FOTO Ce fac acum jucătorii Suediei care au învins România la Campionatul Mondial din 1994

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Hagi şi  regretatul Klas Ingesson FOTO Gulliver Getty Images
Gică Hagi şi  regretatul Klas Ingesson FOTO Gulliver Getty Images

Naţionala României întâlneşte în această seară Suedia (ora 21.30, PRO TV), la 24 de ani de la cea mai amară înfrângere din istoria tricolorilor.

Naţionala de fotbal a României joacă în această seară un meci amical cu Suedia, selecţionată calificată la Mondialul din Rusia. Este primul meci dintre cele două echipe de la CM din 1994.
Jucătorii echipei naţionale vor purta banderole negre în memoria fostului internaţional Nicolae Tilihoi, iar înaintea începerii partidei cu Suedia va fi păstrat un moment de reculegere. De asemenea, au fost anulate două evenimente festive, parada suporterilor şi concertul trupei Voltaj.
Românii vin după victoria din Israel cu 2-1 şi e de aşteptat ca “eroii” acestui meci, Stanciu, Mitriţă şi Ţucudean să primească mai multe minute de joc din partea lui Cosmin Contra. Pe de altă parte, Suedia a pierdut cu 2-1 meciul cu Chile de la Stockholm. Antrenorul echipei nordice este Janne Andersson (55 de ani) , iar cei mai periculoşi jucători sunt atacanţii Toivonen (Toulouse) şi Guidetti (Alaves) şi mijlocaşii Larsson (Hull) şi Durmaz (Toulouse)

Primul meci după 24 de ani

Jocul dintre România şi Suedia este primul dintre aceste naţionale după sfertul de finală de la Cupa Mondială din 1994, cea mai dureroasă înfrângere a Generaţiei de Aur. Tricolorii au avut trei şanse mari pe parcursul acelei partide, însă suedezii au revenit din aceste moment critice şi s-au calificat în semifinale după lovituri de departajare. Reamintim că:
- tricolorii au egalat în minutul 88 prin Răducioiu, după ce Brolin deschisese scorul 10 minute mai devreme. Aveau astfel un mare ascendent moral.
- România a preluat conducerea în prelungiri, prin acelaşi Răducioiu, care a punctat în minutul 101. Cu 5 minute rămase din meci, înaltul Kennet Andersson a sărit mai mult ca Florin Prunea şi a trimis meciul la lovituri de departajare.
- la penaltyuri, suedezii au ratat prima lovitură, după ce Hakan Mild a trimis peste poartă. Din păcate, şuturile lui Dan Petrescu şi Belodedici au fost respinse de Thomas Ravelli.

Cu ajutorul lui Erik Karlsson, jurnalist la Aftonbladet, am aflat ce mai acum fotbaliştii suedezi care ne-au îndureat în urmă cu 24 de ani. Din păcate, şi din generaţia de aur a suedezilor a dispărut un jucător, fostul mijlocaş Klas Ingesson, răpus de cancer. Românii l-au pierdut pe Didi Prodan din acea naţională de excepţie, care i-a mai avut în teren contra Suediei, în afara lui Didi, pe Prunea, Petrescu, Belodedici, Selymeş. Lupescu, Popescu, Hagi, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu şi Răducioiu, iar pe parcurs a mai intrat şi Basarab Panduru. 


Ce fac acum „călăii” României

Portar
Thomas Ravelli – împreună cu fratele său geamăn are o companie care ajută cluburile mici să facă profit de pe urma vânzării unor produse diverse.

Fundaşi
Roland Nillson – antrenor la echipa Under 21 a Suediei.
Patrick Andersson – lucrează la o companie care construieşte baze sportive.
Joachim Byorklund – antrenor secund la Hammerby, în prima ligă suedeză.
Roger Ljung – agent de jucători.

Mijlocaşi
Stefan Schwarz – locuieşte în Portugalia, unde deţine un resort. A fost în centrul atenţiei tabloidelor pentru că a reuşit să slăbească foarte multe kilograme.
Klas Ingesson – a murit de cancer în 2014.
Hakan Mild – a fost director sportiv la IFK Goteborg, acum lucrează pentru o companie producătoare  de îngheţată şi e comentator expert la un radio suedez.
Thomas Brolin – are o companie de curaţănie. A jucat poker foarte mulţi ani, fiind prezent la câteva competiţii mari.

Atacanţi
Martin Dahlin – agent de jucători.
Kennet Andersson – face parte din conducerea clubului IFK Goteborg. A început o carieră în atletism şi a cucerit aurul la săritura în lungime la categoria plus 50 de ani.

Au intrat pe parcurs
Pontus Kamark – comentator expert la televiziunea suedeză care transmite meciurile echipei naţionale şi din Liga Campionilor.
Henrik Larsson – a fost antrenor principal la Helsinborg, dar a plecat după ce echipa a retrogradat. În căutarea unui nou job. Băiatul său joacă vârf la Suedia Under 21.

Tomas Brolin, la masa de poker

Imagine indisponibilă

Stefan Schwarz a tras din greu pentru a avea un abdomen perfect FOTO Aftonbladet.se

Imagine indisponibilă

Kenen Anderson e campion la categoria plus 50 de ani la săritura în lungime

Imagine indisponibilă

Henrik Larson a fost antrenor la Helsingborg

Imagine indisponibilă
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite