Elisabeta Lipă intervine în scandalul dintre Maria Olaru şi Octavian Bellu. Pe cine arată cu degetul ministrul Sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebată dacă a fost lovită de antrenori în cariera ei de canotoare, Lipă a răspuns: "Şi dacă am fost lovită nu o să spun".

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, vineri, într-o postare pe contul ei de Facebook, că nu este de acord cu violenţa în sport, dar nici cu denigrarea antrenorilor, referindu-se la Octavian Bellu şi Mariana Bitang, acuzaţi de fosta gimnastă Maria Olaru de agresiuni fizice şi verbale asupra sportivelor.

Ea a făcut aceste precizări, după ce a participat, joi, la o emisiune la Digi Sport, alături de Maria Olaru, care îşi va lansa volumul biografic “Preţul aurului. Sinceritate incomodă". Fosta gimnastă povesteşte, în carte, despre bătăile primite de la antrenori, inclusiv de la antrenorul Octavian Bellu, şi despre umilinţele la care erau supuse gimnastele.

"(...) La sfârşitul şedinţei de pregătire, îl aud pe dl. Bellu: «Olaru, ia vino-ncoace!… Ce-i asta la tine? Tu crezi că pentru tine ar plânge vreuna?». Şi iar… jart… trosc, mi-a îndesat câteva palme de învăţătură. Şi are dl. Bellu o mână grea!… Dar dreptate a avut: niciuna dintre fete, deşi se petrecuse sub ochii lor, nu a reacţionat în vreun fel. Nu le privea pe ele”, povesteşte fosta gimnastă, într-un pasaj din cartea sa, prezentat de cotidianul Gazeta Sporturilor.

În cadrul emisiunii de la Digi Sport, Lipă a pus la îndoială faptul că antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang ar fi folosit violenţa fizică şi verbală în pregătirea sportivelor.
"Nu ştiu, eu nu o văd pe Mariana spunând lucrurile astea, nu-l văd nici pe Bellu bătând sportive, deci eu nu îi văd. Acele pasaje din carte, din punctul meu de vedere, sunt tendenţioase. Nu aveau ce să caute. Eu nu cred, nu cred că Maria a fost atât de sinceră în toate pasajele alea pe care le-a scris. Eu nu cred lucrul asta", a spus ministrul Tineretului şi Sportului, potrivit digisport.ro.

Ea a adăugat că "rufele murdare" nu ar fi trebuit spălate în public şi că astfel de dezvăluiri alungă copiii de la practicarea gimnasticii.

Întrebată dacă a fost lovită de antrenori în cariera ei de canotoare, Lipă a răspuns: "Şi dacă am fost lovită nu o să spun. Pentru că de antrenorii mei care m-au scos antrenoare olimpică, mondială, europeană şi dacă mă călcau în picioare sau m-ar fi călcat în picioare, astăzi dacă mi-ai pus întrebarea asta nu o să-ţi răspund niciodată decât o să-ţi spun despre ei că am tot respectul că m-au scos campioană olimpică".

Vineri, Lipă a explicat pe contul ei de Facbook că nu este de acord cu violenţa în sport, dar nici cu denigrarea antrenorilor de valoare.

"Nu sunt, nu am fost şi nu voi fi de acord cu violenţă în sport. Am precizat acest lucru categoric, şi la emisiunea la care am participat alături de Maria Olaru. Orice formă de agresiune nu are de-a face cu sportul în general şi cu sportul de performanţă în special. Nu sunt, însă, de acord, nici cu denigrarea unor antrenori de valoare, care au obţinut rezultate cu care această ţară s-a mândrit ani la rând. Dacă cineva a greşit, să plătească. Sunt mamă, nu accept că vreun copil să fie lovit, chiar şi în numele performanţei. Dar cunoscându-i pe Octavian Belu şi Mariana Bitang, îmi vine greu să cred că ar fi capabili de acte de violenţă. Eu mi-am respectat şi îmi respect şi acum antrenorii, nu cred că denigrarea acestora ar ajută pe cineva. Am participat şi voi susţine întotdeauna campaniile de combatere şi prevenire a violenţei în sport. Performanţa nu trebuie obţinută prin violenţă, chiar dacă, fără disciplină şi sacrificii, ştim cu toţii, este greu de crezut că poţi atinge performanţa înaltă", a scris Lipă.

Maria Olaru îşi va lansa cartea, sâmbătă, la ora 13.30, la Târgul de carte Bookfest de la Romexpo.  

Sursa: news.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite