo de mine. Ştiu un lucru, în schimb. Că, prin aducerea mea la Dinamo, echipa nu mai era huiduită în ţară. Cred că asta l-a determinat pe Lucescu să mă aducă. În schimb, de Cămătaru avea nevoie. De partea cealaltă, din câte ştiu eu, Cămătaru ar fi refuzat să vină la Dinamo, dacă nu vin şi eu. Ce m-a făcut pe mine să vin la Dinamo: eram ferm convins că mă vor trimite în străinătate, să mă operez. N-a fost cazul. Asta nu înseamnă că nu voi rămâne recunoscător toată viaţa pentru tot ce a făcut pentru mine Dinamo, când eu nu mai reprezentam mare lucru în fotbalul românesc. Tot ce au făcut oamenii ăştia pentru mine a fost incredibil. Dovadă că şi acum mai am casă de la Dinamo! M-a ajutat să termin şcoala. Practic, Craiova nu mi-a oferit nimic, decât posibilitatea de a mă afirma”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

SpAwN
28.03.2017, 08:50:16

Securist securist,dar ăla care a scris raportul de mai sus avea o caligrafie de invidiat..... :p

+1 (1 vot)
Stefanescu Marian
28.03.2017, 09:30:25

Păcat de Balaci,putea să devină cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc,dar aşa este pe locul 3 după Hagi şi Dobrin.

+2 (2 voturi)
Vlas Alexandru
28.03.2017, 11:45:33

Au fost destui care puteau ajunge mai buni decat Hagi si Dobrin. Lupu si Mutu, doua exemple certe. Balaci si-ar fi juat ultima carte la Euro 84, avea deja 28 de ani, si cam ala era ultimul lui tren. Hagi a atins apogeul la 29... asa ca, nu stiu ce sanse mai avea Balaci dupa. Cine stie care au fost motivele pentru care nu i-au dat pasaportul. Probabil ca securitatea avea mai multe informatii, si cel mai probabil Balaci ar fi ramas acolo. Era deja la final de cariera, cu accidentare in carca, era clar ca nu va mai fi ca in prima tinerete. S-ar fi tratat un an in RFG, i-ar fi expirat eventuala suspendare, si si-ar fi gasit o echipa in liga a patra germana, pe un salariu de 3000 de marci... o chestie magnifica pentru un roman.

+1 (3 voturi)
Florin Georgescu
28.03.2017, 14:15:37

Putea da o declaratie ca nu ramane !!! Si punea cinve gaj pt. el...un boss...un general. Punea gaj functia,sa ne intelegem...securistii aveau nevoi de cineva care sa garanteze pt. el.Si acel cineva nu a existat... Asa a fost sa fie...se numeste ''soarta'' !

+1 (1 vot)
Lennon Yuri
28.03.2017, 15:22:59

si uite asa ca dupa ce ca suntem nenorociti (vezi fotbalu romanesc di 2017) distrugem tot ce e de valoare: Oricum Dobrin sau Balaci sau Stefanescu sunt cu mult peste Hagi, care o fi talentat da problema lui e ..capusoru !! (oare cate meciuri are Hagi la Barca, fata de G.Popescu?)

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările