Franţa, o campioană batjocorită: De ce glumele pe seama naţionalei de fotbal înseamnă o ignoranţă crasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mbappe

„Africa a câştigat trofeul“, a fost o glumă de prost gust, care a circulat în mediul online, după finala de duminică. Nu doar că e o prostie să susţii aşa ceva, dar statistica arată că Franţa a „exportat“ cei mai mulţi jucători către alte naţionale participante la CM 2018.

România n-a fost implicată cu nimic în finala Mondialului din 2018, însă cei mai mulţi microbişti din ţară s-au declarat suporteri înflăcăraţi ai Croaţiei.

O echipă admirabilă, provenită dintr-o ţară cu o populaţie de patru milioane de oameni, Croaţia a câştigat respectul planetei fotbalului şi a ieşit cu fruntea sus, inclusiv după finala de la Moscova. Dacă Zlatko Dalici, elevii săi, dar şi fanii croaţi au acceptat cu demnitate înfrângerea în faţa Franţei, în schimb, în România, s-au găsit foarte mulţi oameni care au transformat rezultatul finalei într-un prilej de a lansa atacuri cu tentă rasistă şi xenofobă asupra echipei Franţei! 

Pornind de la faptul că în lotul convocat de selecţionerul Didier Deschamps au fost 18 jucători cu origini africane, s-a tras o concluzie eronată şi ridicolă: Nu Franţa a câştigat Mondialul, ci o selecţionată africană! În realitate însă, aceşti 18 jucători ai „cocoşilor“ fie că s-au născut în Franţa în familii de imigranţi, fie că au crescut în Franţa. Ei sunt cetăţeni ai Franţei, produs al fotbalului francez. Franţa le-a oferit cele mai bune condiţii şi acum, absolut meritat, a câştigat un titlu mondial de pe urma lor.

La o zi după finala de la Moscova, presa internaţională a oferit chiar o statistică, din care reiese cât de ridicole sunt aceste acuze la adresa Franţei. Concret, 25 din cele 32 de naţionale care au participat la CM 2018 au avut cel puţin un fotbalist în lot cu origini străine! Şi, atenţie, Franţa a avut cei mai mulţi jucători care s-au născut în Hexagon, însă au evoluat pentru alte naţionale la acest Mondial! 

Naturalizarea înseamnă altceva

Mulţi au impresia eronată că francezii au recurs la naturalizări pentru a-şi forma o naţională puternică. De fapt, în echipa Franţei care a cucerit titlul mondial n-a existat niciun jucător naturalizat. Acest termen se referă la cazuri în care un fotbalist născut într-o altă ţară optează să joace pentru o naţională cu care fie că n-are nicio legătură, fie că are nişte legături ancestrale.

Aşa s-a întâmplat că, spre exemplu, naţionala Qatar-ului a participat în preliminariile pentru CM 2018 cu fotbalişti precum Amine Lecomte-Addani, Pedro Miguel Correia, Rodrigo Barbosa Tabata, Luiz Ceará şi Sebastián Soria! 

Pentru a opri acest trend care ar devaloriza fotbalul la nivelul echipelor naţionale, FIFA a tot îngreunat condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea naturalizărilor. De exemplu, un jucător sud-american care vrea să joace pentru Qatar trebuie, mai întâi, să evolueze cinci ani în campionatul intern din această ţară.

7 echipe participante la CM 2018 au avut loturi formate exclusiv din jucători născuţi în ţările pentru care au jucat: Columbia, Mexic, Iran, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Germania şi Brazilia.    

Câţi jucători născuţi pe teritoriul Franţei au jucat pentru alte naţionale la CM 2018

Maroc – 13 jucători

Senegal – 12 jucători

Tunisia – 7 jucători

Portugalia – 2 jucători

Elveţia – 1 jucător

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite