Fostul, actualul şi viitorul preşedinte al COSR va începe astăzi un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Morariu e şeful olimpismului românesc
Octavian Morariu e şeful olimpismului românesc

Mişcarea sportivă olimpică din România îşi alege astăzi şeful. Va fi o Adunare Generală fără surprize, deoarece pentru postul de preşedinte există un singur candidat, Octavian Morariu, aflat în faţa celui de-al treilea mandat.

Morariu (51 de ani) n-a avut contracandidat nici la precedentele alegeri, dar nici la cele din 2004, când i-a succedat în funcţie lui Ion Ţiriac, ale cărui proiecte le-a continuat şi dezvoltat.„Probabil lumea îşi dă seama că experienţa mea internaţională şi nivelul la care am ajuns sunt benefice sportului românesc. În plus, faptul că nu sunt un tip conflictual ci încerc să rezolv totul pe cale diplomatică, cred că reprezintă un atu pentru mine”, a explicat Octavian Morariu pentru „Adevărul” situaţia în care se află. Nici vice-preşedinţii săi, aflaţi în funcţie, n-au de ce să-şi facă griji, întrucât sunt siguri şi singuri pe locurile lor. Aşadar, structura de conducere a COSR va rămâne aceeaşi pentru încă patru ani, singurele schimbări putând fi cele din Comitetul Executiv, acolo unde sunt mai mulţi candidaţi decât locuri.

 Vrea reformă în sport

Pentru viitorul mandat, Morariu şi-a propus să se concentreze pe realizarea reformei în sport. „Dacă nu realizăm asta, nu vom putea progresa. Statul nu are cum să sprijine financiar sportul mai mult decât o face”, crede cel care înainte de fi şeful olimpismului românesc a condus ANST, echivalentul Ministerului Tineretului şi Sportului. Octavian Morariu este fost jucător de rugby şi primul român ales să joace în celebra selecţionată mondială Barbarians, iar din 2001 ocupă funcţii de conducere. A ocupat mai întâi scaunul de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby (2001-2003), apoi al ANST (2003-2004), iar din 2004 e la COSR.
A cerut să conducă sportul de performanţă
Din această ultimă poziţie a susţinut vara trecută, în timpul Olimpiadei de la Londra, ca sportul de performanţă să treacă în gestiunea COSR. Iniţiativa sa nu s-a materializat, însă relaţiile dintre Comitetul Olimpic şi Ministerul Tineretului şi Sportului au devenit mult mai strânse. „COSR este partenerul nostru şi trebuie să găsim împreună soluţii care să ajute sportul românesc. Nu putem discuta de o separare, câtă vreme nu avem un plan funcţional al acesteia”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul MTS, dând de înţeles că proiectul lui Morariu nu e o prioritate în acest moment.


Favorit la un loc în CIO
Personaj absent de pe piaţa scandalurilor din România, Octavian Morariu a avut totuşi şi contestatari. Aceştia îl acuză că de fapt urmăreşte un loc în Comitetul Olimpic Internaţional şi că dorinţa sa de a conduce sportul de performanţă e de fapt o încercare de a pune mâna pe bugetul alocat de stat sportului. „ În CIO nu eşti ales, ci cooptat aşa că n-am cum să influenţez eu decizia celor de acolo. Nu pot să mă duc să întreb, „dar pe mine când mă primiţi”, iar aşa zisa tentativă de a pune mâna pe banii dedicaţi sportului e o bazaconie. Am cerut să conducem sportul de performanţă pentru că Olimpiada e cea mai importantă competiţie a lumii, iar noi, COSR ul, nu putem oferi bani federaţiilor pentru că nu avem de unde”, a replicat Morariu. Posibila sa cooptare în CIO ar fi însă o lovitură importantă de imagine pentru România, ţinând cont că ultimul conaţional prezent acolo a fost Alexandru Siperco, acum mulţi ani.

Actuala şi viitoarea conducere a COSR

Preşedinte: Octavian Morariu

Vice-preşedinţi: Ana Pascu (scrimă), Alin Petrache (rugby), Nicu Vlad (haltere)

Secretar general : Ioan Dobrescu

 Concurenţă la Comitetul Executiv 13 locuri

4 locuri pentru federaţii /7 candidaţi: Ana Pascu (scrimă), Adrian Stoica (gimnastică), Gabriela Szabo (atletism), Ioan Bîrlădeanu (caiac- canoe), Ion Pandele (judo), Sorin Babii (tir), Ion Badea (ciclism)

4 locuri pentru personalităţi/ 7 candidaţi: Pierre de Hillerin, Elena Frâncu, Cristian Romanescu, Georgeta Andrunache, Irina Deleanu, George Boroi, Dumitru Graur

2 locuri pentru sporturile de iarnă/ 3 candidaţi: Puiu Gaşpar, Robert Raduly,  Florian Ticu

1 loc pentru sporturile de echipă/ 1 candidat: Gheorghe Vişan (volei)

1 loc pentru secretarul general

1 loc pentru trezorier 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite