Fotbalul plânge: mesajul Federaţiei Române după moartea Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai. FOTO: frf.ro
Regele Mihai. FOTO: frf.ro

Forul condus de Răzvan Burleanu a reacţionat la cel mai trist eveniment al zilei, postând un comunicat emoţionant pe pagina oficială.

Potrivit frf.ro, Majestatea Sa s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi s-a stins din viaţă în cursul zilei de 5 decembrie, la reşedinţa privată din Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Mihai I a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, până pe 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moştenitor Carol, Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen.

Federaţia Română de Fotbal regretă dispariţia regelui Mihai I al României! Condoleanţe familiei regale şi tuturor celor apropiaţi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Primul meci al echipei naţionale, organizat de Casa Regală

Prima partidă din istoria echipei naţionale de fotbal a României s-a disputat pe 8 iunie 1922, la Belgrad, împotriva echipei naţionale a Iugoslaviei. Meciul a fost organizat cu ocazia "Marii serbări sportive de la Belgrad", organizată pentru a celebra nunta Principesei Mărioara cu Alexandru I al Iugoslaviei. 

Pasaje din cartea "Istoria Echipei Naţionale de Fotbal a României", scrisă de Cătălin Oprişan:

Pe 20 februarie 1922, la Bucureşti, are loc logodna Principesei Mărioara (fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand) cu Alexandru I, Regele Serbiei. Nunta este programată pentru 8 iunie, la Belgrad. Spre seară, are loc un dineu, la vechiul Palat Regal. Aici ajung Dragutin Kostic, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor din Belgrad, dar şi doctorul Nicolae Sabu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, ori Mario Gebauer, cel care adusese, cu mulţi ani în urmă, prima minge de fotbal "originală" în România, fost campion cu "Olympia".

...............

Se stabileşte ca pe 9 aprilie reprezentativele de fotbal ale Bucureştilor şi Belgradului să joace un meci amical la "Bolta rece". Partida are loc la data stabilită, se termină la egalitate, 2-2. Atunci se ia decizia unei "revanşe" prieteneşti, pe 8 iunie, pe tărâm sârbesc. Gebauer merge în audienţă la Regina Maria, îi propune partida, iar aceasta acceptă. E 12 aprilie, Majestatea Sa îl însărcinează pe Gebauer cu creionarea lotului. Va fi vorba despre o naţională de fotbal a României Întregite, nu de o selecţionată oarecare. Concret, din 12 aprilie până pe 8 iunie, Mario are la dispoziţie mai puţin de două luni pentru a pregăti întâiul joc din istoria echipei naţionale de fotbal a României.

................

8 iunie nu a fost o zi dedicată numai fotbalului. S-au dat "Mari serbări sportive la Belgrad", după cum titra "Ecoul sportiv". S-a alergat, s-a aruncat cu discul, au fost concursuri de triplu-salt. Trei regi au luat loc în tribunele stadionului "SK Jugoslavija": Ferdinand al României, Alexandru I al Iugoslaviei şi George al II-lea al Greciei. Alături de ei, 5.000 de spectatori. Arbitrul austriac Heinrich Retschuri a fluierat începerea meciului la ora locală 15:00.

Gazdele au deschis scorul în minutul 35, din lovitură de la 11 metri, după ce Hirsch atinsese balonul cu mâna. "Feri" Ronay a punctat şi el, înainte de pauză. Sârbii au trimis balonul de două ori în bară, apoi Aurică Guga a marcat golul victoriei. Fragmente din cronica jocului apărută în cotidianul "Dimineaţa", 15 iunie 1922 (asupra textului nu s-a făcut niciun fel de intervenţie): "Golul marcat de jugoslavi e datorită unui penalti, la 11 metri de bare, după 34 minute de joc (...) Imediat, apoi, românii încep să atace energic şi după 10 minute tot dintr-un penalti de la 11 metri, reuşesc să egaleze printr-un shoot făcut de domnul Romani (CA Oradea). În a doua repriză echipa română îşi desfăşoară jocul tehnic şi este vădit superioară echipei Jugoslaviei. (...) La 25 de minute după începerea reprizei II, domnul Guga (U Cluj) reuşeşte a marca un gol; datorită numai hazardului, două goluri sunt scăpate, ambele lovind stâlpii şi deviind în exterior (...)".

Cupa Regelui Alexandru, cucerită de naţionala noastră la jocul de debut, poposea, pentru o săptămână, la Bucureşti, apoi era trimisă către Transilvania, spre a fi văzută de către toţi "sportsmanii" din întreaga ţară.

Iugoslavia - România 1-2

Au marcat: Sifer (35 - pen) / Rony (41 - pen), Guga (61)

Iugoslavia: Fridrih - Sifer, Kujundzic - Sterk, Dubravcic (Cpt), Rupec - Sojat, Vinek, Perska, Zinaja, Babic. Antrenor: Dr. Veljko Ugrinic.

România: Ritter - Szilagy, Hirsch - Jakobi, Honigsberg, Zimmermann - Guga (Cpt), Frech, Schiller, Ronay, Auer. Antrenor: Teofil Morariu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite