Fanii lui Everton i-au comemorat pe suporterii lui Liverpool morţi în tragedia de pe Hillsborough

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparent, poliţia a încearcat să-i ajute pe răniţi, dar de fapt forţele de ordine au muşamalizat cazul FOTO Mediafax
Aparent, poliţia a încearcat să-i ajute pe răniţi, dar de fapt forţele de ordine au muşamalizat cazul FOTO Mediafax

Pe data de 15 aprilie 1989, înaintea unui meci din Cupa Angliei dintre Notthingam Forest şi Liverpool, 96 de suporteri ai cormoranilor au murit în urma unei busculade create la una din porţile stadionului Hillsborough pe care urma să se desfăşoare partida. În semn de omagiu, suporterii lui Everton, echipă rivală a lui Liverpool, au comemorat victimele acelei tragedii.

Înainte de meciul pe care Everton l-a disputat în Premier League contra lui Newcastle, clubul gazdă a organizat un moment comemorativ în memoria celor 96 de victime care au murit pe data de 15 aprilie 1989. Oficialii şi suporterii lui Everton, marea rivală a lui Liverpool, au lăsat deoparte orice orgoliu şi au păstrat momente de reculgere în amintirea suporterilor cormoranilor morţi pe stadionul    Hillsborough.

Pe tabela stadionului lui Everton au fost proiectate chipurile celor decedaţi în tragedie, iar copiii de mingi au purtat tricouri cu numărul 96, reprezentând numărul victimelor din urmă cu 23 de ani. Chiar înainte de start, suporterii au păstrat un moment de reculegere, urmat de aplauze în memoria celor căzuţi din dragoste pentru fotbal.
Tragedia, pe lângă cele 96 de vieţi curmate, a rănit alte 766 de vieţi, făcând ca acest dezastru să fie cel mai crud din istoria fotbalului european.

Masacrul ar fi putut fi evitat

Prmierul Marii Britanii, James Cameroon, şi-a cerut scuze recent rudelor victimelor acelui dezastru din 1989, recunoscând că multe vieţi ar fi putut fi salvate dacă poliţia intervenea la timp. „Li s-a făcut o dublă injustiţie, ce a rămas necorectată timp de 23 de ani. Au pierdut persoane dragi, unele ce puteau fi chiar salvate şi s-a spus că totul a fost din vina lor. Oricine a pierdut un copil ştie că durerea nu te părăseşte. Dar să afli apoi că printr-o intervenţie hotărâtă puteau fi salvate atâtea vieţi nu face decât s-o sporească”, a acuzat Cameroon, care a aruncat vina pe forţele de ordine în acest caz teribil.

Adevărul a ieşit la iveală abia după 23 de ani, poliţia britanică având puterea de a recunoaşte că tragedia ar fi putut fi evitată. Pe deasupra, reprezentanţii forţelor de ordine au precizat că s-a încercat muşamalizarea situaţiei tragice şi că vina aparţine în totalitate poliţiştilor şi nu suporterilor care au murit atunci. „Au pierdut controlul şi apoi au spus minciuni scandaloase pentru a arunca vina în spatele fanilor lui Liverpool. Şi da, se poate spune că s-au mânjit cu sânge”, a fost reacţia recentă a şefului poliţiei britanice.

Reacţiile martorilor masacrului de pe stadionul Hillsborough după 23 de ani 

Supravieţuitorii tragediei de pe stadionul Hillsborough au făcut recent declaraţii uimitoare vizavi de acel dezastru. Toţi dintre cei chestionaţi au răspuns în cor că nu-şi doresc ca astfel de evenimente să mai aibă loc vreodată pe vreun stadion de fotbal.

„Să sperăm că astfel de situaţii nu vor mai avea loc vreodată. Sper totodată ca momentul comemorativ al suporterilor lui Everton să facă mai uşoară suferinţa rudelor celor decedaţi în 1989”.

„Îmi amintesc că am fost cu tatăl meu la acel meci la care foarte mulţi părinţi au venit împreună cu  copiii lor. Dar ei nu s-au mai întors acasă. Este o tragedie care nu trebuie să se mai întâmple”.

„Îmi amintesc acea zi şi cele petrecute atunci, nu eram la stadion din fericire, dar am aflat de tragedie la o jumătate de oră după ce s-a produs”.

„Cred că acest dezastru nu a unit doar oraşul Liverpool, ci o ţară întreagă, deoarece toţi englezii au trăit pe pielea lor această tragedie”.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite