EXCLUSIV Boloni, îngrozit de decăderea fotbalului românesc: „E dureros, revoltător, înfiorător!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremea când era jucător, Ladislau Boloni (66 de ani) a fost titular în două meciuri în care tricolorii au învins Suedia, atât acasă, cât şi în deplasare, fără gol primit! La mai bine de trei decenii de la „dubla“ respectivă, actualul antrenor e şocat de ce oferă fotbalul din ţară.

Ladislau Boloni a intenţionat să vină la Bucureşti pentru a vedea ceea ce a fost catalogat drept meciul anului pentru fotbalul românesc. 

Până la urmă, actualul tehnician al celor de la Antwerp n-a mai ajuns pe „Arena Naţională“, însă ceea ce a văzut pe ecranul monitorului l-a întristat profund.

„Adevărul“: Aţi apucat să urmăriţi România – Suedia?

Ladislau Boloni: Nu integral. Am ratat primul gol şi ultimele zece minute, când se tot bloca transmisia prin internet. Oricum, din ce am văzut, parcă a fost mai bine că n-am mai ajuns pe stadion...

Cum vi s-a părut meciul?

Sincer, am stat şi m-am gândit la final...Degeaba am vorbi despre nu ştiu ce greşeală a fundaşilor centrali sau o fază din prima repriză în care Keşeru a alunecat, când putea să dea la poartă. Problema noastră nu ţine de rezultat. E mult mai profundă, mult mai gravă decât o simplă înfrângere.

La ce vă referiţi?

(oftează adânc) E atât de superficială, atât de subţire priceperea noastră în privinţa fotbalului...E dureros, revoltător, înfiorător! De când am plecat din ţară, în 2001, n-am avansat deloc. Nimic, nimic, nimic! Şi apoi îmi aduc aminte cum ne bucuram, în această vară, că am bătut Anglia la Europeanul de tineret. Dar nu ne dăm seama că ei sunt de cinci ori mai buni decât noi! Nu vedem asta din cauza naţionalismului. E foarte trist cum se manifestă acest naţionalism, acest şovinism...

Şi, mai nou, avem şi o problemă gravă legată de rasism. Aţi văzut ce a păţit jucătorul suedez de culoare...

(oftează) Nimic nou sub soare...

Sincer, dacă aţi fi fost selecţionerul României, aţi fi putut obţine mai mult cu acest grup de jucători?

Uite ce cred eu: valoric, niciun jucător român din lotul actual nu e capabil de o revoluţie pe terenul de fotbal! Nici unul! Totuşi, dacă ai spirit de luptă, dacă ai foame de rezultat, poţi echilibra diferenţa de valoare, poţi avea o agresivitate pozitivă cu care să pui adversarul în dificultate. Când eram în Portugalia, era o echipă, Boavista, care n-avea niciun fotbalist remarcabil în lot. Nici unul! Dar timp de doi ani, această echipă, având această agresivitate pozitivă, a pus probleme echipelor mari, în frunte cu Sporting, unde eram eu antrenor. Şi îţi mai dau un exemplu.

Vă rog...

Pe vremea noastră, am bătut Suedia de două ori. Şi atunci, jucătorii lor erau buni. Aveau nişte atacanţi masivi, nişte fundaşi care făceau legea în jocul aerian. În acei ani, IFK Göteborg era o echipă importantă, o forţă în fotbalul european. Iar suedezii aveau, ca şi acum, fotbalişti la cluburi importante din străinătate. Nu ştiu dacă eram mult mai buni ca ei, însă i-am bătut în două meciuri, fiindcă am avut foamea aia de rezultat! Şi, având această agresivitate, această forţă mentală, simţeam că putem muta munţii din loc! Ceea ce acum, din păcate, nu mai văd în echipa României...

Ultima întrebare: aţi accepta postul de selecţioner, dacă v-ar oferta FRF?

E o întrebare ipotetică fără rost. Pentru că, de când am plecat din România, nu m-a mai contactat nimeni din partea federaţiei.

13 partide a strâns Ladislau Boloni ca selecţioner al României, în perioada 2000-2001: a avut 8 victorii, 2 egaluri şi 3 înfrângeri.

Au bătut Suedia şi s-au calificat pentru Euro 1984

„Dubla“ la care Boloni a făcut referire a avut loc în preliminariile pentru Euro 1984. Atunci, cu Mircea Lucescu pe bancă, tricolorii au câştigat grupa a 5-a a preliminariilor, devansând Suedia, Cehoslovacia, Italia (campioana mondială en-titre) şi Cipru! Tricolorii au înregistrat cinci victorii, două remize şi un singur eşec, adunând 12 puncte. Astfel, au ajuns la turneul final. Şi, atenţie, în 1984, Campionatul European însemna un turneu final cu doar opt echipe! Prosport.ro a publicat, săptămâna trecută, casetele celor două partide în care România a învins Suedia în acea campanie memorabilă:

08.09.1982 Bucureşti: ROMÂNIA – SUEDIA 2-0 (1-0) prel.CE

Stadion: „23 August”. Spectatori: 50.000. Marcatori: Andone (25), M.Klein (47). Arbitru: Šoštarić (Iugoslavia). C.R.: P.Nilsson (49).

ROMÂNIA: Moraru – Rednic, Andone, G.Iorgulescu, Ungureanu – Bölöni, Ţicleanu, M.Klein (85 Custoff), Balaci / cpt – Gabor (69 Cîrţu), Dudu Georgescu. Antr. Mircea Lucescu.

SUEDIA: Th.Ravelli – S.Fredriksson, G.Hysén (80 Hallén), S.Dahlqvist, I.Erlandsson – H.Borg, P.Nilsson, K.G.Björklund – Th.Larsson, D.Corneliusson, Mic.Andersson (72 Ramberg). Antr. Lars Arnesson.

09.06.1983 Solna: SUEDIA – ROMÂNIA 0-1 (0-1) prel.CE

Stadion: Råsunda. Spectatori: 31.474. Marcator: Cămătaru (29). Arbitru: Prokop (RDG).

SUEDIA: Th.Ravelli – I.Erlandsson, G.Hysén, S.Dahlqvist, S.Fredriksson – U.Eriksson, Prytz (74 Ramberg), Strömberg, Tord Holmgren – H.Sandberg (28 Björn Nilsson), D.Corneliusson. Antr. Lars Arnesson.

ROMÂNIA: S.Lung – Rednic, G.Iorgulescu, Ştefănescu / cpt, Ungureanu – Ţicleanu (72 Augustin), Andone, Bölöni, M.Klein – Cămătaru, Balaci (89 Geolgău). Antr. Mircea Lucescu.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV Boloni, scârbit de ce se întâmplă în România: „De asta suntem consideraţi ţiganii Europei!“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite