Fotbalul nu este doar un joc, Scopul Comun pentru ca lumea să devină un loc mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când jucătorul de fotbal spaniol Juan Mata a lansat iniţiativa Scopului Comun (Common Goal) în 2017, a sperat să „schimbe lumea, chiar dacă într-o măsură mică”, relatează BBC.

Mijlocaşul celor de la Manchester United donează 1% din salariul său pentru fapte de caritate şi îi îndeamnă şi pe alţi fotbalişti să facă la fel. Spaniolul câştigă la clubul englez aproximativ 180.000 euro pe săptămână.

„Fotbaliştii sunt plătiţi foarte bine la acest nivel. Cu tot respectul pentru societate, este ca şi cum am trăi într-un balon, avem câştiguri obscen de mari. Viaţa mea de fotbalist nu este una normală. Mă sperie uneori faptul că sunt extrem de protejat. Când am cea mai mică problemă, cineva vine şi mi-o rezolvă. O viaţă normală este cea pe care o duc prietenii mei, care sunt în permanenţă în căutarea unui loc mai bun de muncă.”, a spus Juan Mata.

După 2 ani de la începutul iniţiativei, mai mult de 130 oameni s-au alăturat.

Luna trecută, două figuri importante ale fotbalului s-au alăturat acestei cauze, managerul celor de la Liverpool Jurgen Klopp, declarat cel mai bun antrenor din lume şi americanca Megan Rapinoe, câştigătoare a Cupei Mondiale. Aceştia au oferit discursuri importante, în cadrul galei Fifa din septembrie, despre modul în care oamenii implicaţi în fotbal ar trebui să fie mult mai responsabili faţă de societate.

„Acum este timpul pentru aceia care vor să facă un pas înainte.”, a spus Jurgen Klopp.

„Putem folosi această platformă pentru a fi oneşti cu noi înşine, pentru a împărtăşi din valorile noastre, pentru a spune ce gândim sau pentru a arăta care este scopul fotbalului, iar Megan este un exemplu, mai ales pentru discursul ei emoţionant. Cred că puterea fotbalului şi a sportului în general este uriaşă, ar trebui să realizăm cu toţii.”, a declarat Juan Mata pentru BBC.

Giorgio Chiellini şi Mats Hummels sunt alte figuri fotbalistice importante care iau parte iniţiativei Scopului Comun.

4 jucători din Premier League fac parte din comunitate: Kasper Schmeichel, Charlie Daniels, Leon Balogun şi Isaac Christie-Davies.

Dintre proiectele de caritate sunt amintite: promovarea păcii în Columbia, lupta împotriva HIV şi SIDA în Nigeria, scăderea şomajului în Marea Britanie.

Serge Gnabry, jucătorul celor de la Bayern Munich, şi-a petrecut o perioadă din vară în Coasta de Fildeş pentru întâlniri cu una dintre organizaţiile cu care colaborează.

„Ideea este nu doar să plăteşti aceşti bani, ci să mergi să vizitezi locul în care banii tăi au fost investiţi, să vezi care este impactul produs, să îi vezi pe oamenii pe care-i ajuţi. Visul nostru este ca într-o zi 1% din banii fotbalului profesionist să meargă către cauze sociale.”, a mai spus spaniolul Juan Mata.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite