Fed Cup: o victorie cu Belgia, primul pas spre revenirea în elită! Azi are loc tragerea la sorţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrogradată anul trecut din Grupa Mondială I, România vrea să se întoarcă în primul eşalon al tenisului feminin. Prima condiţie de îndeplinit e o victorie cu Belgia în acest weekend. Meciurile încep sâmbătă şi duminică de la ora 13.00, în direct pe DigiSport şi DolceSport.

Naţionala de Fed Cup a României caută victoria cu Belgia în faţa publicului bucureştean, partidele debutând sâmbătă, de la ora 13.00, la Sala Polivalentă. Fetele noastre n-au mai evoluat din Capitală de la victoria cu Serbia de pe zgura Arenelor BNR, din urmă cu trei ani,  iar punctul de legătură cu acel meci este Sorana Cîrstea, care n-a mai fost la lot de atunci.
După o experienţă mai puţin plăcută ca şi căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis, Ilie Năstase va reveni în aceeaşi poziţie, dar la echipa de fete. Nasty a declarat că va îndeplini rolul unei statui mişcătoare, adică va încerca să nu pună mare presiune pe fete între jocuri, dar nici nu va rămâne impasibil la ce se petrece pe teren: „Eu voi fi statuie, în primul rând, o să stau pe scaun acolo. Dacă mi se spune să mă mişc, mă mişc, dacă nu, stau pe scaun. Dacă nu-mi dau fetele motive, de ce să mă exteriorizez?“.
Pentru debutul său la Fed Cup, Năstase nu se va putea baza pe principala armă a României, Simona Halep, care şi-a luat o pauză de recuperare de o lună. „Din acest moment, nicio echipă nu mai e favorită, şansele sunt egale“, a reacţionat Năstase după anunţul retragerii. Într-adevăr, prezenţa Simonei pe teren era un avantaj pentru echipa noastră, din punctul de vedere al valorii şi al istoricului: Halep are 5-0 la meciuri directe cu Flipkens şi , chiar dacă e condusă la general cu 3-2, câştigase ultimele două confruntări directe cu Wickmayer.

Irina şi Sorana intră la simplu
Surprinzător, Irina Begu n-a apucat să joace niciun meci cu primele două jucătoare ale Belgiei, iar Sorana Cîrstea, anunţată pentru a intra la simplu, are un plamares echilibrat. Valoric însă, şi din punctul de vedere al ierarhiei WTA, româncele ar trebui să se impună în faţa Yaninei Wickmayer şi a lui Kirsten Flipkens. Prima tenismenă a Belgiei este avantajată de suprafaţă pentru că este o jucătoare care se bazează mult pe forţă, însă are lacune la celelalte capitole, în vreme ce Flipkens se asemănă oarecum cu Monica Niculescu. Şi ea foloseşte mult „sliceul“, dar nu cu dreapta, ci cu reverul.  Belgia a ajuns până în Grupa Mondială II după un parcurs foarte bun în 2016, câştigând toate meciurile de la turneul zonal din Israel cu Marea Britanie, Ungaria, Letonia şi Bulgaria, după care s-a impus în play-off-ul cu Serbia. E adevărat că din echipa sârbă nu au făcut parte Ana Ivanovici sau Jelena Jankovici, ci jucătoare din eşalonul secund.
"Va fi un pic mai greu, pentru că Simona, fiind numărul 4 mondial, a adus întotdeauna căte un punct, câte două, şi bineînţeles că vom simţi lipsa ei, însă vom încerca să ne vedem de treaba noastră şi să obţinem o victorie. Toate jucătoarele belgiene sunt foarte bune, nu aş putea spune că una anume este mai periculoasă sau mai puţin periculoasă. Trebuie să fim foarte atente, FedCup-ul întotdeauna este diferit faţă de competiţiile noastre. Aici nu e vorba de clasament", a  spus Irina Begu, care a adăugat că va fi urmărită de familie la întâlnirea de la Sala Polivalentă.

Am pierdut de trei ori cu belgiencele
România şi Belgia s-au mai întâlnit de trei ori în Fed Cup, toate disputele fiind tranşate de adversarele noastre. De fiecare dată sistemul de desfăşurare a fost cel mai bun din trei meciuri, această fiind prima confruntare care se joacă în sistemul cel mai bun din cinci meciuri  În 1975, Virginia Ruzici şi Mariana Simionescu au pierdut în faţa belgiencelor în Franţa, iar în 1995 Ruxandra Dragomir şi Cătălina Cristea au fost învinse în două dispute succesive găzduite în Spania.

Bilete de 90 şi de 150 de lei
Tragerea la sorţi a partidelor are loc vineri, iar zilele de meciuri sunt sâmbătă şi duminică, începând cu ora 13.00. Se vor juca câte două partide de simplu la începutul fiecărei zile şi, în cazul în care scorul este egal la doi, se va juca meciul al cincilea, decisiv, la dublu. Bilete se mai găsesc şi costă 90 sau 150 de lei pe zi, în funcţie de zona din tribună.

Sala e frumoasă, suprafaţa de joc se pliază pe jocul nostru şi suntem într-o formă bună Dimonique Monami, căpitan-nejucător Belgia


Echipa României
Irina Begu – locul 29 WTA
Monica Niculescu - 36
Sorana Cîrstea - 62
Patricia Ţig – 106
Căpitan-nejucător: Ilie Năstase

Echipa Belgiei
Yanina Wickmayer – locul 60 WTA
Kirsten Flipkens - 74
Elise Mertens - 83
Marina Zanevska – 123
Căpitan-nejucător: Dimonique Monami

Meciuri directe
Begu – Wickmayer 0-0
Begu – Flipkens  0-0
Cîrstea – Wickmayer 1-3
Cîrstea – Flipkens 1-0

Partide din Fed Cup
Grupa Mondială I

Cehia – Spania
Germania – SUA
Belarus – Olanda
Elveţia – Franţa

Grupa Mondială II
România – Belgia
Ucraina – Australia
Slovacia – Italia
Rusia – Taiwan
@ Dacă va câştiga în faţa Belgiei, România va juca pentru promovarea în primul eşalon cu o echipă care pierde în Grupa Mondială I. Dacă va pierde, va juca un baraj pentru menţinerea în Grupa Mondială II.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite