EXCLUSIV Buzărnescu, explicaţiile unei prăbuşiri dramatice: „Mihaela s-a dus singură spre înfrângeri, nu cu mine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzarnescu

Septimiu Frăţilă, omul alături de care a început ascensiunea Mihaelei în lumea bună a tenisului, a dezvăluit că a renunţat la colaborarea cu sportiva de 30 de ani, încă de anul trecut, deoarece lucrurile nu mergeau înspre bine.

Mihaela Buzărnescu (31 WTA) va juca, în această săptămână, la Miami, acolo unde va fi pe tabloul principal. S-a scris că, începând cu acest turneu, „Miki“ va începe colaborarea cu Artemon Apostu Efremov, fostul antrenor al Irinei Begu, după ce a renunţat la Septimiu Frăţilă. Pornind de aici, „Adevărul“ a luat legătura cu Septimiu Frăţilă pentru a afla cum au stat lucrurile. Reticent la început, acesta a acceptat cu greu să vorbească despre acest „divorţ“ şi cauzele lui.

„Adevărul“: Din informaţiile noastre, nu mai colaborai de mult cu Buzărnescu, mai precis, de anul trecut. Şi mai ştiam că, de fapt, tu ai renunţat la ea, nu invers. Cum au stat lucrurile?

Septimiu Frăţilă: Într-adevăr, colaborarea noastră s-a încheiat în 2018. În iulie, la Bucharest Open, unde ea a jucat semifinala, s-au întâmplat nişte lucruri şi înaintea turneului, dar şi după care m-au convins că e timpul să mergem pe drumuri separate.

Ce s-a întâmplat, concret?

Sunt multe de povestit, dar nu vreau sa detaliez. Vreau să spun doar că Mihaela Buzărnescu s-a dus singură spre înfrângeri, nu cu mine! Sincer, după turneul de la Montreal, în care s-a accidentat, eu am prevăzut că nu va urma o etapă bună în cariera ei, dar, având în vedere că nu mai lucram cu ea, n-am avut cum să intervin.

Deci, la turneul de la Bucureşti s-a produs „ruptura“?

Corect. Apoi, ea s-a dus însoţită de Justyna Jegiolka la San Jose, unde am mai ţinut legătura cu ea prin telefon. A urmat turneul de la Montreal, în care s-a accidentat, şi în care deja era pe cont propriu, cu o altă gândire. Când s-a întors în ţară, ea a insistat mult să revin lângă ea şi, de aceea, am acceptat să mergem împreună şi la Beijing. După acest turneu însă, colaborarea noastră s-a încheiat definitiv şi nici n-am mai vorbit.  

Ai spus, mai devreme, că ai prevăzut scăderea de formă după accidentarea suferită la Montreal. De ce?

Iarăşi, nu vreau să intru în detalii, fiindcă nu vreau să stârnesc un conflict. Îţi spun atât: ea e o jucătoare de moral. Şi, între timp, şi-a schimbat total gândirea. Mai multe nu vreau să spun.

E adevărat că din cauza părinţilor ei ai renunţat la colaborarea cu ea? Pentru că eu aşa am auzit...

Mă pui într-o situaţie dificilă. Hai să-ţi spun aşa: schimbarea Mihaelei ca jucătoare de tenis a început cu mine. Mai departe, te las pe tine să tragi concluziile din evoluţia ei de anul trecut. Şi mai vreau să amintesc şi de un citat al lui Cristian Tudor Popescu, care a spus aşa: „Ce ne arată acum, la 29 de ani, Mihaela Buzărnescu e o minune într-un sport în care nu există minuni. Întreg jocul Mihaelei s-a schimbat ca în Transformers: cu aceleaşi piese componente, maşina second hand cu motorul dând rateuri s-a prefăcut într-un monopost de Formula 1. Forehandul şi reverul, lungi şi aspre, ciupesc acum tuşa, unghiurile sunt ascuţite, desele veniri la fileu le încheie cu voleuri apăsate sau smash-uri sigure, după lovituri de stângace care scot adversara din teren. Mihaela Buzărnescu ne dezvăluie, în fine, secretul ei: de fapt, ştia tot tenisul. Cum a fost posibilă această metamorfoză? Nu altfel decât printr-o descoperire de sine, provocată de un <<magician>> al cărui nume nu a dorit să-l facă public. Acest <<inginer de suflete>> a învăţat-o să se uite în alt fel la ea însăşi“.

De când ai început să lucrezi cu Buzărnescu?

Am văzut-o prima dată în aprilie 2017. Era într-un moment în care nici ea, nici părinţii nu mai credeau în posibilităţile ei de a reuşi în tenis. Atunci, avea vreo 64, 65 de kilograme. Primul sfat pe care i l-am dat a fost că trebuie să slăbească. Apoi, în două luni şi ceva, a ajuns la 58 de kilograme, iar în iunie, a câştigat turneul ITF din Ungaria. Ea a început să facă ce îi spuneam, fiindcă vedea rezultatele pe teren.

Şi de când ai devenit antrenorul ei?

Păi, am fost alături de ea din iunie 2017 până în iulie 2018, când s-a terminat turneul de la Bucureşti. Dar, inclusiv la French Open 2018, eu eram considerat antrenor secund, principal fiind tatăl ei. Abia după Roland Garros, am devenit antrenorul ei principal, iar părinţii nici n-au mai venit la Wimbledon.

Imagine indisponibilă

Spuneai că schimbarea Mihaelei a început cu tine. Concret, poţi să-mi spui ce ai schimbat la ea?

În primul rând, eu nu mi-am dorit niciodată o carieră ca antrenor de tenis, mai ales că nici n-am jucat la un nivel foarte înalt. Eu nu sunt un antrenor care să-ţi schimbe lovirea mingii, de exemplu. Pe Mihaela am ajutat-o nu atât de mult tehnic, ci mai mult din punct de vedere mental. Şi mi-am dat seama de nişte lucruri pe care alţii ar fi trebuit să le vadă până când ea a făcut 29 de ani! De pildă, după un turneu, mi-am dat seama că ea, efectiv, nu vede bine mingea! Şi am convins-o, la revenirea în ţară, să mergem la un control la oftalmolog. Cu greu a acceptat să folosească lentile de contact pentru a-şi îmbunătăţi vederea. La un moment dat însă, a început să aibă nişte iritaţii la ochi din cauza acestor lentile. Ştiţi ce i-a spus tatăl ei? Să nu le mai folosească, deşi inclusiv doctorul recomandase folosirea lor! Adică, vorbim despre nişte lucruri care sunt împotriva logicii...

Crezi că, totuşi, Mihaela, va reuşi să-şi redreseze cariera?

Ea e foarte muncitoare, din acest punct de vedere, n-ai ce să-i reproşezi. Şanse să-şi revină, sunt. Depinde însă ce vor face persoanele din jurul ei şi cum o vor influenţa.

9 înfrângeri şi o victorie a înregistrat Mihaela Buzărnescu în 2019.  

Sezonul de zgură va fi momentul adevărului pentru „Miki“

Rezultatele slabe din ultimele luni n-au adus şi ieşirea Mihaelei Buzărnescu din Top 50, deoarece, spre norocul ei, ea nu avea foarte multe puncte de apărat în prima parte a sezonului.  De acum încolo însă, odată cu începerea sezonului de zgură, românca va avea 572 de puncte de apărat, marea provocare fiind la French Open, acolo unde a atins turul IV, anul trecut. Iată cum a fost traseul Mihaelei în sezonul de zgură, în 2018:

*Charleston (Eliminată în turul II): 30 de puncte

*Lugano (Eliminată în turul I): 1p

*Praga (Finalistă): 180p

*Madrid (Eliminată în turul I): 10p

*Roma (Eliminată în turul I): 1p

*Strasbourg (Eliminată în semifinale): 110p

*French Open (Eliminată în turul IV): 240p

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite