„Facchetti“ din Carpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmăreanu, în echipa României de la Mondialul din Mexic, 1970
Sătmăreanu, în echipa României de la Mondialul din Mexic, 1970

„Adevărul“ îţi prezintă în fiecare sâmbătă povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi e rândul lui Lajos Sătmăreanu, cel pe care istoria îl reţine ca fiind unul dintre cei mai buni fundaşi laterali din istoria Stelei şi a primei reprezentative.

În buletin l-a chemat dintotdeauna Lajos Szatmári, dar microbiştii l-au cunoscut sub numele de Ludovic sau Lajos Sătmăreanu. Cel care l-a botezat astfel a fost Ilie Savu, antrenorul marii echipe a Stelei din anii '50. Motivaţia a fost aceea că dădea mai bine să ai un nume românesc dacă tot jucai pentru echipa Armatei române.

„Tot n-am scăpat. Cei din Bucureşti nu mă scoteau din «bozgor» şi «oagăr», în timp ce acasă lumea râdea de mine că m-am românizat", a povestit amuzat nea Lajos. Originar din Salonta, Sătmăreanu începuse să joace fotbal la echipa locală Recolta, după care a mai trecut şi pe la Crişul Oradea, Flamura Roşie Arad şi ASA Târgu-Mureş, înainte de a ajunge la echipa roş-albastră.

„Ţin minte şi acum. La 13 august 1965 am fost legitimat la Steaua. Până atunci jucasem deja la loturile de juniori, unde eram coleg cu Sandu Boc pe linia de fund. Când am venit la Steaua, mai aveam de făcut cam două luni de armată. Am semnat cu drag", a povestit Sătmăreanu.

Tot antrenorul Ilie Savu a fost şi cel care l-a folosit pentru prima oară pe postul care l-a consacrat, de fundaş dreapta, în condiţiile în care el evoluase doar în centrul defensivei până atunci. Ca fundaş dreapta a ajuns pentru prima oară şi la lotul naţional, în 1967. „Domnul Angelo ne-a luat aproape pe toţi cei care jucasem la naţionala de tineret, ne-a promovat la echipa mare şi a făcut un lot stabil, care a reuşit calificarea la Mondialul din 1970", a explicat Sătmăreanu.

„Ne-a fost frică la mondialul din Mexic"

În Mexic, tricolorii au lăsat o impresie bună într-o grupă de foc, cu Anglia, campioana din 1966, Cehoslovacia, finalistă în 1962, plus Brazilia, campioana din 1958 şi 1962. „Am început cu frică, din cauza lipsei de experienţă. Am căzut ca musca-n lapte din punctul acesta de vedere. După 0-1 cu Anglia am reuşit totuşi să batem Cehoslovacia cu 2-1, dar ne-am dat drumul cu adevărat la joc abia în meciul cu Brazilia, la 2-0 pentru ei. S-a scris atunci că a fost unul dintre cele mai frumoase meciuri de la turneul final.

Ne mai trebuia doar puţin ca să egalăm", a mai povestit fostul fotbalist, căruia i s-a zis, admirativ, Facchetti, ca o comparaţie cu celebrul fundaş lateral al Interului şi al naţionalei Italiei. Din perioada petrecută la Steaua, în care a câştigat un titlu şi cinci Cupe ale României, Sătmăreanu îşi aduce aminte cu plăcere de duelurile cu FC Barcelona şi Bayern München, din Cupa Cupelor.

A făcut schimb de tricouri cu Beckenbauer

„Ăia de la Barça ne-au pictat barele. Erau buni de tot. Dar am reuşit să-i batem de două ori, 1-0 în deplasare şi 2-1 acasă. Viorel Năstase a dat toate golurile noastre. Cu Bayern am făcut 1-1 acasă şi 0-0 în deplasare, ne-a dat gol Gerd Müller. Am făcut schimb cu Franz Beckenbauer după meci", şi-a reamintit Sătmăreanu, care a părăsit-o pe Steaua în 1975. A mai jucat, timp de două sezoane, la FC Bihor Oradea şi Progresul Bucureşti, după care a îmbrăţişat cariera de antrenor. În afara unor scurte mandate la FC Bihor şi la naţionalele U16 şi U18, Lajos Sătmăreanu a activat, până în ianuarie 2011, când a fost pus pe liber de către Gigi Becali, doar în sectorul juvenil al Stelei. Printre jucătorii care i-au trecut prin mână se numără Daniel Gherasim, Dan Petrescu, Marius Mitu, Ciprian Mozacu, Robert Niţă sau George Ogăraru.

„Îmi aduc aminte că eram la un moment dat antrenor la echipa de tineret. Au venit la mine Marius Lăcătuş şi cu Gică Hagi, care erau suspendaţi în campionat. Întrebau la mişto cât e prima de joc la tineret. Le-am zis: «Bă, vă dau câte cinci sute de lei dacă daţi gol cu piciorul vostru slab!». Au dat câte două goluri şi m-au «ars» cu două mii de lei", şi-a reamintit fostul mare internaţional.

Antrenează în liga a III-a, pe Argeşul mihăileşti

La ora actuală, Sătmăreanu este antrenor principal la Argeşul Mihăileşti, în Liga a III-a. „În 2000 am venit pentru prima oară în Mihăileşti, unde mi-am construit o casă. Mă bucur că am fost solicitat să mă ocup şi de echipa de fotbal a oraşului, împreună cu prietenul, vecinul şi fostul meu coleg de la Steaua, Vasile Aelenei. Sper că vom reuşi promovarea în Liga a II-a", a mai declarat Sătmăreanu.

"La Mondialul din Mexic, toate centrările le-a dat Sătmăreanu. Mircea Lucescu n-a nimerit niciuna, n-avea ce căuta la naţională.''
Nicolae Lupescu fost internaţional

"Sătmăreanu a fost unul dintre cei mai constanţi jucători pe care i-am avut la dispoziţie la Cupa Mondială din Mexic.''
Angelo Niculescu fost selecţioner

„Fără noi, Gigi Becali n-ar fi preluat clubul Steaua"

Fostul mare internaţional a dezvăluit şi câteva amănunte inedite din trecutul lui Gigi Becali. „Domnul Becali ne-a jignit, dar n-ar trebui să uite momentele când eu, Sameş, Aelenei şi alţii eram membri fondatori ai Stelei, iar el alerga după noi să-i dăm semnătura, ca să poată prelua echipa. Atunci era în stare să ne promită orice, iar acum nu mai suntem buni de nimic", a spus Sătmăreanu.

CV

- Lajos Sătmăreanu (Lajos Szatmári)
- Data naşterii: 21 februarie 1944, Salonta
- Debut în Liga I: 17 martie 1963, Steaua - Crişul 4-2
- Ultimul joc în Liga I: 08 iunie 1977, Progresul - Reşiţa 2-1
- Cariera de jucător: Recolta Salonta, Crişul Oradea, Flamura Roşie Arad, ASA Tg. Mureş, Steaua Bucureşti, FC Bihor Oradea, Progresul Bucureşti
- Liga I: 306 meciuri / 12 goluri
- Echipa naţională: 44 selecţii / 1 gol
- Palmares: participare la CM 1970, un titlu în Liga I cu Steaua (1968), 5 Cupe ale României cu Steaua (1966, 1967, 1969, 1970, 1971)
- Cariera de antrenor: FC Bihor Oradea, Steaua (sector juvenil), echipele naţionale U16 şi U18, Şcoala Privată de Fotbal „Vasile Matincă", Argeşul Mihăileşti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite