Ei sunt jucătorii exotici din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alcenat

Chiar dacă Liga Profesionistă de Fotbal a mai limitat numărul jucătorilor străini prin noile reguli impuse, în primul eşalon mai există reprezentanţi ai unor ţări precum Haiti, Curaçao, Djibouti sau Insulele Capului Verde.

Faptul că Liga I e un campionat slab nu mai e un secret pentru nimeni. Având în vedere şi criza acută pe care o traversează toate echipele româneşti, prima divizie nu poate atrage fotbalişti străini de primă mână, decât din întâmplare sau dacă respectivii nu sunt consacraţi încă. Mai mult, începând din acest sezon, echipele din Liga I nu mai pot aduce jucători din afara Uniunii Europene, decât dacă aceştia au mai mult de trei selecţii la echipa naţională în anul respectiv. Regula nu se aplică însă retroactiv, aşa că fotbaliştii care au evoluat până acum în România se pot transfera fără oprelişti în continuare.

Au rămas doar nouă brazilieni

Una dintre consecinţele acestei reguli este diminuarea drastică a numărului de brazilieni. Fiind absolut imposibil să aduci jucători de naţionala lui Dunga, echipele se pot limita la brazilienii care au venit până acum în Liga I, respectiv la cei care deţin şi cetăţenia unei ţări din Uniunea Europeană. Dacă acum fix un an aveam 29 de brazilieni în primul eşalon, acum au mai rămas doar nouă: Guilherme Sityá (Steaua), Amauri Morais (ASA Tg. Mureş), Erico da Silva şi Wellington Carlos da Silva (Pandurii Tg. Jiu), Madson Santos (CS Univ. Craiova), Júnior Morais, William De Amorim şi Fernando Boldrin (Astra Giurgiu), respectiv Pedro Henrique (ACS Poli Timişoara). Există însă şi mai mulţi reprezentanţi au unor ţări exotice.

Ieşenii aleargă după maltezi

CSMS Iaşi pare să se fi orientat serios către campionatul din Malta. După internaţionalul Andrei Agius, adus de la campioana Hibernians, moldovenii l-au transferat mai nou şi pe atacantul italian Gianmarco Piccioni, care a jucat în sezonul trecut la formaţia malteză Balzan Youths, pentru care a marcat 15 goluri.
În Liga I mai există trei reprezentanţi ai naţionalei Insulelor Capului Verde, Fernando Varela, Kay şi Nuno Rocha, un fotbalist din Haiti, Sony Alcénat, doi jucători din Curaçao, Quenten Martinus şi Gevaro Nepomuceno, dar şi un internaţional din Djibouti, Ismail Ahmed Kadar Hassan. Plus Nelson Wilfredo Bonilla, un atacant din El Salvador. Tot la capitolul fotbalişti care provin din ţări de unde se transferă extrem de rar fotbalişti în România îl putem aminti şi pe scoţianul Scott Robertson, transferat în această vară la FC Botoşani. Mijlocaşul născut la Dundee are chiar şi două selecţii în echipa naţională, datând din 2008 şi 2010.

Timişoara l-a adus pe tizul lui Llorente

ACS Poli Timişoara l-a transferat în această vară pe spaniolul Fernando Llorente. Nu este vorba însă despre celebrul atacant de la Juventus Torino, în vârstă de 30 de ani, care are 24 de selecţii în naţională şi a câştigat Euro 2012. Fernando Llorente Mañas, jucătorul bănăţenilor, are numai 25 de ani şi este mijlocaş. Nu numai că n-are nicio selecţie în naţională, dar a şi jucat la echipe modeste din Spania, Villarreal B fiind apogeul carierei sale.

Eric Fannis a fost primul jucător exotic

Într-o perioadă în care numărai pe degetele de la o singură mână jucătorii străini din România, Eric Fannis, un atacant de culoare din Santa Lucia, a evoluat pentru Foresta Fălticeni în primele două eşaloane, între 1996 şi 2001, fiind practic un deschizător de drumuri în privinţa jucătorilor exotici care au evoluat la noi. “Mie nu-mi plac aşa zişii stranieri plini de fiţe şi mofturi, care cred că dacă vin în România dau de fraieri. Lui Fannis i-am zis doar atât: «Vrei să te antrenezi, rămâi! Dacă nu, vezi că la ora 7 ai vapor». Am avut şi cu el unele probleme la început, dar l-am dat rapid pe brazdă. S-a integrat repede în colectiv şi a ajuns să fie foarte îndrăgit de coechipierii săi. Ar fi bine să fie toţi străinii de valoarea lui Fannis”, a explicat într-un interviu fostul tehnician al Forestei, Marin Barbu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite