Fotbalul românesc, în stadiul terminal: Ce ne arată umilinţele din Liga Naţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne va fi dor de Vlad Chiricheş, când se va retrage de la naţională. Pentru că, la ora actuală, n-avem un fundaş mai bun
Ne va fi dor de Vlad Chiricheş, când se va retrage de la naţională. Pentru că, la ora actuală, n-avem un fundaş mai bun

Naţionala a încheiat seria partidelor din luna iunie cu un rezultat catastrofal: 0-3 cu Muntenegru. Şi se îndreaptă spre eşalonul al treilea al Ligii Naţiunilor, lângă Kosovo, Feroe şi Gibraltar. E rezultatul firesc pentru un sistem bolnav în care competenţa nu contează.

Naţionala României a decăzut, însă a rămas cu o „calitate“ incontestabilă: e capabilă mereu să te surprindă. În mod negativ, ce-i drept! Pentru că, atunci când ai impresia că mai rău de atât nu se poate, tricolorii îţi arată contrariul.

La începutul lunii, când România s-a făcut de râs, la Podgorica, în înfrângerea cu Muntenegru (0-2), toată lumea a fost convinsă că tricolorii nu pot juca mai rău de atât. Ei bine, marţi seară, la zece zile distanţă, Chiricheş şi colegii săi au dovedit că pot atinge noi culmi ale ruşinii. Oricând! Acest eşec, 0-3 cu Muntenegru pe stadionul din Giuleşti, e încă o dovadă că fotbalul românesc e în cădere liberă.

Bineînţeles, acum curg acuzele în toate direcţiile şi se pot scrie pagini întregi despre motivele pentru care am ajuns aici. „Adevărul“ vă oferă însă trei dintre explicaţiile principale pentru această situaţie dezolantă, dar nicidecum surprinzătoare.

Afis

Răzvan Burleanu (stânga) şi Gino Iorgulescu, doi oameni pentru care nu există demisie de onoare

1. Politicul s-a băgat şi în fotbal

Se spune că peştele de la cap se împute, iar situaţia actuală a fotbalului românesc arată exact acest lucru. Oamenii care conduc Federaţia şi Liga au ajuns acolo, nu datorită competenţei lor, ci pentru că au „spate“ politic. S-a spus, nu o dată, că Vasile Dîncu, actualul ministru al Apărării, a ghidat din culise propulsarea lui Răzvan Burleanu (37 de ani) în fruntea FRF. Iar în ceea ce îl priveşte pe Gino Iorgulescu (66 de ani), şeful LPF, lucrurile sunt şi mai clare: în noaptea dinaintea alegerilor din 2013, primele câştigate de Gino, acesta s-a „antrenat“ cu nişte politicieni influenţi, la vremea respectivă. Concret, fostul internaţional i-a adunat pe preşedinţii de cluburi, adică pe votanţii de a doua zi, la o întâlnire la care au participat Liviu Dragnea, preşedinte executiv la PSD în acel moment, plus Victor Ponta, premierul României atunci. Sunt şi poze de la întâlnirea respectivă.

Iar când ai „spate“ politic, rezultatele tale nici nu mai contează! Şi ajungem în situaţia actuală, în care alegerile de la FRF şi LPF au fost câştigate de Burleanu, respectiv Iorgulescu, cu unanimitate de voturi. Fără ca cei doi să fi avut vreun contracandidat! 

Pe scurt, în acest moment, fotbalul românesc funcţionează după spiritul de gaşcă. E irelevant cât de bun eşti sau ce rezultate ai (sau n-ai!), important e să fii în în gaşca potrivită! Restul se rezolvă prin jocuri de culise şi cu ajutorul unei maşinării de voturi. Şi drama nu e că Burleanu şi Iorgulescu rămân în funcţii, în acest fel, de mai bine de 8 ani. Problema principală e că lucrurile au stat exact la fel şi când erau Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, la Federaţie, respectiv, la Ligă. Şi, cel mai probabil, vom asista la o situaţie identică, în momentul în care se vor schimba conducerile FRF şi LPF. Pentru că sistemul e bolnav. Şi respinge imediat orice tentativă de schimbare / însănătoşire.

Stoichita

Când era la FCSB, Mihai Stoichiţă primiea indicaţii telefonice de la Gigi Becali. Acum îşi dă cu părerea despre selecţionerul naţionalei

2. Incompetenţa la putere

Când eşti slab, ajuns la vârf fără să ai nicio calitate pentru funcţia pe care o ocupi, te vei înconjura de oameni şi mai slabi ca tine. Care să nu reprezinte vreo ameninţare pentru postul tău. Exact aşa a procedat şi Răzvan Burleanu, la federaţie. Iar dovada cea mai bună e numirea lui Mihai Stoichiţă (68 de ani) în funcţia de şeful Comisiei Tehnice FRF. Vorbim despre omul care are un cuvânt greu de spus în privinţa numirii selecţionerilor la diferite loturi naţionale.

Ce a produs acest cerc al slăbiciunilor la federaţie? Edward Iordănescu (43 de ani) a ajuns selecţioner la prima reprezentativă, iar Florin Bratu (42 de ani) e la România U21. Vorbim despre doi tehnicieni ale căror CV-uri nu-i recomandă pentru aceste posturi. Iar rezultatele se văd.

Mai grav e că, atunci când un antrenor competent, Ladisalu Bölöni (69 de ani), a fost în cărţi pentru funcţia de selecţioner, soarta sa a fost decisă de... Stoichiţă! Care a tras sforile pentru numirea lui Edward Iordănescu, ştiind că Bölöni i-ar evidenţia incompetenţa. Pe când Edi, mulţumit că a ajuns selecţioner, a acceptat să fie supervizat de un om care a fost fotografiat pe banca FCSB-ului, primind indicaţii telefonice de la Gigi Becali!

puscas

George Puşcaş, „lemn“ în faţa porţii

3. Lipsa incontestabilă de valoare

Dincolo de sistemul grav bolnav al fotbalului românesc, la nivel de conducere, mai există o problemă care nu poate fi pusă nici în cârca lui Burleanu sau Stoichiţă. Vorbim despre calitatea slabă a fotbaliştilor români, la ora actuală. 

S-a ajuns aici pentru că n-avem ştiinţa de a creşte jucători. Asta la nivel de copii şi juniori. Iar dacă apare vreun fotbalist mai de Doamne-ajută, el are şanse foarte mici de a progresa, având în vedere că va face primii paşi în Liga I. Adică, o competiţie înfiorător de slabă, desfăşurată într-un mediu toxic. Aici, fotbalul e mai mult vorbit decât jucat, cum a zis foarte bine Gheorghe Hagi. Pentru că accentul se pune pe „vopsirea“ jucătorilor. Aşa se face că avem „Maradona“,„Lampard“ sau „Mbappe“, dar când echipa naţională iese în lume, Muntenegru ne dă cu terenul în cap! 

Becali

În lipsa rezultatelor sportive, în curând, ne vom delecta, din nou, cu declaraţiile ilogice ale lui Gigi Becali

Ce urmează? Nimic bun

Pentru fotbaliştii de la echipa naţională, urmează vacanţa de vară. Exact aşa cum a anunţat căpitanul Vlad Chiricheş, după umilinţa cu Muntenegru. Tot în vacanţă vor intra şi conducătorii fotbalului românesc. Iar dezastrul din această lună va fi dat uitării până în septembrie, când sunt programate ultimele două partide din Liga Naţiunilor. Între timp, se va relua Liga I, cu mult zgomot pentru nimic, cu mizele noastre mici, cu acuze şi jigniri. Şi vom continua să trăim din amintirile lăsate de Generaţia de Aur, pregătindu-ne pentru o retrogradare în Liga C a Naţiunilor. Unde ne aşteaptă marile confruntări cu Gibraltar, Feroe şi Kosovo.  

CITEŞTE ŞI:

Burleanu, dialog şocant cu Bölöni: Ce i-a spus despre naţionala din Muntenegru

România, de râsul curcilor: Detalii care arată dimensiunea ruşinii din meciul cu Muntenegru

România, revoltată: Fotografia care pune sare pe rana oamenilor după umilinţa cu Muntenegru

3 calificări are România în cele 12 turnee finale care s-au organizat în ultimii 22 de ani: Euro 2000, Euro 2008 şi Euro 2016. La un Mondial n-am mai fost din 1998.      

Liga B a Naţiunilor, grupa a 3-a, etapa a 4-a

Bosnia – Finlanda 3-2

România – Muntenegru 0-3

Clasament

1. Bosnia 4 2 2 0 6-4 8

2. Muntenegru 4 2 1 1 6-3 7

3. Finlanda 4 1 1 2 5-5 4

4. România 4 1 0 3 1-6 3

Locul 1 promovează în Liga A, iar locul 4 retrogradează în Liga C.

România, în Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*4 iunie (Stadion Gradski, Podgorica): Muntenegru – România 2-0

*7 iunie (Stadion Bilino Polje, Zenica): Bosnia – România 1-0

*11 iunie (Stadion Giuleşti): România – Finlanda 1-0

*Marţi (Stadion Giuleşti): România – Muntenegru 0-3

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Informaţiile legate de televizările şi orele ultimelor două partide vor fi anunţate, ulterior.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite