Fundaţia Alexandrion a organizat o dezbatere privind nevoile de finanţare ale sportului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de reprezentanţi ai autorităţilor, ai sportivilor  de mare performanţă şi  ai presei au fost prezenţi miercuri, 26 ianuarie, la dezbaterea găzduită de Fundaţia Alexandrion  pe tema nevoii de finanţare în sportul românesc.

Dezbaterea   s-a ţinut la Hotelul Hilton Athenee Palace,fiind moderată de jurnalistul Radu  Naum. Pornind de la faptul că performanţa necesită şi în acest domeniu investiţii financiare consistente, participanţii au trasat   ridicat principalele problemele dificile în domeniu, au făcut recomandări şi  au fixat puncte de interes. O sinteză a dezbaterii va fi  înaintată  atât guvernului cât şi legislativului. De asemenea,discuţiile au scos în evidenţă şi ezitările mediului privat în sponsorizarea sportului.

“Prima direcţie ar fi accesul egal la banul public, atât pentru structurile sportive publice, cât şi pentru cele private, iar serviciile sportive ar trebui descentralizate şi responsabilitatea ar trebui împărţită cu autorităţile locale”, a spus Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. Aceasta a mai atras atenţia asupra faptului că, atât timp cât nu vor exista campionate naţionale de anvergură, iar cluburile sportive şcolare nu pot furniza sportivi buni cluburilor universitare, România nu va reuşi să facă performanţă sportivă la nivel internaţional.

“Finanţarea federaţiilor se află acum pe un trend bun, însă cluburile sportive nu sunt finanţate. Din păcate, trebuie să ne bazăm în primul rând pe bani publici pentru finanţare, pentru că nu reuşim să generăm evenimente suficient de mari care să atragă finanţare privată”, a mai adăugat Tocală.

În ceea ce priveşte finanţarea individuală a sportivilor, potrivit noului Cod Fiscal, locurile 1-6 beneficiază de premiere financiară, locurile 4, 5 şi 6 fiind scutite şi de plata impozitelor şi a taxelor aferente. Cu toate acestea, odată retraşi din activitate, unii dintre sportivi au o viaţă plină de privaţiuni. “Salariul unui profesor de sport, pentru că asta este meseria noastră de bază, este de 1.400 de lei, ceea ce este inacceptabil”, a menţionat multipla campioana, gimnasta Corina Ungureanu, actualmente preşedinte al Clubului Sportiv Ploieşti.

Cei prezenţi la dezbatere au ridicat şi problema stabilirii unor sporturi prioritare, care să includă atât sporturi cu tradiţie în România, cât şi sporturi care au capacitatea de a genera un capital important de imagine. “Avem nevoie de o reorganizare a sistemului. La 3,2 milioane de elevi, cât sunt în sistemul preuniversitar, avem înregistraţi doar 12.000 de sportivi. Dacă luăm şi fedraţiile, ajungem la un total de 250.000 de sportivi înregistraţi în România. În mod evident, la noi sportul este subfinanţat. Să nu uităm că sunt state în care bugetul unei singure Federaţii este de 15 milioane de euro pe an”, a spus Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Ministerului Educaţiei.

La rândul său, George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, a declarat că banii de la Minister nu sunt suficienţi, dar sunt necesari şi că susţine măsura ca Guvernul să prioritizeze sporturile care să beneficieze de suport financiar.

“Sigur că statul are un rol important, însă eu mi-aş dori să văd mult mai multe multinaţionale care sunt interesate să promoveze şi să susţină performanţa din domeniul sportiv”, a precizat multipla campioană mondiala si olimpică Andreea Răducan, actualmente Preşedinte al Fundaţiei Olimpice Române.
În acelaşi timp,în cursul dezbaterilor,oameni de afaceri şi marketing în domeniul sportului au  subliniat  absenţa profesioniştilor în domeniu precum şi  slaba comunicare a unor   campioni sau a unor ramuri de  sport.

Fundaţia Alexandrion va organiza, pe 27 ianuarie, Gala Trofeelor Alexandrion, dedicate performanţei în sport. 10 sportivi de renume internaţional vor fi premiaţi în seara Galei, acesta fiind primul demers privat de acest gen din România. Trofeele Alexandrion reprezintă, totodată, şi ocazia potrivită de a atrage atenţia asupra nevoilor uriaşe din acest domeniu, care impun o implicare constantă şi mai activă a statului, dar şi a mediului privat.

„Sportul este unul dintre puţinele domenii care încă mai aduc mândrie şi bucurie românilor, însă, din păcate, cu câteva excepţii, vorbim despre o zonă puternic subfinanţată.Lipsa finanţării în sport, ca de altfel, în aproape orice sector de activitate, împiedică sau, în cel mai bun caz, îngreunează obţinerea performanţei. Fundaţia Alexandrion dă anul acesta startul unui proiect prin care vrem să-i recompensăm şi să-i încurajăm pe sportivi şi sperăm că nu va fi o iniţiativă singulară”, a declarat Valentin Popescu, director de marketing sportiv Alexandrion Grup România.

În acest moment, Fundaţia Alexandrion şi Alexandrion Grup România susţin activ două echipe de handbal (U Alexandrion Cluj şi CSA Steaua Alexandrion) şi patru echipe de fotbal (FC Petrolul Ploieşti, FC Universitatea Craiova, CSMS Iaşi şi Dinamo Bucureşti).

 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite