EURO 2012: Spania, din nou campioană europeană, după 4-0 cu Italia în finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro 2012
Euro 2012

Echipa de fotbal a Spaniei a câştigat EURO 2012, după ce a învins Italia cu scorul de 4-0 (2-0), duminică seara, pe Stadionul Olimpic din Kiev, în finala competiţiei găzduită de Polonia şi Ucraina în perioada 8 iunie - 1 iulie.

Spania şi-a păstrat titlul continental graţie golurilor marcate de David Silva (14), Jordi Alba (41), Fernando Torres (84) şi Juan Mata (88), reuşind o triplă istorică: prima echipă care cucereşte trei turnee finale majore consecutiv, EURO 2008, CM 2010 şi EURO 2012. Spania şi-a trecut în palmares al treilea titlu european cu acest prilej, egalând recordul Germaniei. Primul titlu european a fost cucerit de spanioli în 1964.

Spania a început mai bine jocul, a avut posesie în prima parte şi şi-a creat câteva situaţii, prin Ramos (7), care a reluat cu capul peste poartă, şi Xavi (10), care a tras peste transversală de la marginea careului. Spania a reuşit să deschidă scorul în min. 14, când Fabregas l-a depăşit pe Chiellini şi a centrat în faţa porţii, de unde David Silva a reluat cu capul în plasă.

Deşi l-a pierdut la scurt timp pe Chiellini, accidentat, Italia a ieşit la joc şi a preluat iniţiativa, având chiar o posesie superioară în faţa Spaniei, un lucru rar întâlnit. Ocaziile nu au întârziat să apară la poarta lui Casillas, care s-a remarcat în min. 17 şi 27, când a respins decisiv din faţa lui De Rossi, respectiv Balotelli. Cassano a expediat două şuturi periculoase (29, 33), dar portarul lui Real Madrid a fost la post de fiecare dată. Balotelli a fost imprecis în min. 38.

Pe acest fond, o contră a Spaniei a dus la majorarea scorului: fundaşul Jordi Alba a încercat să creeze superioritate şi a ajuns în postura de vârf, iar Xavi l-a servit excelent şi scorul a devenit 2-0 (41).

''Squadra Azzurra'' a mai avut o oportunitate, dar Casillas a respins şutul lui Montolivo (44), după care Buffon a prins mingea expediată de Silva (45+1).

În partea secundă, Di Natale a avut prima ocazie, dar lovitura sa de cap (46) a trimis mingea peste transversală. Spania a avut apoi şansa să decidă soarta partidei, dar Buffon şi Abate s-au opus la acţiunea lui Fabregas (48), iar arbitrul nu a acordat penalty la henţul evident al lui Bonucci în careu (48).

La poarta cealaltă, Casillas s-a opus golului în min. 51, în faţa aceluiaşi Di Natale.

Meciul s-a încheiat practic în min. 62, când Thiago Motta s-a accidentat, la doar cinci minute de la intrarea pe teren, iar italienii au rămas în 10 oameni, deoarece selecţionerul Prandelli făcuse toate schimbările. Spania a intuit că meciul e decis şi nu a mai forţat, chiar dacă a controlat jocul. Ibericii au marcat şi al treilea gol, prin Fernando Torres (84), găsit excelent de Xavi. Torres a reuşit un fapt unic, devenind primul jucător care a marcat în două finale consecutive de EURO. Juan Mata a mai dat o lovitură Italiei, la scurt timp după ce a intrat pe teren (88), scrie Agerpres.

Italia a pierdut categoric finala, dar a reuşit, totuşi, un turneu final foarte bun. Italia a rămas cu un singur titlu continental, în 1968, când a găzduit competiţia şi a învins Iugoslavia în finală. În 2000 a jucat finala, fiind învinsă de Franţa cu 2-1, ''gol de aur'' marcat în prelungiri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite