După 20 de ani, viitorul sună, în sfârşit, bine: De ce are nevoie România pentru a repeta o performanţă unică până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Radu, portarul care a contribuit decisiv la victoria naţionalei de tineret în Portugalia. FOTO: frf.ro
Ionuţ Radu, portarul care a contribuit decisiv la victoria naţionalei de tineret în Portugalia. FOTO: frf.ro

Naţionala de tineret s-a calificat o singură dată în istorie la un turneul final de Campionat European. Se întâmpla în 1998 în mandatul lui Victor Piţurcă. Acum, echipa lui Mirel Rădoi e aproape de repetarea acestei performanţe. Meciul crucial va fi, mâine (ora 19.00, Pro X), la Ovidiu.

Dacă prezentul le lasă un gust extrem de amar iubitorilor fotbalului din România, în schimb, după mult timp, ei au o rază de speranţă în privinţa unui viitor mai bun.

Vineri seara, în timp ce naţionala mare le oferea suporterilor încă o prestaţie dezolantă, la Ploieşti, în meciul cu Muntenegru (0-0), la mii de kilometri depărtare, mai precis la Pacos de Fereira, tineretul pregătit de Mirel Rădoi făcea un meci formidabil cu Portugalia U21. Din păcate, thriller-ul lusitan n-a putut fi urmărit şi de suporterii români, meciul nefiind televizat în ţară. Desfăşurarea nebună a partidei i-a încântat însă pe fani şi i-a făcut mari pe tricolorii mici. 

După o primă repriză albă, România U21 a condus cu 2-0 (Cicăldău 52, Ivan 59), dar a trăit finalul jocului cu sufletul la gură. Asta deoarece, Nedelcearu (70) şi Ivan (90) au fost eliminaţi, iar portughezii au redus din handicap, după un corner prin Joao Carvalho (85). Au urmat nouă minute de prelungiri, iar în minutul 90+8, lusitanii au primit un penalty pe care Ionuţ Radu l-a apărat, aducând, practic, victoria tineretului.

 Şapte puncte înseamnă calificare directă

Succesul obţinut la Pacos de Fereira a însemnat un debut fantastic pentru Mirel Rădoi pe banca tricolorilor mici. Fostul stelist a „moştenit“ naţionala sub 21 de ani de la Daniel Isăilă, cel care a preferat să plece în Arabia Saudită, la Al-Hazm.

Acum, atât Rădoi, cât şi elevii săi au o şansă uriaşă: calificarea directă la Euro 2019, găzduit de Italia (16-30 iunie). Ar fi doar a doua prezenţă pentru România U21 la un turneu final de Campionat European. Prima a fost în 1998, atunci când trupa pregătită de Victor Piţurcă a făcut furori în preliminarii, obţinând opt victorii în opt meciuri cu Islanda, Irlanda, Lituania şi Macedonia. Ulterior, UEFA a acordat României găzduirea Euro 1998, însă tineretul a dezamăgit, pierzând toate cele trei partide cu Rusia (1-2), Germania (0-1) şi Olanda (1-2).

Revenind la prezent, lucrurile sunt simple: România U21 mai are de disputat trei meciuri de calificare, toate pe teren propriu. Şapte puncte din confruntările cu Bosnia, Ţara Galilor şi Liechtenstein înseamnă calificare. Asta deoarece, în cel mai rău caz, tricolorii mici ar încheia grupa cu 22 de puncte, la fel ca Bosnia U21. Iar la egalitate de puncte, România U21 ar termina pe locul 1, având avantajul rezultatelor directe cu Bosnia U21 (victoria cu 3-1 în deplasare şi o eventuală remiză acasă).

Dacă, totuşi, naţionala de tineret ar încheia grupa pe locul 2, suspansul s-ar prelungi. Trebuie să vedem dacă România U21 se va afla între cele mai bune patru echipe de pe locurile secunde. Aceasta e condiţia necesară pentru a ajunge la baraj. Învingătoarele celor două meciuri de baraj vor merge şi ele la Euro 2019.

Pot spune că penalty-ul din ultimul minut a fost apărat de toată echipa, de o ţară întreagă. Suntem neînvinşi, suntem România şi merităm să obţinem calificarea. Ionuţ Radu portar România U21   E cel mai frumos moment din cariera mea de antrenor. La penalty, n-am avut speranţe! Mi-am zis: <<Dacă Doamne, am greşit cu ceva, mai bine să se termine 2-2 acum şi să câştig cu Bosnia!>>. Mirel Rădoi selecţioner România U21

Grupa a 8-a

1. Bosnia U21 8 6 0 2 22-5 18

2. România U21 7 4 3 0 11-4 15

3. Portugalia U21 7 4 1 2 18-9 13

4. Ţara Galilor U21 7 3 1 3 8-9 10

5. Elveţia U21 8 2 1 5 7-15 7

6. Liechtenstein U21 7 0 0 7 2-26 0

Ce meciuri au mai rămas de jucat: România – Bosnia, Elveţia – Liechtenstein, Ţara Galilor – Portugalia (mâine)

Liechtenstein – Portugalia (11 octombrie), România – Ţara Galilor (12 octombrie)

Portugalia – Bosnia, România – Liechtenstein, Ţara Galilor – Elveţia (16 octombrie)

Câştigătoarea grupei ajunge la Euro 2019, iar cele mai bune patru ocupante ale locurilor secunde în cele nouă grupe de calificare vor juca baraj. Învingătoarele din play-off se califică şi ele la turneul final, alături de Italia, care e ţara-gazdă.

Lotul România U-21 convocat de Mirel Rădoi

*Portari: Ionuţ Radu (Genoa), Andrei Vlad (FCSB), Cătălin Căbuz (Hermannstadt);

*Fundaşi: Radu Boboc (Viitorul), Florin Ştefan (Sepsi), Florin Borţa (CS U Craiova), Virgil Ghiţă (Viitorul), Alex Paşcanu (Leicester), Adrian Rus (Sepsi), Ionuţ Nedelcearu (UFA);

*Mijlocaşi: Marco Dulca (Swansea), Răzvan Oaidă (FC Botoşani), Dragoş Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicâldău (CS U Craiova), Ianis Hagi (Viitorul), Sebastian Mailat (CFR Cluj), Andrei Ciobanu (Viitorul), Dennis Man (FCSB), Olimpiu Moruţan (FCSB), Alexandru Măţan (Viitorul), Darius Olaru (Gaz Metan);

*Atacanţi: Adrian Petre (Esjberg), Florinel Coman (FCSB), Andrei Ivan (Rapid Viena).

După meciul cu Portugalia, Nedelcearu, Ivan şi Nedelcu au devenit suspendaţi. Astfel, lotul a fost completat prin convocările lui Robert Moldoveanu şi Ricardo Grigore, ambii de la Dinamo.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite