Fotbalul european nu va mai fi vreodată la fel: 12 cluburi au anunţat oficial Super Liga Europeană pentru liniştea propriilor buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Super Liga Europeană de fotbal / FOTO thesuperleague.com
Super Liga Europeană de fotbal / FOTO thesuperleague.com

După informaţii pe surse, anunţuri din partea UEFA care anticipau seismul conturat duminică seară şi condamnări publice din partea premierului britanic Boris Johnson şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron, 12 cluburi europene au anunţat în mod oficial, duminică seară, că au căzut de acord să formeze o nouă competiţie: Super Liga Europeană.

Este vorba de 6 cluburi din Anglia (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United şi Tottenham), 3 din Spania (Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid) şi 3 din Italia (AC Milan, Inter Milan şi Juventus). PSG (Franţa) şi Bayern Munchen (Gerrmania) au refuzat, cel puţin deocamdată, să participe.

Dacă vor fi duse la capăt, planurile celor 12 cluburi ar reprezenta una dintre cele mai mari schimbări din istoria fotbalului european, punând în pericol nu doar viitorul Ligii Campionilor, ci şi al piramidei competiţionale interne din ţările implicate. 

Conform comunicatului transmis de reprezentanţii cluburilor, noul format competiţional ar implica meciuri jucate la mijlocul săptămânii, în timp ce fiecare club ar continua să joace şi-n campionatele interne, „păstrând astfel calendarul de partide interne care rămân în nucleul fotbalului de club”. Primul sezon ar urma să înceapă cât de curând cu putinţă, luna august fiind vehiculată drept un moment plauzibil pentru primele meciuri, iar alte trei cluburi ar putea să se alăture, conform comunicatului. Pentrul cluburile fondatoare, desigur, nu ar exista posibilitatea retrogradării.

Planurile - împinse de preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, care va fi şi primul şef al noi ligi, şi de reprezentanţii ai cluburilor Juventus şi Manchester United - nu sunt nicidecum unele recente, iar principalele organizaţii sportive şi-au făcut de mult cunoscute poziţiile. FIFA a spus că nu va recunoaşte o astfel de competiţie, iar jucătorii implicaţi nu vor mai putea participa la Cupa  Mondială. Sâmbătă, UEFA a anunţat că toţi jucătorii implicaţi în noua ligă vor fi primi interdicţii de a mai juca în campionatele interne şi în competiţiile europene şi ar putea fi chiar opriţi din a mai juca pentru echipele naţionale. 

Planul de afaceri perfect: fără retrogradări şi cu foarte mulţi bani

Nu e nevoie de nicio analiză complexă pentru a identifica motivaţia din spatele înfiinţării noii superligi europene - e vorba, pur şi simplu, de foarte mulţi bani. Conform comunicatului de presă, cluburile fondatoare vor primi în total 3,5 miliarde de euro doar „pentru sprijinirea planurile de investiţii în infrastructură şi pentru a compensa pentru impactul pandemiei de COVID-19”.

UEFA a sperat că reformarea Ligii Campionilor - care ar urma să includă 36 de cluburi - va stăvili dorinţa principalelor cluburi europene de a forma Super Liga Europeană. Se pare că nu a fost, însă, de ajuns, cele 12 cluburi considerând că pandemia „a accelerat instabilitatea modelului economic actual al fotbalului european”.

„În ultimele luni a avut loc un dialog între principalele părţi participante cu privire la viitorul format al fotbalului european. Cluburile fondatoare sunt de părere soluţia propusă nu rezolvă problemele fundamentale, inclusiv nevoia de a oferi mai multe meciuri de calitate superioară şi resurse financiare adiţionale pentru întreaga piramidă fotbalistică”, au anunţat reprezentanţii celor 12 cluburi.

„E lăcomie pură”

Reacţiile la anunţul de duminică seară pot fi împărţite în două categorii. Pentru oricine implicat în noua ligă, planurile sunt un cadou de la Dumnezeu pentru lume. Pentru oricine altcineva, un dezastru.

Boris Johnson a declarat că planurile sunt „foarte dăunătoare pentru fotbal”, iar Emmanuel Macron a aplaudat decizia cluburilor franceze de a refuza să participe. Majoritatea fanilor, mai aleşi cei ai cluburilor engleze de tradiţie, precum Arsenal, Liverpool şi Manchester United, sunt scârbiţi de decizia luată de cluburile lor. Un cunoscut jurnalist sportiv de la cotidianul britanic The Guardian scrie că „doar cineva care urăşte fotbalul poate să sprijine o super ligă europeană”.

Dar rezumatul cel mai bun al poziţiei majoritare în această problemă a fost făcut probabil de Gary Neville, fostul fundaş al echipei Manchester United: „Sunt dezgustat mai ales de Manchester United şi de Liverpool. Vor să se ducă într-o competiţie din care nu pot retrograda? E o ruşine totală. E lăcomie pură. Sunt nişte impostori. Patronii de la Manchester United, Liverpool, Chelsea şi Manchester City nu au nicio treabă cu fotbalul din ţară asta. Sunt o glumă absolută. A venit momentul să avem reglementări pentru a opri cluburile acestea din a avea atâta putere. Destul e destul”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite