FOTO Zece incidente care au marcat lumea sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul istoriei evenimentele sportive nu au adus doar momente de bucurie şi distracţie, fiind situaţi în care au avut loc incidente care au dus la moartea sau rănirea a sute de persoane.

Incidentele majore pe care le-a cunoscut lumea sportului au marcat memoria colectivă a celor care a au urmărit acele evenimente, dar mai ales a celor care au fost prezenţi în locurile unde acestea au avut loc.

Articolul de faţă aminteşte zece  incidente care nu vor fi uitate niciodată de istoria evenimentelor sportive mondiale, cu toate că lista tragediilor sportive este mult mai mare.

1.Incidentul de pe Stadionul Central Lenin

image

FOTO: list25.com

Evenimentul nefericit a avut loc în 20 octombrie 1982, pe Stadionul Central Lenin din Moscova, în timpul returului din Cupa UEFA desfăşurat între Spartak Moscova şi HFC Haarlem. Potrivit rapoartelor oficiale, incidentul a început când unei tinere i-a căzut un pantof şi s-a oprit să-l ia de jos. Oamenii din spatele ei au încercat să se oprească, dar s-a produs o îmbulzeală generală care a dus la moartea a 340 de persoane.

2.Estadio National

Estadio National din Lima a fost locul unde pe 24 mai 1964 au murit 318 persoane în timpul meciului dintre Peru şi Argentina. Evenimentul declaşantor a fost momentul în care un gol al naţionalei statului Peru a fost anulat, suporterii începând să protesteze violent ceea ce a dus la intervenţia forţelor de ordine. Gazul folosit de aceştia a fost cauza care a stat la baza morţii susţinătorilor echipei naţionale a statului Peru.

3.Incidentul de pe stadionul Hillsborough

image

FOTO: list25.com

Incidentul de pe stadionul Hillsborough a avut loc pe 15 aprilie 1989 în timpul meciului din semifinala cupei Angliei dintre Nottingham Forest şi Liverpool. Din cauza fanilor care s-au urcat pe gardurile stadionului, o parte a peluzei s-a prăbuşit, ceea ce adus la moartea a 96 de persoane.

4.Revolta de lângă stadionul Port Said

image

FOTO: list25.com

Revolta de lângă stadionul Port Said a avut loc pe 1 februarie 2012 în Egipt, după meciul dintre echipele Al-Masry şi Al-Ahly. Fanii echipei Al-Masry i-au atact pe cei ai clubului Al-Ahly cu pietre, cuţite şi alte obiecte, 79 de persoane fiind ucise.

5.Incidentul de la „poarta numărul 12”

După un meci dintre principalele echipe din Buenos Aires, Boca Juniors şi River Plate, o busculadă de la poarta numărul 12 a dus la moartea a 71 de suporteri ai Bocăi şi rănirea a altor 150. Incidentul în cauză este considerat cea mai mare tragedie sportivă din Argentina.

6.Incendiul de pe stadionul Valley Parade al echipei Bradford

Considerat cel mai mare incendiu de pe un stadion din Anglia, incidentul de pe stadionul Valley Parade din Bradford a avut loc pe 11 mai 1985 în timpul meciului cu Lincoln. Iniţial, un incendiu din tribună s-a extins rapid şi a provocat moartea a 56 de persoane şi rănirea a altor 256.

7. Tragedia de pe stadionul Heysel

image

FOTO: zimbio.com

Incidentul de pe stadionul Heysel a avut loc pe 29 mai 1985 în Bruxelles, chiar înainte de începerea finalei Cupei Campionilor Europeni disputate între Liverpool şi Juventus. Dezastrul a avut loc în urma altercaţiei între fanii celor două echipe, când gardul care le separa s-a prăbuşit ceea ce a dus la moartea a 39 de fani ai echipei Juventus.

8.Dezastrul de pe stadionul Armand Cesari

image

FOTO: list25.com

18 persoane au murit şi câteva mii au fost rănite pe 5 mai 1992 în urma prăbuşirii unei peluze a stadionului Armand Cesari din Franţa. Tragedia s-a produs din cauza structurii neconsolidate a stadionului.

9.Masacrul echipei Israelului la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972

În timpul Jocurilor Olimpice disputate la Munchen în 1972, 11 membri ai echipei israeliene au fost luaţi prizonieri de un grup palestinian cunoscut drept „Septembrie Negru”. Cei 11 sportivi din Israel au fost executaţi, precum şi un ofiţer de poliţie german.

10.Moartea lui Ayrton Senna

image

FOTO: list25.com

1 mai 1994 este o zi neagră în istoria sporturilor auto, fiind ziua în care triplul campion de Formula 1, Ayrton Senna, a murit. Aflat în fruntea plutonului în cursa din Marele Premiu al statului San Marino, Ayrton Senna a murit după ce a pierdut controlul maşinii care s-a lovit de un zid de beton.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite