Formula 1. Cursă nebună în​ Ungaria: Bottas a produs un accident în lanţ. Ocon a câştigat surprinzător VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Pilotul francez al echipei Alpine, Esteban Ocon, a câştigat, duminică, în mod surprinzător, Marele Premiu al Ungariei, a XI-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, desfăşurată pe circuitul de la Hungaroring. El a fost urmat de germanul Sebastian Vettel (Aston Martin) şi de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes).

Cursa a fost dată peste cap în turul I de un accident provocat de finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes). Hamilton a ocupat la un moment dat locul 14, ultimul, dar a recuperat miraculos. Graţie acestei reuşite, el este noul lider al clasamentului piloţilor, înaintea lui Max Verstappen, al zecela în Ungaria.

Pe o pistă umedă, şi cu monoposturile echipate cu cauciucuri intermediare, Hamilton a plecat bine de pe prima poziţie, în timp ce colegul său, finlandezul Valtteri Bottas, locul 2 pe grilă, a avut un start slab, fiind depăşit de mai mulţi piloţi, inclusiv de britanicul Lando Norris de la McLaren-Mercedes (locul 6 la start). Bottas a frânat târziu înaintea primului viraj, l-a tamponat pe Norris, ceea ce a dus la mai multe ciocniri între piloţii din frunte.

Liderul clasamentului piloţilor, olandezul Max Verstappen de la Red Bull, locul 3 pe grilă, a fost şi el printre cei scoşi în decor, dar a putut continua cursa. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Bottas, Norris, mexicanul Sergio Perez (Red Bul), Charles Leclerc din Monaco (Ferrari) şi cu canadianul Lance Stroll (Aston Martin), toţi fiind nevoiţi să abandoneze.

Cursa a fost oprită cu steagul roşu, iar piloţii au intrat la boxe. După aproape 30 de minute, în care pista a fost curăţată de resturi, piloţii au plecat în turul de încălzire pentru un nou start de pe loc. Piloţii au observat că pista se uscase între timp şi la capătul turul de încălzire au intrat toţi la boxe, pentru a schimba pneurile intermediare cu cele slick. Toţi, cu excepţia lui Hamilton, care a răms pe pistă şi a oferit o imagine unică în Formula 1. Un start cu un singur monopost pe grilă, în condiţiile în care ceilalţi sportivi au plecat de la boxe, cu pneuri slick.

Hamilton a fost nevoit să intre la standuri şi el şi a ieşit pe locul 14, ultimul. Verstappen, căzut în urma accidentului din primul tur în coada plutonului, a ajuns pe locul 11 după reluarea cursei.

Noul lider a fost francezul Esteban Ocon de la Alpine, urmat de germanul Sebastian Vettel de la Aston Martin şi de canadianul Nicholas Latifi (Williams).

După 20 de tururi, Verstappen a urcat pe locul 9, iar Hamilton pe 11. În Turul 20, Hamilton a schimbat din nou pneurile, trecând de pe soft pe hard. Olandezul a procedat în acelaşi fel, turul următor, dar britanicul a trecut în faţa lui Verstappen. După 30 de tururi, septuplul campion mondial a ajuns pe 7, în timp ce Verstappen a răma s blocat în spatele australianului Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes), pe locul 12. Până în turul 35, la jumătatea cursei, britanicul a mai urcat două poziţii, ajungând pe 5, iar Verstappen, doar una, până pe 11.

În turul 48, Hamilton a mai intrat o dată la boxe, a trecut pe pneuri medii noi şi a mai câştigat două poziţii în final, una după o luptă pasionantă cu Fernando Alonso, şi cealaltă după ce l-a depăşit pe Carlos Sainz.

În frunte, Esteban Ocon a făcut o cursă sigură şi a trecut primul linia de sosire, o premieră în cariera lui, la vârsta de 24 de ani, dar şi pentru echipa sa.

Spaniolii Carlos Sainz jr. (Ferrari) şi Fernando Alonso (Alpine) au terminat pe locurile 4, respectiv 5, înaintea francezului Pierre Gasly (Alpha Tauri), clasat al şaselea şi care a stabilit cel mai bun tur al cursei.

Pe locurile 7-10 s-au clasat, în ordine, japonezul Yuki Tsunoda (Alpha Tauri), canadianul Nicholas Latifi şi britanicul George Russel (ambii Williams) şi Max Verstappen (Red Bull).

După aceste rezultate, Hamilton a urcat pe primul loc în clasamentul piloţilor, cu 192 de puncte, urmat de Verstappen - 186, şi de Lando Norris - 113.

Şi la constructori, Mercedes a trecut în frunte, cu 300 de puncte. Red Bull este pe locul 2, cu 290 de puncte, iar McLaren, pe 3, cu 163 de puncte.

În Formula 1 urmează pauza de vară. Etapa a XII-a, Marele Premiu al Belgiei, va avea loc, la 29 august, la Spa-Francochamps.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite