Europa, salvarea de la sărăcie: Ce sume sunt puse în joc pentru cluburile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali a anunţat deja, în mod repetat, că nu va investi niciun eurocent din banii săi, folosind doar sumele pe care echipa le produce prin rezultatele obţinute pe teren
Gigi Becali a anunţat deja, în mod repetat, că nu va investi niciun eurocent din banii săi, folosind doar sumele pe care echipa le produce prin rezultatele obţinute pe teren

După o luptă zgomotoasă în campionatul intern, urmează adevărata provocare pentru premiantele Ligii I: participarea în cupele europene. Unde performanţa internă trebuie valorificată financiar. E etapa în care o tot dăm în bară, în ultimii ani.

Fotbalul, ca şi întreg sportul românesc, a ajuns să furnizeze mai multe scandaluri decât rezultate notabile. De fapt, excluzând tenisul feminin, în rest, „trăim“ exclusiv din certuri şi acuze.

În fotbal, o consecinţă directă a acestei situaţii e că, în lipsa performanţelor sportive, şi banii au dispărut. Drept urmare, avem echipe tot mai sărace, inclusiv cele fruntaşe, iar nivelul campionatului a scăzut, de la un sezon la altul. Aşa se face că până şi campioana ultimelor cinci ediţii, CFR Cluj, e înglodată în datorii, potrivit ultimului bilanţ financiar. Concret, la finalul anului 2021, ardelenii aveau datorii totale de... 26.280.000 de euro! În creştere cu 7.000.000 de euro, faţă de 2020.

În acest context, urmează o etapă crucială pentru CFR şi restul formaţiilor care vor reprezenta România în cupele europene. Chiar dacă, oricum, campioana şi-a asigurat vreo 3 milioane de euro din drepturile TV, prin cucerirea titlului, vorbim despre o sumă minusculă, raportată la datoriile existente. Aşadar, parcursul din această vară, în întrecerile organizate de UEFA, va fi extrem de important pentru cele patru grupări din primul eşalon.

Varga

Neluţu Varga, patron CFR Cluj

CFR, primele două tururi sunt decisive

La fel ca în stagiunea precedentă, singura formaţie care ne va reprezenta în preliminariile Ligii Campionilor e CFR, din postura de câştigătoarea titlului. Şi, la fel ca în sezonul trecut, primele două tururi preliminare sunt cruciale pentru formaţia din Gruia! Pentru că, dacă va trece de ele, trupa pregătită de Dan Petrescu îşi va asigura prezenţa într-o grupă europeană, chiar şi în cazul unui eşec în următoarele „duble“.

Concret, dacă va pierde în turul III preliminar al Ligii, CFR va juca un play-off pentru a ajunge în grupele Ligii Europa, a doua competiţie europeană intercluburi. Dacă va fi învinsă şi aici, cum s-a întâmplat, anul trecut, după „dubla“ cu Steaua Roşie Belgrad, atunci formaţia clujeană va „ateriza“ în grupele Conference League. 

Hagi

Gheorghe Hagi, patron şi antrenor la Farul, omul care spunea că UEFA ne-a scos din pix

Ne-am plâns degeaba

A treia competiţie europeană intercluburi e cea în care vor evolua FCSB, câştigătoarea Cupei României, plus formaţia care se va impune în barajul play-off – play-out. Când UEFA a trimis trei cluburi din Liga I în preliminariile Conference League, a existat o reacţie de indignare în fotbalul românesc. Rezultatele din sezonul trecut ne-au arătat însă că fotbalul nostru e prea mic şi pentru această întrecere. Pentru că Steaua, CS U Craiova şi Sepsi au fost eliminate, în corpore, în turul II preliminar, adică faza în care au intrat în competiţie! 

Partea bună e că sunt sume importante puse în joc şi în Conference League. Totul e să rezistăm în competiţie, cât să ajungem la ele. Iată ce perspective financiare există pentru grupările din Liga I, cu precizarea că, excluzând CFR, celelalte vor intra direct în turul II preliminar din Conference League, la fel ca în 2021:

*Eliminare în turul doi preliminar - 350.000 de euro

*Eliminare în turul trei preliminar - 550.000 de euro

*Eliminare în play-off  - 750.000 de euro

*Calificare în grupe – 2.940.000 de euro

*Victorie în grupe - 500.000 de euro

*Egal în grupe - 166.000 de euro

*Câştigarea grupei - 650.000 de euro

*Locul 2 în grupă - 325.000 de euro

*Calificare în 16-imi - 300.000 de euro

*Calificare în optimi - 600.000 de euro

*Calificare în sferturi – 1.000.000 de euro

*Calificare în semifinale – 2.000.000 de euro

*Finalista – 3.000.000 de euro

*Campioana – 5.000.000 de euro

Petrescu

Petrescu: „Liga Campionilor? Doar printr-un miracol“

Având în vedere că, în ultimii ani, CFR Cluj a fost singura echipă din Liga I cu rezultate bune în Europa, şi acum, cele mai mari aşteptări sunt de la formaţia din Gruia. Doar că, într-un interviu pentru „Gazeta Sporturilor“, antrenorul Dan Petrescu a spus, răspicat, că grupele Ligii Campionilor reprezintă o misiune imposibilă, în acest moment, pentru un club din România.

„Dacă am ajunge în grupele Champions League, e ca şi cum România ar lua Cupa Mondială. Realist, da, putem încerca să ajungem în grupele Europa League, cu puţin noroc şi inspiraţie, chiar şi cu bugetul pe care îl vom avea. Şi în Conference League sunt bani buni, dar Europa League ar fi ţelul. Mai mult, ar fi un miracol“, a spus „Super Dan“.

9 ani au trecut de la ultima prezenţă românească în grupele Ligii Campionilor: în 2013, Steaua a terminat pe ultimul loc într-o serie cu Chelsea, Schalke şi Basel.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite