Sport

articolul anterior articolul urmator

Evadare în stil iranian: Cum a apărut în faţa camerelor puştoaica de 17 ani sătulă de vălul islamic VIDEO

8
19 May 2022 02:56:08
Autor: Amir Kiarash
Yekta Jamali (centru) era însoţită peste tot de oficialii echipei, când se afla la diferite competiţii internaţionale
Yekta Jamali (centru) era însoţită peste tot de oficialii echipei, când se afla la diferite competiţii internaţionale

Yekta Jamali (17 ani), prima medaliată din istoria ţării sale la haltere, a dispărut din hotelul echipei, la Heraklion (Grecia), şi a apărut, după o săptămână, în Germania, unde a cerut azil politic. Povestea spusă de ea te lasă cu gura căscată.

Iranul a ajuns o ţară din care oamenii fug pe capete! Care pe unde apucă, folosindu-se de orice prilej. 
 
Pentru sportivii de performanţă, ieşirile din ţară, cu ocazia unor întreceri internaţionale, au devenit principala oportunitate, în acest sens. Ultima care a intrat pe lunga listă a sportivilor dezertori e tânăra Yekta Jamali. O figură emblematică în sportul iranian, intens mediatizată de regimul de la Teheran până să dea bir cu fugiţii. Iar asta pentru că Jamali devenise prima femeie din istoria ţării, medaliată la haltere. Drept urmare, era folosită de autorităţi ca o dovadă vie că sportul feminin înfloreşte în Iran. 
 
Acum, ultimele ştiri cu Yekta Jamali din presa locală sunt cele legate de argintul pe care l-a cucerit, acum două săptămâni, la Mondialele de tineret de la Heraklion (Grecia). Pentru că apoi, concurenta de la categoria 87kg a fugit de la hotelul în care se afla lotul naţional. Şi a fost „ştearsă“ şi din relatările presei iraniene, aşa cum se întâmplă în astfel de situaţii.
 
 
Primul interviu, prima apariţie fără vălul islamic
 
În ciuda încercărilor disperate ale oficialilor iranieni de a o convinge să revină în ţară, Jamali nici n-a vrut să audă de aşa ceva. Şi tocmai a apărut în Germania, unde a cerut azil politic. Şi a acordat primul ei interviu pentru postul Iran International. Bineînţeles, fără vălul islamic, impus cu forţă de regimul de la Teheran, după Revoluţia din 1979.
 
„Vreau să rămân aici şi să-mi văd de viaţă şi să-mi ating obiectivele sportive. Pentru că ştiu că în Germania nu mai trebuie să îndur ce am trăit în Iran. Ştiu că nu voi mai fi chinuită. Începând cu obligativitatea purtării ţinutului islamic. În sportul pe care îl practic, echipamentul nu trebuie să-ţi restricţioneze mişcările. Ori noi, fetele de la haltere, eram îmbrăcate cu două straturi de haine. De erau şocate până şi concurentele din alte ţări islamice. Care nu erau obligate să se îmbrăce ca noi. Sunt dezgustată de oamenii care conduc sportul iranian! Susţinerea lor pentru noi era inexistentă, însă, când dădeam interviuri, eram obligate să vorbim numai la superlativ despre condiţii. De multe ori, pur şi simplu, eram umilită de aceşti oameni. Pentru care nu contam. Condiţiile oferite de ei erau atât de proaste, încât, în cantonamente, aduceam mâncarea de acasă, pentru că ce ne dădeau ei era de nemâncat!“, a povestit Yekta printre lacrimi.
 
Yekta Jamali, în ţinuta în care era obligată să ridice halterele deasupra capului, pe când reprezenta Iranul
 
„Pare o glumă, dar securistul era peste tot“
 
Mai departe, sportiva de 17 ani a explicat cum de a evadat din hotelul lotului naţional în Grecia, în condiţiile în care toate delegaţiile iraniene sunt însoţite de oameni ai securităţii, în deplasările externe.
 
„Pare o glumă, dar securistul era pe urmele mele peste tot. Într-o zi, după antrenament, a zis că merge să-şi ia un suc, iar eu şi antrenorul meu i-am spus că o luăm înainte, spre hotel. Ce credeţi? Omul a venit pas cu pas în spatele nostru, la câţiva metri distanţă. Nici nu s-a mai dus după suc! Am reuşit să scap de el şi să plec de la hotel, doar pentru că m-am mişcat foarte de dimineaţă, pe la 8. Cred că omul dormea în continuare (râde)“, a adăugat Jamali.
 
Ca urmare a acestui episod, în Iran se vorbeşte inclusiv despre desfiinţarea lotului feminin de haltere! Aşa s-a întâmplat, anul trecut, şi cu naţionala feminină de handbal, după ce Shaghayegh Bapiri (30 de ani) a rămas în Spania, după Mondialul găzduit de această ţară.
Iubesc Iranul, însă m-au tratat atât de prost, încât mă gândeam, în permanenţă, cum să fug.

Yekta Jamali vicecampioana mondială la haltere
 

VEZI INTERVIUL ACORDAT DE YEKTA JAMALI ÎN GERMANIA

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ionel Marcu
19.05.2022, 08:49:01

Lumea merge înainte. Încet-încet, în 100 de ani scapă și femeile musulmane de vălul islamic. Și dacă au noroc, în 200 de ani, ayatolahii nu vor mai avea mai multă putere decât patriarhii, mitropoliții și episcopii din lumea creștină.

+6 (8 voturi)
Dem Cristi
19.05.2022, 09:41:23

@Ionel Marcu Nu în toate țările islamice e la fel. Am fost în Iordania care este poate cea mai democratică țară musulmană din lume în 2004. Un rege al cărei soție o superbă kuweitiancă nu poartă văl islamic precum mama sa, predecesoarea sa regină americancă. Cu toate că e o țară săracă în resurse (doar sare și piatră de construcții) democrația și civilizația sunt de neconceput cu vecini ca Irak, Saudi Arabia, Siria. Cu toate acestea femeile umblă pe stradă cu vălul islamic, cochete și am discutat cu expați români de ani buni acolo și mi-au zis că o fac din convingere de respectare a tradiției islamice, nu le obligă nimeni. Nivelul de trai este decent iar regimul politic este incontestabil mai democrat ca în Turcia, mai bogată și doar aparent mai civilizată

+4 (6 voturi)
Dem Cristi
19.05.2022, 10:01:03

errata. mama regelui actual al Iordaniei, Abdullah nu este regina Noor, americanca, ci o prințesă de origine britanică

+2 (2 voturi)
marinescu nick
19.05.2022, 11:20:15

Iranul este o varianta islamica tragica si imbecila a Rusiei...cu fix aceleasi apucaturi barbare,de data asta in numele religiei. Impusa de niste mosnegi imbecili si frustrati.

+4 (4 voturi)
petrescu alin
19.05.2022, 19:04:54

Iete si la asta..!!! Timp de 17 ani de ce nu a zis nimic? Parca ar fi #metoo... In Iran e f misto, pana si pretenul Ceausescu cel mai iubit dintre pamanteni a fost acolo...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările