E foame de bani: Fotbalul românesc a anunţat data la care va încerca să se ia la trântă cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o tentativă disperată de a încasa banii din drepturile TV, fără de care riscă falimentul, formaţiile din prima ligă vor să revină, mai întâi, la antrenamente şi, ulterior, pe teren pentru a încheia acest campionat.

Cum UEFA a transformat Euro 2020 în Euro 2021, de acum mingea a ajuns în terenul asociaţiilor naţionale care, având un calendar competiţional cu nişte date libere, trebuie să găsească soluţii pentru a-şi încheia întrecerile interne, sistate în acest moment.

Iar în România, o întâlnire între reprezentanţii cluburilor, şefii federaţiei, oficialii Ligii şi oamenii de la AFAN, sindicatul fotbaliştilor, a produs, astăzi, două posibile variante pentru reluarea meciurilor de fotbal pe teritoriul României. 

Prima, care a şi fost votată ca cea principală, prevede reluarea antrenamentelor la data de 16 aprilie, când se va încheia starea de urgenţă. Asta pentru ca, după o pauză de aproape o lună, jucătorii să aibă, totuşi, o pregătire, înainte de reluarea meciurilor, la data de 16 mai. Dacă această variantă va fi pusă în practică, atunci play-off-ul Ligii I se va încheia până la 30 iunie, ceea ce e foarte bine. 

Problemele apar, în schimb, în play-out care, având mai multe echipe, opt faţă de cele şase din play-off, are mai multe meciuri şi mai multe etape. Astfel, lupta pentru evitarea retrogradării se va prelungi până în iulie. E o problemă, fiindcă, în mod normal, contractele jucătorilor pentru un sezon se încheie la 30 iunie.

Acesta plan prevede şi disputarea Cupei României, însă semifinalele vor avea o singură manşă, nu două, aşa cum ar fi trebuit înainte de pandemie.

O variantă mai pesimistă, în cazul în care nebunia cu coronavirus nu va fi ţinută sub control, prevede reluarea campionatului tocmai la 13 iunie! Ar fi o situaţie disperată deja, care va forţa disputarea meciurilor din play-off şi play-out pe teren neutru, într-o singură manşă! Iar comprimate vor fi şi competiţiile din Liga a 2-a şi Liga a 3-a. Ele ar urma să se joace în sistem play-off / play-out cu meciuri, de asemenea, într-o singură manşă, în detrimenul sistemului acasă - deplasare.  

Indiferent de ce variantă va fi aplicabilă - în funcţie de evoluţia coronavirusului în România - conducătorii de cluburi „fierb“ deja că vor fi nevoiţi să achite salariile jucătorilor pentru această perioadă de întrerupere în care încasările sunt aproape zero! De aceea, s-a vorbit despre tăieri salariale, măcar pentru o lună, folosindu-se de clauza de „forţă majoră“ prevăzută în contractele fotbaliştilor. Deocamdată însă, nu s-a aprobat această variantă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite