Falimentul bate la uşă: de ce Liga I a ajuns un produs expirat şi cine e de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru patroni în arest, alţi şase urmăriţi de DNA şi DIICOT şi patru cluburi care au intrat în insolvenţă. Iată tabloul care reflectă fidel imaginea fotbalului intern la finalul anului 2014.

Dintr-o competiţie care a dat două sfert-finaliste de Cupa UEFA, în 2006, Rapid şi Steaua, Liga I a ajuns acum o competiţie în care multe echipe nici mai au voie să meargă în cupele europene, întrucât se confruntă cu situaţii financiare dezastruoase. Iar UEFA nu ne vrea cluburile „bolnave“ de sărăcie şi devalorizate de oportunişti.

Cum am ajuns aici?

În primul rând, oamenii cu bani au abandonat fotbalul din două motive:

*Intervenţia DNA  şi intrarea în închisoare a celor condamnaţi în „Dosarul Transferurilor“ a arătat că şmecheriile tipic româneşti şi folosirea cluburilor ca vehicule pentru spălare de bani nu mai merg. Cei care au înţeles acest lucru, s-au retras. Mulţi dintre cei care au recepţionat mai greu mesajul au intrat după gratii sau au mari şanse să ajungă acolo.

*Campioana Ligii I nu mai are accesul garantat în grupele Ligii Campionilor. Adică, adio milioanele venite de la UEFA. Astfel, câştigarea campionatului în România nu mai are miza de altă dată. Drept urmare, oameni ca Paszkany (CFR Cluj) şi Porumboiu (FC Vaslui) şi-au pierdut, brusc, interesul pentru fotbal, realizând că le va fi foarte greu să-şi amortizeze investiţia, în condiţiile în care au mici şanse de a pune mâna pe milioanele UEFA.

Vor bani pe un produs expirat 

Părăsite de oameni potenţi financiar, cluburile din Liga I au ajuns să fie ţinute în viaţă de banii din drepturile de televizare. Numai că, în acest moment, produsul numit Liga I s-a devalorizat puternic. S-a ajuns aici deoarece el a fost batjocorit, ani la rând, de finanţatorii care acum ba au dat bir cu fugiţii, ba stau după gratii. 

Microbistul român a înţeles că întrecerea internă înseamnă o bălăcăreală generală în care calitatea meciurilor se degradează de la un sezon la altul. Astfel, interesul pentru campionat a scăzut treptat, situaţie reflectată şi prin numărul tot mai mare al scaunelor goale de pe stadioane.

Cu toate acestea, Arpad Paszkany a crezut că poate da lovitura cu acest produs expirat. Patronul CFR-ului a cumpărat drepturile de televizare pentru Liga I prin intermediul unui off-shore din Malta, Intel Sky Broadcasting (ISB). Apoi, a mutat meciurile pe Look TV şi Look Plus, crezând că oamenii vor plăti pentru a viziona nişte confruntări lipsite de calitate. Această greşeală a fost ca un cui bătut în coşciugul Ligii I. Oamenii nu numai că nu s-au grăbit să-şi facă abonamente la Look TV, ci au şi învăţat să trăiască fără campionatul românesc, urmărind, în schimb, competiţii mult mai palpitante precum cele din Italia, Spania şi Franţa, care se şi transmit gratis.

Iorgulescu şi o necunoscută

Fără calitate, fără finanţatori şi de acum şi fără public, întrecerea internă e o competiţie muribundă. Iar dacă firma care a cumpărat drepturile de televizare nu va vira, în ianuarie, a doua tranşă de 15 milioane de euro, atunci un scenariu apocaliptic se va adeveri. Sunt şanse mari ca, la anul, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, să nu găsească nici acele 14 grupări care ar trebui, teoretic, să ia startul în noul format al Ligii I. 

După modelul Titanic, fotbalul românesc a lovit deja icebergul şi se scufundă încet, dar sigur, după cum arată o analiză „Adevărul“ în paginile 62-63. Rămâne de văzut câte cluburi au „bărci de salvare“ şi câte vor dispărea fără urmă. 

CITEŞTE ŞI:

*ANALIZĂ Radiografia unui fotbal bolnav: patroni penali şi echipe în insolvenţă. Ce perspective au cluburile din Liga I

171.000 de telespectatori au urmărit meciul Steaua – Dinamo la nivel naţional, pe toate categoriile de vârstă. A fost cel mai urmărit joc difuzat până acum de Look TV, însă, în acelaşi timp, şi cel mai mic rating produs de eternul derby din istoria audienţelor măsurate.

Cum s-au împărţit banii din drepturile TV pentru sezonul trecut

Club Sumă

Steaua 3.054.282

Astra 2.714.917

Petrolul 2.375.554

Dinamo 2.121.743

CFR Cluj 1.782.380

Pandurii 1.696.823

Botoşani 1.611.269

Ceahlăul 1.528.567

Oţelul 1.443.012

Viitorul 1.357.458

„U“ Cluj 1.271.954

Gaz Metan 1.189.203

Chiajna 1.103.648

FC Braşov 849.838

CSMS Iaşi 849.838

CSU Craiova 849.838

Tg. Mureş 849.838

Rapid 849.838

Sursă: prosport.ro

*Sumele sunt exprimate în euro.

*Banii s-au împărţit în funcţie de locul ocupat de fiecare echipă în clasamentul Ligii I în stagiunea 2013-2014.

*FC Braşov va încasa aceeaşi sumă ca restul nou-promovatelor (Rapid, Tg. Mureş, CSU Craiova şi CSMS Iaşi), deoarece a ocupat un loc retrogradabil, 15, şi a rezistat în Liga I, după ce FC Vaslui (locul 5) n-a primit licenţă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite